Nederland, Groningen18 oktober 2021, door Jose de Wal

De favorieten van José, onze Groningen ambassadeur

Nederland, Groningen, 18 oktober 2021, door Jose de Wal

De favorieten van José, onze Groningen ambassadeur

José? Groningen Ambassadeur? Ja hoor! Lees hier maar even over José: team Bart. Ben je ook weer op de hoogte. En José houdt jou op haar beurt vanaf nu op de hoogte van het leukste van 'haar' Groningen. Klik op haar naam om al José haar artikelen te lezen, en/of scroll hieronder naar een aantal absolute highlights in Groningen (en oke, soms ook een beetje daarbuiten - kniesoor die er op let).

Garnwerd aan Zee, Garnwerd

Garnwerd aan Zee, Garnwerd

Dat vakantiegevoel, daar houden we van. En dus maken we een uitstapje naar Garnwerd. Waarheen? Garnwerd. Juist. (10 kilometer vanaf de stad Groningen). Toegegeven, dat “aan Zee” is niet helemaal waar. Garnwerd aan Zee is namelijk gelegen aan het Reitdiep. Geen hoogmoedswaanzin hoor! Nee, een eerbetoon aan het verleden toen, tot 1877, het water dat hier langs stroomde nog eb en vloed kende en het een druk door handels- en visserschepen bevaren route was. Weet je dat ook weer. Garnwerd heeft een prachtig terras aan het water, een aanlegsteiger en een klein zandstrandje. En ja, daar krijg je toch echt dat gewenste vakantiegevoel van. Als het zonnetje schijnt dan. Niet getreurd, met slecht weer kun je prima binnen terecht. Bij de open haard met – dankzij de glazen pui – uitzicht op het water, kom je er minstens zo goed tot rust.

Backhuys - Winschoten

Backhuys - Winschoten

Wil je (oost) Groningen nu écht leren kennen? Schuif dan aan bij Backhuys in Winschoten. Backhuys is gevestigd in een voormalige bakkerij en omgetoverd tot een klein, maar fijn restaurant, waar je je onmiddellijk thuis voelt. Niet in de laatste plaats door het vriendelijke personeel. Door middel van slow cooking, waar verse (en eerlijke!) streekproducten hoog in het vaandel staan én uitstekend advies op het gebied van passende wijnen, proef jij het beste van Groningen.

Oh en je leert meteen een aardig woordje Gronings, want de gerechten hebben prachtige namen zoals: “Loagjestoarte van knoln”, “Dik doen in ’t Backhoes” en “Oet mien toentje”.

Op noar Backhuys!

De Basiliek, Appingedam.

De Basiliek, Appingedam.

Een avondje heerlijk dineren op een bijzondere en sfeervolle locatie? De Basiliek in Appingedam is je plek. De Basiliek is gevestigd in de Sint Nicolaaskerk van Appingedam. De kerk is prachtig gerenoveerd met behoud van de authentieke details (waanzinnig mooie glas-in-lood ramen om je heen). De Basiliek heeft een uitgebreide kaart, voor ieder wat wils.

Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je je ook laten verrassen door de chefkok, met een 3-, 4- of 5-gangen diner en een bijpassend wijn arrangement.

De Basiliek is gewoon zo’n plek waar alles samen klopt: de sfeer, het interieur, de kaart, het personeel… Een dikke tip.

Paviljoen Flonk, Oldambtmeer, Finsterwolde

Paviljoen Flonk, Oldambtmeer, Finsterwolde

Eerlijk is eerlijk, hier in Groningen zijn we over het algemeen redelijk nuchter en zelfs een beetje sceptisch. Ook als er een nieuw restaurant wordt geopend. Het “eerst-zien-dan-geloven” idee. Maar dit is er toch echt eentje waar we wél enthousiast van worden: Paviljoen Flonk. Gelegen in Finsterwolde aan het Oldambtmeer, op zo’n 30 km van de stad Groningen, zorgt Flonk voor het ultieme vakantiegevoel. En dát wil je. En lekker eten natuurlijk. Dat wil je óók. En een goede borrel. En als het even kan ook nog leuk en attent personeel. Check! Lunchen? Borrelen? Dineren? Wij zijn er nog niet over uit wat we er het liefst doen, maar dat we er graag komen, is een feit. Over dit laatste feitje gesproken, je kunt er zelfs met de boot terecht: er zijn namelijk voldoende aanlegplaatsen. Voor als je écht in de vakantie modus zit.