6 september 2021, door Maartje

Restaurant Daalder Amsterdam verhuist van de Jordaan naar Amsterdam West (het vroegere Edel)

6 september 2021, door Maartje

Restaurant Daalder Amsterdam verhuist van de Jordaan naar Amsterdam West (het vroegere Edel)

Al een paar keer schreven we hier op Barts Boekje over onze voormalige buurman, chef Dennis Huwaë. Juist ja, de knappe chef van het hele fijne restaurant Daalder. Ja, dat was tijden lang onze goede buur (yay!) en wij weten dus alláng dat Dennis helemaal te gek is. Maar nu wisten nóg meer mensen toen de chef de Gault & Millau award voor Talented Chef 2018 won en begin 2021 sleepten Dennis & co eindelijk die felbegeerde Michelinster binnen. And then we - again- applause. Again and again. Dennis & co zijn niet te stoppen, U snapt. Het laatste nieuws? Daalder verkast naar de andere zaak van Dennis: restaurant Edel aan Postjesweg 1 in Amsterdam West, het Het Sieraard. Een grotere, meer moderne zaak en dus meer mensen die van de 4, 5, 6, of 7 Daalder-gangen kunnen genieten.

Restaurant Daalder Amsterdam

Restaurant Daalder Amsterdam

De eigenaren van restaurant Daalder aan de Amsterdamse Lindengracht voeren een interessante geschiedenis. In het heel kort even hoor, mocht je de kluts kwijt zijn: ja, eerst stond mede-eigenaar Frans van Dam (die met zijn vrouw o.a. ook Firma de Taart bestiert) zelf in de keuken van zijn Daalder, ook top, maar al snel vond de Bredase Guillaume de Beer ‘dat-ie ‘t beter kon’. Mocht van Frans. Later mocht zijn eveneens mattie Freek (juist ja, doe) er ook nog bij. Toen de mannen (samen met Jojanneke) hun eigen weg gingen, kwam in 2016 Dennis aan het kokende roer van Daalder – een gouden greep natuurlijk, genomen uit de keuken van &Samhoud waar Dennis ook een ster (of waren het er twee?) binnen hengelde. En zo werd het voormalige bruin café in de Jordaan aan de Lindengracht een begrip: eten op sterrenniveau, wars van plechtig gedoe of stijve bediening. En nu (2021) gaat Daalder dus in Het Sieraad verder. Tot zover een stukje Daalder geschiedenis. Graag gedaan.

Afijn, de boel aan de Lindengracht werd gepakt, in de verhuiswagen geschoven en bij het voormalige Edel by Dennis weer uitgepakt. Daar, bij Edel dus, ging het namelijk nog helemaal niet zo lang geleden los met verfkwasten, graffiti spuitbussen en hamers. Een kleurrijk en eigentijds restaurant werd het, mét heel wat meer couverts dan bij Daalder. 1
+ 1 werd 3: aan de Lindengracht waren er altijd tafels te kort én Team Daalder geloofde toch al nooit in een stijven sterrenzaak dus waarom geen restaurantwissel? En zo geschiede. Op naar Het Sieraad.

‘Bij Daalder willen we zoveel mogelijk verschillende gasten aan tafel krijgen. Hier kan dat.’ Aldus Dennis. Het gepoetste messing en marmer van Daalder in de Jordaan maken op de nieuwe locatie van Daalder plaats voor neon, grafische vormen en street art. Het menu bleef – alleluja – wél hetzelfde. De ravioli met rode biet, de sate ayam-amuse, en Daalder’s iconische “stroopwafel” – stuk voor stuk verhuisden ze mee.

O, en nee, het restaurant aan de Lindegracht komt niet leeg te staan maar wat er gaat komen, weet nog geen mens. Wordt vervolgd. Daalder Amsterdam