Nederland11 december 2020, door Maartje

De groeten uit 2020! Deel 2: Rondje Zeeland. Zo doe je dat veilig (en mis je geen van de allerleukste plekken!)

Nederland, 11 december 2020, door Maartje

De groeten uit 2020! Deel 2: Rondje Zeeland. Zo doe je dat veilig (en mis je geen van de allerleukste plekken!)

Je kunt balen van alles wat in 2020 niet kon en mocht. Dat kan. Maar dan doe je jezelf tekort, toch? Want in plaats daarvan kun je ook de focus leggen op wat er allemaal wél kon. Wat er wel was en wat je wel gedaan hebt. Geef toe: er waren sowieso tal van leuke momenten, niet waar? En geef ook eens toe: waren die wellicht behoorlijk dichtbij huis? Auto-afstand?

We maakten hier de balans eens op en kwamen nog maar een keer tot de conclusie dat we - stiekem - enorm hebben genoten van alle roadtrips in ons eigen land. De gestolen momenten dat we alleen (ook echt heel lekker) of met ons eigen kleine huishouden binnen het comfort en de veiligheid van onze eigen auto erop uit trokken. Het bos in, het strand op, uitwaaien, meezingen met de autoradio, op en neer naar de bouwmarkt (en nog een keer en nog een keer en nog een keer), autospelletje doen... Dat waren de happy moments van 2020.

Om juist die momenten te vieren delen we hier in een drieluik een aantal van de beste plekken van het land, door het hele land. We begonnen met Amsterdam en omgeving en gaan door naar ons geliefde Zeeland. Je moet de groeten uit 2020 hebben!

de Molen van sluis

de Molen van sluis

Een ding is zeker: verdwalen op de weg hiernaartoe is niet mogelijk. De Molen van Sluis springt namelijk behoorlijk in het zicht, het is immers een eh, molen. Jazeker, zo’n grote, zoals vroeger, inclusief een stel enorme rode wieken. In de Middeleeuwen was de vestingstad Sluis de trotse eigenaar van zo’n tien stuks, waarvan er nu nog drie over zijn. Dit is er eentje en hij is nog altijd toegankelijk voor het publiek. Vanaf de bovenstelling van de molen heb je goed uitzicht over de omgeving en in de bijbehorende winkel koop je allerlei soorten huisgemaakt meel en souvenirs. Heerlijk oud-Hollands allemaal, we gaan er maar wat graag in mee. Last but zeker niet least: in de brasserie kun je terecht voor een stevige lunch of een borrel, van wafels tot croques en van salades tot borrelgarnituur. Het interieur is trouwens wel met z’n tijd meegegaan, alles is prachtig up-to-date en persoonlijk riep vooral de hoek met het haardvuur onze naam, zoals wel vaker. Je kunt ook buiten terecht, op het terras in de binnentuin. 

Wie van lieflijke en overzichtelijke stadjes houdt, komt in Zierikzee zeker aan zijn trekken. Toch is de stad een beetje het ondergeschoven kindje van de provincie Zeeland: het is op de een of andere manier niet de eerste plek die men bij een bezoek in de provincie afgestreept en wij snappen daar niets van. Het plaatsje in het zuidwesten van het land staat bomvol monumenten, schattige steegjes en pleintjes èn heeft een oude haven waar je kunt rondstruinen alsof het een lieve lust is. Struin dan direct door naar Bed & Breakfast de Theetap in het centrum van de stad. Er zijn twee slaapverblijven, de Witte Suite en de Roze kamer, maar geen spierwitte en knalroze muren hier: het zijn rustige, koele kleuren die de dienst uitmaken. 

uitspanning de Houtzaagwerf

uitspanning de Houtzaagwerf

Is het Zuid-Frankrijk? Is het een droom? Nee! Het is de Uitspanning de Houtzaagwerf! Aan de rand van het Zeeuwse Kortgene, tussen de landerijen, parkeer je je auto bovenop een dijk en waggel je naar beneden, het geluid van de zaag volgend. Die naam kreeg het kleine sympathieke restaurant natuurlijk niet voor niets: pal achter een nog altijd in bedrijf zijnde houtzagerij opende een Franse buitenplaats met knus, warm (donker) binnenrestaurant. Vooral in de zomermaanden is een middag of avond hier een on-Nederlands cadeau: er scharrelen kippen rond het allegaartje aan tafels en klapstoelen, overal liggen zacht gekleurde kussen en dekens en het kleine menu staat op krijtborden. Dat menu bestaat uit verser dan verse producten en wordt met een fikse Franse slag bereidt. Vakantie uit de boekjes, al is het maar een dag.

