Nederland, Groningen19 februari 2022, door Jose de Wal

Culinair op reis in Groningen

Nederland, Groningen, 19 februari 2022, door Jose de Wal

Culinair op reis in Groningen

Reizen en eten, eten en reizen. Dat zijn toch wel - zoals algemeen bekend - favoriete bezigheden. En als het even kan, gecombineerd. Komen we terug van een reis, dan willen we het gevoel van in een ander land zijn, een andere cultuur proeven, zo lang mogelijk vasthouden. Deze adresjes in Groningen helpen je daar zeker bij:

Flo (Florentin)

Flo (Florentin)

Aangekomen in Tel Aviv… Nouja, soort van dan want we zijn stiekem ‘gewoon’ in Groningen (check even deze link voor tips in het echte Tel Aviv). De Israelische stad is er echt eentje waar je je geld voornamelijk uitgeeft aan eten. En nog meer eten. En dat dan in een bruisende omgeving die barst van de creativiteit; dikke kans dat je volledig geïnspireerd weer naar huis komt. Smaak te pakken? In Groningen hebben ze Flo die dat alles een beetje naar Groningen brengt. De naam Flo is afgeleid van Florentin, één van de hipste en kunstzinnigste wijken in Tel Aviv. Flo is een concept van Emile en Tom, geïnspireerd op het fijne sfeertje dat je in Tel Aviv vindt en op ‘Balagan’ stijl eten. Ik hoor je denken… Wat is ‘Balagan’ stijl eten? De letterlijke vertaling van Balagan is vreugdevolle puinhoop. Een puinhoop is het allerminst, vreugdevol zeker! Bij Flo krijg je een tafel vol met fantastisch voedsel, wat je samen kunt eten.

En dat is just how we like it!

Flo

Mrs. Smith

Mrs. Smith

Trek in een culinaire wereldreis? Bij Mr. Smith’s Loft word je op je wenken bediend. Met vooral invloeden uit Azië, Midden-Oosten, Europa én Zuid-Amerika op de kaart, is er voor ieder wat wils. Het menu is vooral gebaseerd op het shared-dining concept, ofwel kleinere gerechtjes om samen te delen.

Dit alles in een bohemian sfeer met veel kleur, een heleboel planten en allerlei knusse hoekjes, wat er voor zorgt dat we daadwerkelijk het gevoel hebben op reis te zijn…

Mrs. Smith

Hemingway’s Cuba

Hemingway’s Cuba

In de wereld van Ernest Miller Hemingway, die een belangrijk deel van zijn leven in Cuba doorbracht, draaide alles om het groots en meeslepend genieten. Weet je meteen waar de naam vandaan komt. Want dat kunnen ze bij Hemingway’s Cuba hoor! Tapas, streetfood en een uitgebreide cocktailkaart in een fijne en informele sfeer met een – zoals de naam al doet vermoeden – Cubaans/Caribisch tintje.

Een kleine tip: De High Cocktail! Net even wat gezelliger dan een high tea. Bij dit arrangement kies je twee cocktails van de kaart en hierbij wordt een plank vol lekkere gerechtjes geserveerd.

Hemingway’s Cuba

Semsom

Semsom

In 2018 was ik op reis in Libanon en daar werd ik (José, Barts Boekje Groningen ambassadeur) enorme fan van de Libanese keuken. In het land zelf zijn de gerechten (bijna) altijd beter is mijn ervaring.

Maar nu is daar Semsom, gevestigd aan de Oude Boteringestraat. Semsom serveert Libanese streetfood, dagelijks vers bereid. En voor even is het alsof je in Mar Mikhael zit te lunchen.