Nederland, Amsterdam17 februari 2017, door Maartje

De Bajes Amsterdam (Utrechtsestraat)

Nederland, Amsterdam, 17 februari 2017, door Maartje

De Bajes Amsterdam (Utrechtsestraat)

De Echtgenoot trok vroeger, in Breda, wel eens op met ene Olivier. En die Olivier, die komen we tegenwoordig nogal eens tegen in het Amsterdamse. Olivier doet iets met kunst, so far zo goed. Vroom & Varossieau heet zijn bedrijf, gespecialiseerd in street art. En nu komt Olivier - oke, allerminst alleen - ook nog eens met een kroeg. Oke, een restaurant. Of eetcafé. Of... Nouja, eigenlijk is 'het' niet echt in een hokje te plaatsen en precies dat maakt de nieuwe hang-out van Olivier en consorten nou net leuk. De Bajes heet het, en aan het begin van de Utrechtsestraat vinden we Olivier tegenwoordig waar hij, en zijn mede-Bajesklanten 'Crimineel Goed Kanen met Kunst'. Aha.

Dat zit zo: in New York en Hong Kong (en Miami) is street art booming, vandaar ook dat in die steden street art restaurants 'een ding' zijn. In Amsterdam zijn de muren van De Bajes beschilderd met artworks van 's werelds meest fameuze street art artiesten als Ben Eine, Fanakapan, D*Face, The London Police, Hugo Kaagman, Bortusk Leer, Ox Alien, Jaune, Laser 3.14, Soren Solkaer en Cranio - mocht je ze kennen.

Barts-Boekje-de Bajes Amsterdam 1

Maar dat niet alleen: er valt ook nog wat te bikken in de Bajes. Uiteraard. Een bikkesement noemen ze het zelfs (ha! Dat is dus de oplossing voor het restaurant-cafe-watishetnou-probleem) en hoewel die term lekker laagdrempelig leest, is het eten en drinken dat op de Bajestafels komt dat allerminst. De kwaliteit is hoog, en dat moet zo blijven. Er zijn minimaal 15 verschillende gins (under construction dus), 40 speciaalbieren en een topselectie aan spirits en cocktails. Verder een selectie aan barhappen, bruschetta, charcuterie en oesters, op tafel gezet (niet letterlijk, u snapt) door Chef Niels van Halen, voorheen chefkok van het Michelin-bekroonde restaurant De Hoefslag, van het ontbijt tot laat. Naast de vaste kunst op de gigantische muren is uiteraard blijvend. Daarnaast zijn er altijd wisselende expo's. De Bajes Utrechtsestraat 11