2 mei 2022, door Maartje

Barts Best of: bakkie, brekkie en brunch in Antwerpen (ofwel: koffie en een uitgebreid ontbijt)

2 mei 2022, door Maartje

Barts Best of: bakkie, brekkie en brunch in Antwerpen (ofwel: koffie en een uitgebreid ontbijt)

Zeg je Belgie, dan zeg je Antwerpen, toch? En zeg je stedentrip, dan is het zaak dat je de dag maar beter goed begint. In het immer leuke Anvers aan fijne ontbijt, koffie en brunchzaakjes geen gebrek, en voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: hier onze long time én splinternieuwe favorieten, plus uiteraard het waarom. Hoef je alleen nog maar te kiezen. Voila: Barts Best of: bakkie, brekkie en brunch in Antwerpen.

Pilar, Antwerpen

Pilar, Antwerpen

Het is en blijft een van de fijnste hotels van Antwerpen: Hotel Pilar. De moderne, kunstzinnige inrichting met een vleug Marokko in de mix, is een verrukkelijke en de locatie in ‘t Zuid (pal tegenover het Museum voor de Schone Kunsteb) is spot on. So far so good, wat betreft het slapen in Antwerpen maar Pilar is óók de foodbar van onze keuze als het gaat om een relaxt ontbijt of brunch. Je zit er namelijk Parijs-esk fantastisch op het terras als de zon ook maar een beetje schijnt en ook binnen is het een mini-feestje. En dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad. Favoriet!

Charlie's Antwerpen

Charlie's Antwerpen

We kunnen er kort over zijn: als je niet weet waar te gaan ontbijten (en dat geldt niet alleen voor Antwerpen), ga dan standaard op zoek naar een tof hotel of een leuke bed and breakfast, en de kans is groot dat ook het ontbijt (en/of de brunch) er helemaal on fleek is. Zo ook in het geval van Charlie’s. Prachtig gekleurde gerechten op je bord, en als er niet genoeg kleur is, dan doet een eetbare bloem het werk wel; die nog ontzettend lekker en voedzaam zijn ook. Immers: we moeten de hele dag nog lopen natuurlijk. Bovendien heeft Charlie’s veel glutenvrije en vegan opties op het kaart staan. Het oog wil ook wat, en niet alleen op je bord: ook het lokaal van Charlie’s met al zijn tinten groen is om te smullen!

Boker Tov

Boker Tov

Tel Avivian food is een wereldwijde hit. En ook het in 2020 geopende Boker Tov in Antwerpen werd meteen een succes. Geopend van 08.00 tot 08.00 uur kun je hier terecht voor ontbijt tot brunch en early diner. En wie eerder heeft gesnoept van Tel Aviv, weet dat je tafel vol zal raken met kleine gerechtjes als hummus, muhammara, pita, za’atar, tabouleh, olijven en meer lekkers. Ze hebben inmiddels meerdere locaties maar die op Doornelei 2 is de origineelste en een bezoekje waard.

Rush Rush

Rush Rush

Voor het beste bakkie specialty coffee ga je naar Rush Rush. Deze ervaren koffiejongens branden hun eigen koffie in vele smaken. Dit lekkere goud kun je komen drinken en kopen in het mooie pandje aan de Lange Altaarstraat 29. Ook rond ontbijt- en lunchtijd zit je hier heerlijk. Op het menu staat smakelijks als een brioche brulee, pandan wafels, radicchio hazelnoot salade en een pastrami sandwich. Dit alles in een knus sfeertje waardoor het zomaar zou kunnen dat je hier langer blijft plakken dan gepland.

