11 november 2019, door Maartje

De lekkerste plekken van Curaçao (waar gaan we eten en drinken?)

11 november 2019, door Maartje

De lekkerste plekken van Curaçao (waar gaan we eten en drinken?)

Curaçao, you hate or you love it. Hate? Hate? Nouja, er zijn dus mensen die beweren dat ze het vakantie-eiland maar zozo vinden vanwege de grote hoeveelheid Nederlanders. Tsja. Dat krijg je he, als je naar een Nederlands eiland gaat. Laten we wel wezen: wij behoren absoluut tot de LOVE-groep. We vinden het eiland een cadeau. Prachtige stranden, iedereen die je verstaat, heerlijk eten en, belangrijk, helemaal niemand die zich ooit sappel maakt om niks. We komen graag, en niet zelden. Waar je wezen moet? Weten we! (en wij niet alleen: Felicia van The Traveling Toddler wiens wieg vrijwel op Curaçao-se bodem stond, fluisterde ons ook nog wat checklist materiaal in).

Zest Jan Thiel Beach

Zest Jan Thiel Beach

Schot voor open doel hoor! Want wie vakantie-vieren the easy way op Curaçao doet, komt vroeg of laat (vroeg waarschijnlijk) bij Jan Thiel Beach uit. Een mini en ‘aangeharkt’ strand naast de supermarkt (een Albert Heijn, alleen de naam is anders) en het grote, comfortabele Papagayo hotel. Even betalen bij de parkeerplaats (of niet: soms zit er niemand in het hokje en dan parkeer je gratis, we zijn wel op Curaçao natuurlijk), auto wegzetten en de knapste, meest gezellige bar opzoeken voor het kleine witte strand waar je zo de zacht kabbelende zee in loopt. Daar is Zest: wie bij Jan Thiel Beach uitkomt, kan niet om Zest heen. Oke, het zijn een paar puike strandtenten op een kluitje en het is er immer gezellig maar dat het eten nu perse het beste is van het eiland… Mwah. Is oke, omdat de plek verder zo fijn is. Wij aten er een paar keer een prima burger maar zaten er vooral in de avonduren heerlijk aan de bar. Vanaf het Morena eco-resort – een keiharde aanrader!! – wandel je er bovendien zo heen!

KOKO's Jan Thiel Beach

KOKO's Jan Thiel Beach

Van alle plekjes op het eiland is dit met stip onze allergrootste favoriet: zelfs al lig je een week te bakken op Jan Thiel Beach, dan kan het nog zo zijn dat je het knusse Koko’s mist. Ha! Loop de strandtenten voorbij, volg de houten vlonder en kijk! Daar heb je er nóg een, een strandtentje. Minder druk want pal voor de deur kun je de zee niet inlopen (kindjes in de gaten houden dus) en daarom juist zo fijn. Wij gingen hier vanuit ons verblijf bij Morena iedere middag, aan het eind van de dag, heen voor een afzakkertje: het betere borrelen. Heerlijke wijnen en dito pizza’s, lief personeel en het strand én de prachtige zonsondergang (bijna) helemaal voor jezelf.

Karakter Beach Lounge Restaurant

Karakter Beach Lounge Restaurant

Ondergetekenden & co holden na aankomt linea recta naar restaurant Karakter in het midden van het eiland. Het restaurant met beach-lounge is namelijk je reinste altijd goed. Je moet via een ‘compound-eske’ terrein (even aanmelden bij de beveiliging dus vergeet je legitimatie niet!) en je mag verder rijden. Grote gerechten op het menu. live muziek en een beeldige sunset. Jongens, we zijn er weer hoor! De perfecte eerste of laatste avond: bij Karakter kan het namelijk niet mis gaan.

"

Wie de beste restaurant-openingen van Amsterdam van het afgelopen jaar opzoekt, komt ongetwijfeld uit bij restaurant 212. Het piepkleine restaurant van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot is met geen ander restaurant te vergelijken: ja, de zaak ontving niet lang na de opening rap de eerste Michelinster maar predikt vooral geen regels. Geen gedoe, wel waanzinnig eten. Prachtplan, dat wel meer zaken prediken maar 212 maakt het waar. En stuurden de mannen gewoon een heel 212 team naar het mooie Curaçao! Waar ze, in een waanzinnig 16e-eeuws landhuis een aantal succesnummers van 212 op tafel zetten, aangevuld met het beste wat het eiland te bieden heeft. Afijn: restaurant 020 Curaçao is open. Lees meer

