Nederland, Nijmegen3 augustus 2023, door Julia Leijzer

Cultuur snuiven in Nijmegen: dit zijn de beste culturele hotspots

Nederland, Nijmegen, 3 augustus 2023, door Julia Leijzer

Cultuur snuiven in Nijmegen: dit zijn de beste culturele hotspots

Een middagje cultuur snuiven? Dan zit je in Nijmegen goed. In deze oudste stad van Nederland is op het gebied van kunst en cultuur geen gebrek, zo heb je talloze evenementen, musea, tentoonstellingen en workshops het hele jaar door. Laat je inspireren door cabaret of theater, concerten of film; voor jong en oud is in Nijmegen genoeg te beleven. We vertellen je graag over de beste culturele hotspots in Nijmegen, zo hoef jij alleen maar een lijstje te maken met jouw persoonlijke favorieten.

Museum het Valkof

Museum het Valkof

Aan het bekende Keizer Karelplein in Nijmegen vind je Museum het Valkhof; hier vind je een collectie van ruim 14.000 jaar aan geschiedenis. In dit museum komt archeologie en kunst samen in wisselende en vaste tentoonstellingen waar je oude, moderne en hedendaagse kunst vindt. Nijmegen was een belangrijke en grote nederzetting voor de Romeinen, in museum het Valkhof vind je dan ook een van de meest complete Romeinse verzamelingen van Europa. Wat bijzonder (leuk!) is: je kunt ook met het museum mee op “vriendenreis naar Lille”, “excursie naar Paleis het Loo” of “Binnenste Buitenland wandeling.”

Valkhof Museum

Lux

Lux

Voor een cultureel avondje uit is de Lux een echte aanrader! Lux Nijmegen is een arthouse en cultureel podium in één, en daarmee het grootste filmhuis van Europa. Hier krijgen nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur een podium, daarbij is er ook nog een heerlijk restaurant en terras waar je kunt vertoeven. Dit is dé plek om like-minded mensen te ontmoeten! Ook leuk: neem je date mee naar Lux en ontdek jullie interesses op het gebied van cultuur onder het genot van een hapje en drankje.

Lux Nijmegen

Het Afrika Museum

Het Afrika Museum

Een stukje Afrika, en dat gewoon in Nijmegen? Dit is een museum waar je als kind al graag komt om het leven in Afrika te ervaren en bewonderen. Iets waar wij in Europa soms weinig beeld van hebben, wordt in het Afrika Museum realiteit. Een stukje educatie en entertainment; je kunt hier de persoonlijke verhalen, unieke objecten én hedendaagse kunst in verbinding met Afrika bewonderen. Buiten in het museumpark vind je de traditionele architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho en Mali. Ook wordt hier het Africa Now Festival en het Keti Koti Festival georganiseerd. Een dagje uit voor het hele gezin!

Afrika Museum

De Lindenberg

De Lindenberg

Jezelf een beetje cultureel ontwikkelen kan bij cultuurhuis De Lindenberg het hele jaar door. Als je het cursusaanbod bekijkt beginnen je handen al te kriebelen: een cursus pottenbakken, klassiek ballet of botanisch tekenen. Misschien zit hier wel jouw verborgen talent dat naar boven komt! Ook wanneer je zin hebt in een avondje uit kun je hier genieten van een cabaretshow of toneelvoorstelling. Kom je van ver? Dan is het Lindenberg Café ook een dikke aanrader om wat langer te vertoeven!

De Lindenberg

Doornroosje

Doornroosje

Hier komen de grote artiesten die maar al te graag naar Nijmegen komen, dit programma zou ik dan ook zeker in de gaten houden. In Doornroosje, hét poppodium van Nijmegen, zijn grote namen als Racoon, Suzan & Freek en Jett Rebel vaker te vinden. Hier ervaar je een avondje puur genot! Ook voor de festivalgangers onder ons is dit dé plek voor een feestje; in Doornroosje zelf of door Doornroosje op locatie georganiseerd. Van pop en rock tot wereldmuziek en jazz: Nijmegen has got you covered!

Doornroosje Nijmegen

De Vasim

De Vasim

In de oude Honigfabriek op het NYMA terrein, aan de waal in Nijmegen, vind je cultuurspinnerij De Vasim. Dit is nou zo’n oud industrieterrein in een nieuw jasje, maar met een industriële charme waarbij de roots nog zichtbaar zijn. Een plek dat jonge ondernemers trekt en blijft innoveren, inmiddels is het een ontmoetingsplek voor cultuur, sport, horeca en evenementen. Kortom: je kunt hier voor van alles terecht voor jong en oud. Het project is nog in volle renovatie, keep yourself posted!

De Vasim