 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Fonteyn Groede

Fonteyn Groede

In welk seizoen je er ook aanwaait, bij Fonteyn in Groede zit je goed. Inderdaad, weer een plekje in Zeeland, we zeiden toch dat het er fijn is. Zodra het kwik stijgt, staat er een rij van jewelste voor dit zaakje op het dorpsplein en wel om het heerlijke ijs. Maar ook als het met bakken naar beneden komt, de kristallen op de ramen staan en de pegels aan je neus hangen (we stoppen al, you get the point) is het onmisbaar in je dagplanning. Naast ijs staan er allerlei heerlijkheden op de kaart, van zelfgemaakte taarten tot dubbele tosti’s van landbrood (ja graag!), maar ook wat minder geijkte combinaties zoals toast met champignons en tijm. Binnen is het knus en gezellig, al raden wij bij de minste of geringste zonnestraal direct het terras aan, waar je dankzij het uitzicht op de fontein en de Grote Kerk niet minder dan prinsheerlijk zit. 

Het Kaslokaal

Het Kaslokaal

Toegegeven: het is een nek aan nek race tussen Uitspanning de Houtzaagwerf en Het Kaslokaal wat betreft de prijs voor ‘de leukste en sfeervolste van Zeeland’. Ook Het Kaslokaal is een dijk van een buitenplaats in het Zeeuwse groen en ook hier vertelt de naam van de plek je wat je mag verwachten: in en rond een kas werd een geweldige horeca-locatie gecreëerd en ook hier scharrelen de kippen vrolijk rond. Met mooi weer zoek je een plekje in één van de vele zitjes in de enorme tuin, en mocht het regenen, dan kletteren de druppels op de ramen van de kas. Voor het kleine spul is er een hoek van de tuin werd ingericht als (smaakvolle) speeltuin, er zijn allerlei lees- en doe-boekjes en achterin de houten aanbouw werd een speelkeuken ingericht. Knappe kleine jongen die zich niet vermaakt.

Middelburg

Middelburg

Aan het eind van de gezellige Sint Janstraat huist het schattige Lokaaltje, een kindercafé met volop om te spelen, meer dan genoeg om te shoppen en een zonnige patio (Sint Janstraat 62).

Ook heel leuk: het kleine winkeltje Lievelings. Vanuit het Centraal Station is het een fraaie wandeling naar de binnenstad. Loop niet direct door naar de hoofdstraat: even de Londensekaai inslaan waar cadeau- en speelgoedwinkel Lievelings zit. Alleen lievelingsspullen hier (Londensekaai 1)

Enne, over lievelings gesproken: hier lees je al onze lievelingsen in Middelburg: Barts Best of Middelburg

Ook – met je o zo veilige Volvo natuurlijk – het Zeeuwse land doorkruisen? Hier lees je al onze tips in de provincie: Barts Boekje goes Zeeland

En hier lees je alles over die fantastische Volvo waarmee we op pad waren.

Zijn we op pad, dan is dat meer dan eens met de happy hele familie. Een veilige auto is precies daarom wat ons betreft een van de belangrijkste investeringen. We kozen voor Volvo om meerdere redenen: omdat we het een cool merk vinden, met al zijn Scandinavische vibes. Maar vooral omdat het een van de veiligste auto’s out there isWist je dat het merk de eerste (!) was die de driepuntsgordel – de gordel die we nu allemaal kennen – introduceerde? Destijds was het een onconventionele toevoeging die op veel verzet stuitte. Volvo voorzag echter al hun auto’s van de gordel en de rest is geschiedenis: miljoenen mensenlevens zijn ermee gered. Die innovatieve koppigheid vinden we te gek. Ook nu is Volvo druk met tal van vernieuwingen op het gebied van veiligheid. Toekomstige Volvo’s worden uitgerust met camera’s die signaleren als de bestuurder niet reageert op waarschuwingssignalen en het risico loopt op een ernstig ongeval. Dat signaal leidt dan tot een ingreep kan bestaan uit het beperken van de snelheid van de auto, een waarschuwing via Volvo On Call en als laatste redmiddel, het automatisch actief afremmen en veilig parkeren van de auto. Volvo Cars is van plan om deze camera’s op de volgende generatie Volvo’s te introduceren. Mocht er onderweg iets gebeuren, een ongeluk, of de chauffeur wordt onwel, dan wordt dit geregistreerd en zijn de hulptroepen al onderweg voordat je het weet. Dat is voor iedereen die, net als wij, veel onderweg zijn, echt een geruststelling.