 

"

Number Ten Curaçao

Number Ten Curaçao

Wie beweerd dat je op Curaçao niet gezond, veelzijdig, gevarieerd en creatief kunt eten, dat er geen ‘hippe’ plekken zijn, dat er geen goede koffie is en dat vega(n) er niks te zoeken hebben, is sowieso nog nooit bij Number Ten Curaçao geweest. De grote en leukste zaak van – denk ik – de hele Antillen – vind je aan de rand van een grote doorgaande weg, redelijk ver van het strand, en is ook nog eens alleen overdag open. Voor veel vakantiegangers misschien een reden om niet te gaan (we know, het strand lonkt) maar doe het toch maar! De binnentuin is afgesloten zodat het kroost er heerlijk kan rondstruinen en binnen is de zaak groot maar intiem door de vele hoeken en ‘zaaltjes’. Bovendien eet je echt, oprecht, nergens een betere lunch. Laatste zetje in de rug: er is volop originele keus voor vega en vegan eters.

Winebar JOY + Mosa Restaurant

Winebar JOY + Mosa Restaurant

Hier gaat het eigenlijk om de combinatie: Winebar JOY en Mosa Restaurant vind je tegenover elkaar en samen is het de perfecte avond uit op Curacao. Vooral over de kleine gerechten om te delen bij Mosa waren we verrukt. Je zit er heerlijk romantisch in de binnentuin onder een plafond van lichtjes en de service is snel, alert en gewoon opvallend goed.

Hofi Cas Cora

Hofi Cas Cora

Oooowww deze vond ik zó leuk! Reis je met kindjes naar Curacao dan móet je naar de bio-boerderij Hofi Cas Cora. Moet? Ja. Moet. En zonder eigenlijk ook. De boerderij probeert waar mogelijk zelfvoorzienend te zijn, bewatert het landgoed met regenwater dat ze zelf opvangen en filteren, overal lopen dieren, al dan niet gered van een zwervend bestaan. Er zijn ezeltjes om te aaien, en scharrelen varkens en eenden en in de binnentuin worden te pas en te onpas eco- en bio food events georganiseerd. Je kunt (kinder)yoga in de prachtige roze hal volgen (op aanvraag) (sowieso zijn de kleuren prachtig hier), er is  ruimte om te klimmen en te klauteren en zelfs als er ‘niks’ te doen is, kun je in het boerderijcafe terecht voor een overheerlijke lunch en de lekkerste limonade. Noem dat maar eens niks.

BijBlauw Willemstad

BijBlauw Willemstad

In  een van de gezelligste straten van Willemstad (maar echt! Duik een van de zijstraatje in en de kans bestaat dan je een spontane salsa-avond op straat induikt, zo gezellig), behangen meteen dak van gekleurde lichtjes, vind je de beste restaurants van de stad. Het is niet zo lastig om hier iets leuks in te duiken maar aangezien je je honger maar één keer (per avond) kunt stillen, mogen we je toch ten zeerste aanraden om hier bij restaurant en hotel BijBlauw binnen te duiken, wat ons betreft een van de beste restaurants van het eiland. Wel even reserveren, anders pak je sowieso mis. Maar dan zit je heerlijk buiten in de donkere binnentuin, verlicht met windlichten waarvan het vuur flakkert door de wind (die hier ’s avonds best aan kan staan). De zee die tegen de kant slaat vormt de achtergrondmuziek en voor je neus komt, als je slim hier, een verrukkelijke steak tartaar en een niet te versmaden chocoladedessert. Een Curacao-vakantie zonder BijBlauw is eigenlijk geen Curacao-vakantie als je het mij vraagt.

Fleur de Marie Eatery

Fleur de Marie Eatery

In een beetje een gekke buurt – het is waarschijnlijk niet zo dat je er spontaan langskomt – opende een echt vreselijk sympathiek en ontzettend lekker restaurant, vernoemd naar de wijk waarin het staat: Fleur de Marie Eatery. Om de hoek huizen de dames van lichte zeden maar binnen bij Fleur de Marie is het keurig en kuis. Er is een fraaie, schaduwrijke binnentuin en de enthousiaste eigenaresse serveert de lekkerste pesto-pasta en een gevarieerd programma aan vega(n) gerechten waar de grootste carnivoor nog van gaat watertanden. ‘steamed sweetpotato with lots of veggies and edamame salad’ en ‘banana french toast with homemade pear or mango jam’ en vers fruit. Het best voor ontbijt en lunch, ga je blij van worden. En daarna mag je hups weer de hele dag met je gat in het zand.