Barchel Antwerpen

Barchel Antwerpen

Favoriet van velen, ook die van ons. Heus niet alleen een ‘koffiebar’, nee nee: Barchel Antwerpen goes all the way wat betreft het eten, en het is – denken we – de beste plek for such in de stad. De eerste Barchel zit niet ver van het stadspark, voor ons Hollanders een stukje uit de richting van waar we normaal uitgangen in Antwerpen (en waar onlangs ook Grand Café Capital (her)opende, zie hieronder), de tweede open de onlangs in Nieuw Zuid, aan de Jos Smolderenstraat 15. Beide Barchels zijn er voor de hele dag, al is met name het ontbijt aan te raden. Hallo Breakfast Bagel met gepocheerde eieren, bacon, cream cheese en avocado crème. Hallo old school wentelteefjes, banana pancakes en hallo flatbreads met zoete aardappel. Verder? Houten visgraatvloer, marmer, planten, vintage details en good vibes only. Check. O, op zondag en maandag zijn ze dicht. Van Breestraat 6, Barchel

Butchers Coffee

Butchers Coffee

Koffie van de slager, dat ‘n nieuwe. Uitleg: niet ván de slager maar de twee jonge koffiebranders zegen neer in een voormalige slagerij en lieten, zoals dat heurt tegenwoordig, waar mogelijk het oude bestemmingsplan in ere. Witte tegels, simpele houten stoelen en her en der een vleeshaak. Kind kan de was doen. Maar het gaat natuurlijk om de koffie en die is – als we de kenners mogen geloven – piekfijn in orde. Ondergetekende stort zich ondertussen om de zelfgemaakte limo’s en verse toast. Ook goed om te weten: Butchers Coffee is dikke vrienden met de vrienden van Caffènation. Je vindt de zaak een beetje uit de richting, waardoor het een heerlijke uitvalsbasis met meestal plek is, en een fijn terras. Kasteelstraat 57, Butchers Coffee

Tinsel

Tinsel

Tinsel valt in eerste instantie op door het schattige logo en het dito café dat er achter schuilt. En ook in tweede instantie valt het ontbijt- en lunchcafe allerminst tegen.. Sterker nog: het is een van onze langstlopende lievelingen in Antwerpen. De gerechten zijn meer dan lekker, de prijzen fijn, het sfeertje knus, de bediening lief en dat tegenover de plek waar je in Antwerpen nog steeds gratis kunt parkeren (in het door ondergetekende zeer geliefde ‘t Zuid). Tinsel

De Walvis

De Walvis

Het is een bijzonder goed idee om voordat je aan de spicy Indian food gaat in te borrelen bij De Walvis. True. Maar ook voor een uitgebreide brunch mag je hier aanschuiven hoor. Relaxed, dat is het er. De locatie van De Walvis is wederom wat buiten de gebade baden en dus is er plaats voor een flik terras en is de sfeer altijd gemoedelijk en het volk goed en gezellig. Sterker nog: ik denk dat het het fijnste terras van Antwerpen is, op een knap fijn onder de bomen. Nog nooit niet tevreden weggegaan. Tip? Doe een rondje Flatbreads!

CAFFÈNATION

CAFFÈNATION

Coffee First, uiteraard, en in Antwerpen in Cafènation op zijn zachtst gezegd een begrip. De eerste locatie van de koffiebranders zat in ‘het stad’, aan de Mechelsesteenweg. Lekker onopvallend en totaal geen plak waar toeristen op af stormden. De jonge, koffie-lovende Antwerpenaren echter… Juist. Die wel. En hoe. Zodoende werd Cafenation als snel een begrip, was de insta-galore áán en volgde er een opening in ons eigen Amsterdam. Net zulke goede koffie, net zo nonchalant cool. Maar nog leuker is Cafènation (ja, het streepje op de e hoort die kant op) nu er een coffee joint zit in het jonge PAKT, een industrieel gebied aan de rand van de stad (in de gaten houden dat PAKT!). Hier houdt Cafènation tegenwoordig hoofdkantoor. En meteen een nieuwe, ruime koffie zaak. Er is licht, veel licht, er zijn broodjes, croissants en er is zoete koek en tsja, het is gewoon niet te missen. Mits je coffee lover bent dus, en niet de geijkte Antwerpse kant op wil.

