26 oktober 2022, door Maartje

Dennis Huwaë keer terug naar de Jordaan met restaurant Daalder Atelier

26 oktober 2022, door Maartje

Dennis Huwaë keer terug naar de Jordaan met restaurant Daalder Atelier

Al een paar keer schreven we hier op Barts Boekje over onze voormalige buurman, chef Dennis Huwaë. Juist ja, de knappe chef van het hele fijne restaurant Daalder. Ja, dat was tijden lang onze goede buur (yay!) en wij weten dus alláng dat Dennis helemaal te gek is. Maar nu wisten nóg meer mensen toen de chef de Gault & Millau award voor Talented Chef 2018 won en begin 2021 sleepten Dennis & co eindelijk die felbegeerde Michelinster binnen. And then we - again- applause. Again and again. Dennis & co zijn niet te stoppen, U snapt.

 

Het laatste nieuws? Nadat Dennis vorig jaar zijn restaurant Daalder inpakte en verhuisde naar Amsterdam West is hij nu ein-de-lijk terug in de Jordaan. Dennis en zijn team zochten met Daalder de grenzen van wat een fine-dining restaurant kan zijn, maar in Daalder Atelier staat de zoektocht naar wat er culinair mogelijk is voorop. Het oude Daalder op de Lindengracht is flink verbouwd.

 

Fotocredits Lyan van Furth

Restaurant Daalder Amsterdam

Restaurant Daalder Amsterdam

De eigenaren van restaurant Daalder aan de Amsterdamse Lindengracht voeren een interessante geschiedenis. In het heel kort even hoor, mocht je de kluts kwijt zijn: ja, eerst stond mede-eigenaar Frans van Dam (die met zijn vrouw o.a. ook Firma de Taart bestiert) zelf in de keuken van zijn Daalder, ook top, maar al snel vond de Bredase Guillaume de Beer ‘dat-ie ‘t beter kon’. Mocht van Frans. Later mocht zijn eveneens mattie Freek (juist ja, doe) er ook nog bij. Toen de mannen (samen met Jojanneke) hun eigen weg gingen, kwam in 2015 Dennis aan het kokende roer van Daalder – een gouden greep natuurlijk, genomen uit de keuken van &Samhoud waar Dennis ook een ster (of waren het er twee?) binnen hengelde. En zo werd het voormalige bruin café in de Jordaan aan de Lindengracht een begrip: eten op sterrenniveau, wars van plechtig gedoe of stijve bediening. En toen (2021) ging Daalder dus in Het Sieraad verder. En nu (oktober 2022) keert keert de Amsterdamse chef met zijn restaurant terug naar het Jordanese café waar het allemaal begon.

De Lindengracht 90 is dus nu het atelier van een chef. De plek waar Dennis Huwaë en zijn team creëren, maar waar ze ook iedereen over hun schouder laten meekijken. Toen Huwaë in 2015 Daalder overnam was er plek voor 64 gasten. In het atelier zijn dat er 36. Minder gasten, maar wel echt persoonlijk.

Als het aan Dennis ligt is fine-dining is kleurrijk en eigen. En yes, dat beamen we.

 

Daalder Atelier