Wandú Café + Zus di plaza

Wandú Café + Zus di plaza

Ben je Willemstad aan het afstruinen? Dan heeft vást iemand je geadviseerd om naar de ronde markt te gaan en iets te eten bij Zus di plaza. Goed idee. Charmant is de markt niet perse, maar gezellig en vreselijk lekker zijn de gerechten van Zus di plaza wel. Oke, tegenwoordig ook best een beetje toeristisch maar ach, dat ben je ook.

Onopvallend en niet ver van de markt (en de grote CURACAO en DUSHI letters) is het gezellige Wandú Café eigenlijk een must in Willemstad. Verse sappen (van het toch al zo lekkere fruit-aanbod van Curaca0), steengoede koffie, fijne magazines op de tafel en een fris, kleurrijk zaakje. .

De Visserij

De Visserij

Zeg je vakantie-eiland, dan zeg je verse vis. Toch? Vinden wij wel. Mocht je precies dat zoeken, dan mag je De Visserij niet missen aangezien het sowieso één van de beste visrestaurant van Curaçao is. Het restaurant zit in de Piscadera baai en is niet alleen van de leuke ongedwongene, maar steunt ook nog eens de lokale vissers op Curaçao: zij brengen hun ‘catch of the day’ rechtstreeks naar het restaurant de Visserij. Vis schoonmaken en op het vuur, dat idee. Verser wordt het niet. Vind je Zeerovers op Aruba leuk, dan houd je ook van De Visserij. Het zal geen verrassing zijn dat het menu afhangt van waar de vissers mee thuis komen.

Beeld via Dushi Jobs

Landhuis Misjé

Landhuis Misjé

Op chic op Curaçao? Dan moet je eigenlijk wel een avond gaan tafelen bij Landhuis Misjé in Westpunt. Inderdaad, aan het meest westelijke punt van het eiland. Best een end wanneer je in de buur van Willemstad logeert dus plan je uitje goed. Of ga lunchen: op die manier is het een perfecte lunchstop voor of na eewn bezoek aan een van onze absolute lievelingsstranden van Curaçao: de Grote Knip (lees hier over de mooiste en fijnste stranden van Curaçao) a.k.a. Playa Grandi. Zorg dat je een van de rasechte Creoolse gerechten kiest, zoals papaya stoba (een stoof van papaya, lekker en gezond en anders dan al het andere dat je ooit geproefd hebt). De kippen scharrelen er rond de tafels in de beschutte binnentuin, de staf is snel en correct en  het is, hoe dan ook, een van je lekkerste en leukste (authentieke) eetervaringen op de Antillen.

Ook een aanrader: Landhuis Chobolobo

Landhuis Dokterstuin

Landhuis Dokterstuin

Omdat je écht ook een keer typisch Antilliaans eten van het eiland moet eten. Moet? Ja. Moet. Want anders kun je niet oordelen. Het adres bij uitstek is het authentieke restaurant Landhuis Dokterstuin. het landhuis staat in het westen van Curaçao en dateert uit het einde van de 17de eeuw en is, zo werd ons verteld, sinds de bouw nooit veranderd, op een revamping in 1996 na. In de overdekte tuin van Landhuis Dokterstuin een authentiek en verrassend restaurant te vinden, Komedor Krioyo, waar je van heerlijke lokale gerechten van de authentieke Creoolse keuken kunt genieten. Doen!

Kokomo beach Curacao

Kokomo beach Curacao

Even een ander strand? Kokomo Beach, ook wel de Vaersenbaai, is je man! Een heerlijk en prachtig mooi wit strand met een fijne kleurrijke strandtent waar best wel opvallend goed eten geserveerd wordt (al hoorden we ook wisselende geluiden, maar bij ons was het écht goed). Er hangen schommels in het water (hallo instagram), het strand is breed en minder druk dan bijvoorbeeld Jan  Thiel, de strandtent kreeg een lekkere lik vers, er staan knappe rotan stoelen en er hangen gekleurde lampjes in de palmbomen. Er wordt precies dat geserveerd wat een strandtent hoort te serveren, niks meer en niks minder. Het broodje kip cashew is heerlijk, de cassave-tempurashrimps bestelden we twee keer en er is een goede vega couscous salade. Sowieso doet Kokomo beach Curacao zijn best om vega-pluspunten te halen: de gegrilde halloumi in bladerdeeg en de vega Vietnamese spring roll verdienen ook een pluim.