België, Antwerpen23 oktober 2022, door Teun Tielen

Cultuur snuiven in Antwerpen: dit zijn de leukste buurten

België, Antwerpen, 23 oktober 2022, door Teun Tielen

Cultuur snuiven in Antwerpen: dit zijn de leukste buurten

Dat we dol zijn op Antwerpen is geen geheim. Fijne sfeer, gezellige mensen en goede horeca. Veel meer heeft een mens niet nodig. Extra fijn dat je met de trein binnen no time in 't Stad staat. Het treinstation van Antwerpen is al een aanrader op zich, net als het historisch centrum. Al is er ook buiten het centrum heel veel moois te zien. Cultuur snuiven in Antwerpen doe je het best in deze buurten.

 

Liever winkelen, brunchen, of gewoon benieuwd naar onze all time favourites? Hebben we ook!

't Zuid & Nieuw Zuid

't Zuid & Nieuw Zuid

‘t Zuid is the place to be voor kunstliefhebbers. De hoge bomen, brede lanen en architectuur doen af en toe een beetje aan Parijs denken. Oui oui, dan weet je dat je goed zit. In september heropende het KMSKA haar deuren, na een elf(!) jaar durende renovatie. Naast kunst kijken, kun je hier ook heerlijk eten bij restaurant Madonna. Dit museum wordt vergeleken met het Rijksmuseum en dat snappen we wel. Het gebouw is prachtig, enorm en je vind er zowel oude als modernere kunst. Is dat laatste meer je ding? Het FOMU en M HKA (mét dakterras) zijn zeker de moeite waard.

Nieuw Zuid is vooral nieuw (what’s in a name) en nog volop in ontwikkeling. Niet het meest gezellige stukje van de stad, al vind je ook hier steeds meer kunstgalerijen.

Zurenborg

Zurenborg

Zurenborg is een van de mooiste wijken van Antwerpen. Hier vind je een eclectische mix van bouwstijlen, die ondanks hun verschillen een fijn geheel vormen. Onze favoriete straat? Sowieso de Cogels-Osylei! Het ene gebouw is nog mooier dan het andere, zeker weten Instaproof. Als je een stukje doorloopt richting de Krugerstraat, kom je ook nog street art tegen. Uitgestruind? Strijk dan neer bij een van de gezellige restaurants op het Dageraadplein.

Groen Kwartier

Groen Kwartier

Aan de andere kant van het treinspoor ligt ‘t Groen Kwartier. Op het terrein van het voormalig Militair Hospitaal slaap je tegenwoordig in hotel August. Om de hoek van het hotel, wat eerder een klooster was, en sterrenrestaurant The Jane ligt het PAKT. Een culturele broedplaats vol horeca en bedrijven. Heel hip, industrieel en vooral heel gezellig. Zo vind je er onder andere Stadsbrouwerij de Koninck (when in België..), Caffènation en Camionette. Bij die laatste serveren ze heerlijke plantaardige gerechten (nee, je mist écht niks) en veel verschillende natuurwijnen.

Mode & Theaterbuurt

Mode & Theaterbuurt

Dat de Mode & Theaterbuurt ook wel het Quartier Latin van Antwerpen wordt genoemd, snappen we helemaal. Er hangt wederom een heerlijke sfeer, er zijn veel leuke musea, gezellige horeca en leuke boetiekjes. Die laatste vind je volop in de Kloosterstraat. In de straatjes rondom de Sint-Andrieskerk liggen verschillende antiekzaken. Loop vooral ook even door de Maesganck. Een schattig verborgen steegje met vier huisjes uit de 17e eeuw. Zoekt en gij zult vinden. Doordat je er niet meteen tegenaan loopt (je bereikt het steegje via een smalle doorgang aan de Korte Ridderstraat of via de Augustijnenstraat) is het hier lekker rustig. Als je op een zondag komt, sla dan ook de Vogeltjesmarkt niet over. Jaha, heel toeristisch, maar stiekem toch wel leuk.