Nederland, Delft4 maart 2020, door Imara Milatz

De Kleine Griek Delft

Nederland, Delft, 4 maart 2020, door Imara Milatz

De Kleine Griek Delft

Als je even al het roze velvet interieur of de uitgebreide vegan menukaarten links wilt laten liggen en gewoon eens zin hebt in giga goed Grieks eten, moet je bij de Kleine Griek in Delft zijn. Het is er – je raadt het al – klein, maar oh zo fijn. Al dankt het restaurant zijn naam niet alleen aan de grootte van het pand. Het restaurant werd in 1998 opgezet door een Grieks stel, waarvan de man, ja, een kleine Griek was.

De Kleine Griek

De Kleine Griek

Met liefde voor de Griekse keuken stelden zij een heerlijk menu samen van allerlei Griekse hapjes, oftewel mezzedes. Mezzedes en ouzo vormen samen een ouzeri: een Grieks eetcafé. Denk je bij een Grieks restaurant aan grote schotels vlees, of een broodje gyros? Dan zit je bij de kleine Griek verkeerd. Hoewel, er staan ook schotels op het menu, en ja, ook met gyros, maar je komt hier voor de echte Griekse mezzedes ervaring. In nieuwe hippe woorden shared dining dus, met hapjes van kota methismeni (“dronken kip”, kip met champignons in room en witte wijn) tot melitzana me haloumi (gegrilde aubergine met halloumi) of dolmadakia (gevulde druivenbladeren met gehakt) en kolokithokeftedes (overheerlijke courgette burgertjes). Bonuspunten als je in het Grieks besteld, vooral die laatste. In 2018 is het restaurant overgenomen door een andere Griek, maar de naam, de keuken en de lieve Griekse bediening is gewoon hetzelfde gebleven dus geen zorgen. Je blijft verwelkomt worden met een glaasje ouzo en Griekse gezelligheid. Wel nieuw ingebracht door nieuwe eigenaar Fanis: van maandag tot en met donderdag en oktober tot en met maart is het mogelijk om de mezzedes in all you can eat vorm te bestellen. Laat je niet afschrikken door dit fenomeen, want het eten is echt uitstekend. Simpelweg een top manier om alles van de kaart eens de revue te laten passeren.  

Bij deze toplocatie aan de Oude Gracht in Delft, ligt in de zomer ook nog eens een grote terrasboot in het water. Kun je vanaf het water tot zonsondergang over de Oude Kerk uitkijken, nippend van je ouzo. Kali orexi

(Vind je het toch te klein binnen of komt je Griekse accent toch niet zo lekker uit de verf? Dan is er ook nog de Kleine Bezorg Griek aan de andere kant van de gracht. Bestel je gewoon lekker je dronken kip voor thuis!) 

De Kleine Griek