12 december 2019, door Maartje

Hier aan de kust… het allerleukste van en rond mooi Middelburg

12 december 2019, door Maartje

Hier aan de kust… het allerleukste van en rond mooi Middelburg

Zeeland heeft veel meer te bieden dan brede stranden, oesters en de beste mosselen van het land. Ga maar eens een weekend naar Middelburg – je zult versteld staan. Al schrijven we bij dezen ook graag naar huis over de rest van de provincie. Afijn, Mooi Middelburg, en hier gaan we heen:

Luuks Brood & Patisserie

Luuks Brood & Patisserie

Een goed begin van de dag is het halve werk, ook in Zeeland. Bij de kleine bakkerij van Luuk wordt op traditionele wijze brood en gebak gebakken. Om mee te nemen maar in alle rust er plekke de dag-planning doornemen kan ook. Kun je mooi meegluren in de bakkerij waar the magic happens (Plein 1940 15)

Koffiebar + Bed & Breakfast Expresszo Middelburg

Koffiebar + Bed & Breakfast Expresszo Middelburg

Niet wakker zonder een kop koffie? Op naar espressobar en bed & breakfast Expresszo, samen gevestigd in een monumentaal hoekpand vlakbij de grote markt van Middelburg. Beneden moet je zijn voor een lekker bakkie, boven om te slapen. Er zijn slechts twee kamers, beiden met uitzicht op de gezellige Pottenmarkt (Pottenmarkt 22). 

De Juf Middelburg

De Juf Middelburg

De bakkerij begon als patisserie met zelfgemaakte ambachtelijke taarten en koekjes – een begrip in de stad en al snel ook ver daarbuiten. Bij De Juf kun je sinds dag één terecht voor afternoon tea, en sinds kort is er ook ruimte voor ontbijt, lunch en zelfs een borrel(hap) (Damplein 20). 

RØST Middelburg

RØST Middelburg

Uitgebreid lunchen? RØST is het antwoord. De zaak werkt met lokale leveranciers en heeft een wisselende menukaart met dagverse, seizoensgebonden, gerechten. Aan de muur hangt werk van lokale kunstenaars en de verse aardbeientaart is goddelijk (Sint Janstraat 45).

Honeypie Middelburg (en er is er ook een in Goes!)

Honeypie Middelburg (en er is er ook een in Goes!)

In dit kleurrijk, girly but cool theehuis aan het water ben je aan het juiste adres voor een thee, of een heuse chocolate tea (alle je brood, fruit en groentesticks in de chocolade gedoopt). Je kunt ook een ‘Picknick to go’ bestellen, perfect voor wie aan de overkant een bootje wil huren. De zaak heeft een flink terras op een drijvend ponton (Achter de Houttuinen 50) 

Perfect oldskool: Café Sint John Middelburg

Perfect oldskool: Café Sint John Middelburg

Kom je uit Middelburg, of uberhaupt uit Zeeland, dan zat je vroeger vast bij dit café. Gelukkig: hij is er nog. De vroegere koffie- en theeschenkerij – waar tegenwoordig ook bier en wijn geserveerd wordt, net als befaamd yoghurtijs, tosti’s en een kopstootje voor de oude heer met de pijp – is een begrip in de stad. Ondanks het feit dat de zaak in 2014 overgenomen werd door een koppel dertigers, Sanne en Geoffrey, bleef de huiselijke sfeer. inclusief het door nicotine bruingeel verkleurde schilderwerk, donkerhouten accenten, een stapel kranten op tafel en overal snuisterijen die je het gevoel geven terug in de tijd te gaan. (Sint Janstraat 40). 

Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken

Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken

Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire zaken Een feest voor chocoladeconnaisseurs. Je kunt aanschuiven, een high tea afhalen of een (chocolade)ijsje voor onderweg scoren (Lange Noordstraat 8). 

Fromagerie Forianne Middelburg

Fromagerie Forianne Middelburg

Al 20 jaar zit deze kaas- en specialiteitenwinkel in hartje Middelburg met als topspecialiteit ‘Forianne’s Middelburg’; een romige kaas uit de Beemster. Sinds een jaar kun je ontbijten, lunchen of aanschuiven voor een  kaasplank. De achtertuin is een van de gezelligste terrassen van de stad (Damplein 1).

Kindercafe Lokaaltje Middelburg

Kindercafe Lokaaltje Middelburg

Aan het eind van de gezellige Sint Janstraat huist het schattige Lokaaltje, een kindercafé met volop om te spelen, meer dan genoeg om te shoppen en een zonnige patio (Sint Janstraat 62).

Lievelings Vanuit het Centraal Station is het een fraaie wandeling naar de binnenstad. Loop niet direct door naar de hoofdstraat: even de Londensekaai inslaan waar cadeau- en speelgoedwinkel Lievelings zit. Alleen lievelingsspullen hier (Londensekaai 1)

Huis van Bloemen Middelburg

Huis van Bloemen Middelburg

De verrassing van Middelburg moet het beeldschone Huis van Bloemen zijn. In een groot herenhuis tegenover de kerk, een beetje verstopt voor wie de stad niet goed kent, vind je precies wat de titel beloofd: een huis vól met bloemen. Je dwaalt er door de verschillende kamers, elk van hen even kleurrijk en hebberigmakend. Woon je in of rondom Middelburg dan kun je ook een abonnement afsluiten zodat je altijd verzekerd bent van verse bloemen in huis (Koorkerkhof 14).

Plantaardig - ’N Stadstuinwinkel

Plantaardig - ’N Stadstuinwinkel

Een stadstuinwinkel en niet zomaar één: hoewel de winkel van een normaal formaat is, kun je je er uren vermaken op zoek naar de perfecte plant. Er is een ‘Plantenhotel’; handig voor wanneer je op vakantie bent. En een ‘Plantenasiel’; planten die op zoek zijn naar een tweede thuis (Zusterstraat 10).

3 x aan tafel in Middelburg

3 x aan tafel in Middelburg

Het jonge Restaurant Basalt zit in het historisch hart van Middelburg, dichtbij de Vismarkt: hier moet zijn voor de lekkerste verse visgerechten. Kies vooral iets van de ‘Lobster Bar’ (Sint Janstraat 34). 

Op chic? Op naar Restaurant De gespleten Arent. Ga voor een 3, 4, 6 of zelfs 8 gangenmenu, met bijpassende wijnen. Op de kaart staan voornamelijk verse en biologische producten (Vlasmarkt 25-27).

Voor een creatieve en culinaire avond reserveer je bij Restaurant Scherp zijn. Chefkok Mart en zijn vrouw Dhani Scherp zorgen voor een bijzondere avond uit, beloofd (Wijngaardstraat 1).