Nederland, Groningen26 april 2021, door Maartje

De leukste, nieuwste en niet te missen adressen van Groningen stad (anno 2021)

Nederland, Groningen, 26 april 2021, door Maartje

De leukste, nieuwste en niet te missen adressen van Groningen stad (anno 2021)

Zeker, we schreven hier in ons bekende balboek al regelmatig over Groningen, de immer bruisende stad in het hoge noorden van ons land. Maarrre... Nu het zo'n gek jaar was/ is, bruist het er dan nog steeds? Hell yeah. In Groningen mag je wezen hoor, ook (juist) nu.

We gingen (en overwonnen) en zochten uit wat de het leukste van Groningen stad is anno 2021. Inclusief (semi) lockdown vertier. Graag gedaan.

Verzamelplaats

Verzamelplaats

 • Nog niet open, wel bijnabijnabijna: Merckt. Goeie naam, goed plan: het giga-gebouw aan de markt wordt omgetoverd tot een foodhal met verschillende keukens, een bierbrouwerij, koffiebranderij en een distilleerderij. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kun je er terecht en de stek is geschikt voor, nou ja, gewoon voor iedereen wel eigenlijk. De foodhal telt drie verdiepingen en alles binnen de muren van het pand is gewijd aan eten (en alles wat daar mee te maken heeft). De kers op de taart: een rooftopbar met een schitterend uitzicht over Groningen.
 • En als je toch aan de wandel bent: sla in geen geval het Suikerunieterrein over. En dan vooral Stadslab niet. Dat is een funky bestemming met een groot terras en, als het even kan, veel evenementen. O, en Paradigm voor die onovertroffen festival/ Ibiza/ hippie vibe. Je kent ‘m wel. Lees meer.

Koffie & sap (to go)

Koffie & sap (to go)

 • The Smooth Brothers (Zwanestraat 31) – Een lieveling deze hoor, of je nu van smoothies, sapjes en gembershots houdt of niet. Want zo niet, ga dan alsnog voor de andere lekkere dingen die ze hebben én voor de topservice: als je er maar vaak genoeg komt (dat hoeft niet eens zo vaak te zijn), dan onthouden ze er zelfs je naam en groeten je op straat. Kijk, dat zijn nou onze vrienden in Groningen en daar lopen we graag een extra blokje voor om (op onze nieuwe Nelsons ;-))
 • Booze & Beans (Broerstraat 3) – Voor het eerste deel van deze titel mag je nog eens terugkomen maar deel 2, de beans, is een echte aanrader: wellicht de beste koffie van Groningen, nu hartstikke to go. 
 • Bij Coffee Break (Gedempte Zuiderdiep 22) vraag je niet om havermelk in je koffie maar krijg je het, als een soort voorbode. De relaxte sfeer, veel licht, bamboe en neutrale tinten doen een beetje denken aan het Amsterdamse Coffee and Coconuts. Inclusief de meerdere verdiepingen. Daarnaast zijn ze bij dit stekkie die hard flexi-tariers.

Blue Bananas Pancake Café

Blue Bananas Pancake Café

Vers van de pers want ja, dat gaat gewoon door, ook in Groningen: het Blue Bananas Pancake Café (Nieuwe Markt 9) dat eind januari 2021 opende. Eindelijk een plek voor van die dikke ‘fluffy’ pannekoeken (oke, pancakes zoals dat op zijn hips gezegd dient te worden) die in de randstad al een poos een dikke hit zijn. En dat dan done good. Enorme stapels worden er geserveerd, ook op bestelling. Al vinden we bij het Blue Bananas Pancake Café langs gaan het leukst: de zaak is een en al kleur, precies zoals we het graag zien! 

 

(beelden via Blue Bananas Pancake Café instagram)

Cocktails & co

Cocktails & co

 • Een van de fijnste cocktailbars van het land is, vinden wij, cocktailbar Mr Smith in Maastricht. En in het andere uiterste van het land kroop uit de schaduw van Mr. Smith The Stockroom Groningen (Oosterstraat 24-1). Die naam refereert naar de vroegere  functie van het pand: het was jaren een vrijwel ongebruikte opslagruimte van het restaurant naast de deur. Vier vrienden besloten de ruimte om te dopen tot een cocktailbar waar je je, zoals vroeger, eerst een weg door de rekken heen moet banen alvorens je in de speakeasy bar terecht komt. Daarna New York stijl plafonds, groene tegels, comfortabele barstoelen en kwalitatieve cocktails met klinkende namen als Tropic like its hot en de Stockroom Summer Cup
 • Up next is Mr. Mofongo (Oude Boteringestraat 26). En dat is er een om op te schrijven. Wát een bijzondere plek waar je heen MOET als je in Groningen bent (en ze open zijn). Vooral de cocktails zijn bijzonder maar eigenlijk is alles leuk. En verder? Verder veel led verlichting, roze en gele tinten en hippige types. En een creatief randje: iets met robots, eigen distillerij, huisgemaakte likeuren en gin’s.

Hostel Rebel Rebel

Hostel Rebel Rebel

Nog even terug naar dat Suikeunieterrein. Daar opende namelijk het leukste hostel van de stad: Rebel Rebel (Suikerlaan 21). Het leukste? Ja hoor, en we om verschillende redenen. 1) Een hostel, dus gezellig en voordelig. 2) Die locatie dus! Net buiten de binnenstad en de heetste plek van de stad. 3) Het hotel heeft een eigen stadsstrand. STADSSTRAND. Dat is, zeg maar, terras-plus all year long, ook als je er niet slaapt. 4) Rebel Rebel is een container hostel, opgebouwd uit losse delen, upcycled en sustainable. 5) Het is de plek waar de cool crowd hangt, U snapt.

 

(beelden via Visit Groningen, bovenste foto credits Sjoerd Knol)

Aan (de terras)tafel

Aan (de terras)tafel

 • Fris en fruitig en van dat ‘good vibes only materiaal’ is Mahalo (Verlengde Grachtstraat 1). Alles bij dit fijne hoekpandje is vegan en ze hebben een heerlijk terras naast het park – 10 punten. Vegan? Hoekpand? Naast het park? Groningen? dat klinkt als Anat? Klopt. En dat is dus tegenwoordig Mahalo. Opgelost.
 • Meer vegan? Lust is ook een puike optie (Oude Kijk in Het Jatstraat 58).
 • Altijd goed is Osteria da Vinci (Turfsingel 33-1). Je lekkerste Italiaanse keuken, zonder al te veel fratsen, wel steevast lekker.
 • Houdt van Eten heeft een heerlijk menu voor thuis kokkerelen. Al is het ter plekke ook fijn.
 • FLO. voor je Tel Aviv kick (en wie onze artikelen over die stad een beetje bijgehouden heeft weet dat we Tel Aviv een van de foodie locaties bij uitstek vinden, just saying) (Langestraat 66).

Meer Groningen

Tot slot: biertje!

Tot slot: biertje!

 • De Koffer (Nieuwe Blekerstraat 1) is een klein maar heel fijn speciaalbiercafé met superleuk personeel! Een fijne oldskool must, ook als je niet per se van bier houdt (want dan zorgen ze er wel voor dat je ervan gaat houden. Immers: er is een biertje voor iedereen). 
 • Je tafel volgooien met goede happen en speciaalbier doe je bij Het Concerthuis (Poelestraat 30). Vanwege Covid zijn ze tijdelijk gesloten maar hé, dat is heus tijdelijk.
 • Ook nu even dicht maar straks heus niet meer is Pintelier (Kleine Kromme Elleboog 9), een Belgisch Biercafé.

(Meer bier? Hier!)