BLACK & YELLOW

BLACK & YELLOW

Nog een rondje koffie? Terug naar Het Eilandje! Daar opende eind vorig jaar namelijk een ex-werknemer van Cafenation Black & Yellow Coffee bijna pal tegenover Monique Stam. Tipperdetip. Lees meer: Black & Yellow

Hümm – House of Hummus

Hümm – House of Hummus

Amsterdam kent er al een paar, restaurants met een focus op hummus, maar in Antwerpen hadden we er nog geen gespot. Tot nu. Verwacht geen geitenwollensokkevibes (als je dat al deed bij het horen over de kikkererwtenpasta): Hümm is een hedendaagse hippe spot met strak gepolierde betonnen vloer, wit geschilderde baksteen, marmer en hier en daar een leren poef of bank. Er zijn 12 verschillende soorten huisbereide hummus die je zowel ter plekke op kunt eten of af kunt halen. Plus een selectie van natuurlijke wijnen en lokale bieren.

Kronenburgstraat 90, Antwerpen

Bardin

Bardin

Voor een ontbijtje naast je koffie, of gewoon even wat lekker is het nieuwe Bardin – koffiebar-lunchzaak-aperobar in de buurt van het Antwerpse Stadspark – een aanrader. De lichte zaak is wat je noemt ‘relaxed’: sereen is het er, met buitengewoon vriendelijke bediening, uit de speakers opvallende muziek (het betere seventies-werk met Undertones, Looking Glass, Dolly Parton, en zelfs The Clash en Black Sabbath – wat opvallend prima samengaat met die eerder genoemde sereniteit) en een hele grote tuin, nu al een cadeau voor zonnige dagen die komen gaan. O, good to know: je kunt er ook terecht voor een puike apero (aan het eind van de dag dus, of vanaf een soort van halverwege)

Mechelsesteenweg 102, Antwerpen

Barnini

Barnini

Even opletten: je hebt dus Barchel, Bardin én Barnini, alle drie niet hetzelfde zeg maar. Maar de laatste, Barnini dus. Ga je naar de rand van de Zaterdagmarkt waar Barnini een lunchplekje is dat vooral bekend staat om haar bagels, healthproof breakfast en de lekkere warme chocolademelk met véél toppings (smarties, etc.)! Favoriet? De chick nagel met kip, guacamolemayo, extra avocado en salade. Just saying. Oudevaartplaats 10, Barnini

Green Garage Antwerpen

Green Garage Antwerpen

Not your average garage op het Antwerpse eilandje! Daar wordt bij Green Garage namelijk niet aan auto’s of motoren geklust, maar bleek er, toen de garagedeuren omhoog gingen op het Schengenplein op ’t Eilandje, een ‘Green Garage’ tevoorschijn te komen. Een oase van groen met een verrassend aanbod aan duurzame koffie, thee, alcoholische dranken, verse limonade. Dat is nu eens echt groene horeca op ’t Eilandje!

beeld via @bitesandwalks

Domestic Bakkerij

Domestic Bakkerij

Bij Domestic ben je aan het juiste adres voor authentieke broden met dikke korst, krokante bolletjes en baguettes, zoete brioches en meer. Stuk voor stuk gemaakt met aandacht voor zuivere of zeldzame graanproducten en goede boter. Intussen vind je in Antwerpen al twee vestigingen van Domestic: ééntje in de Zurenborgse Steenbokstraat en ééntje in de Lange Gasthuisstraat in het centrum van de stad. In die laatste vestiging kan je trouwens ook terecht voor een snelle hap of uitgebreide high-tea. Lekker!

Lange Gasthuisstraat 5, 2000 Antwerpen – Open van woensdag tot zaterdag, telkens van 8:30 tot 18:00 en elke eerste zondag van de maand – www.domestic-bakkerij.be

Steenbokstraat 37, 2018 Antwerpen – Open van woensdag tot vrijdag van 7:30 tot 18:00, zaterdag van 7:30 tot 16:00 en zondag van 7:30 tot 14:00 – www.domestic-bakkerij.be

Lees meer: de beste bakkers van Antwerpen

"

Schrijf ook alvast Paco, Revista en Norma in je to do boekje.

"