8 april 2020, door Michel + Renske

de leukste art en craft idee voor de Pasen

8 april 2020, door Michel + Renske

de leukste art en craft idee voor de Pasen

Of we niet willen vergeten dat het Pasen is dit weekend? Nee job, ben je mal! We vieren het nota bene harder dan ooit dit jaar! Nu durven we wel te stellen dat het gros van de lezers hier nog net kan vertellen waarom we Kerst vieren, maar dat Pasen vooral met eieren wordt geassocieerd. Dus even snel, voor wat het waard is: Pasen begint op de derde dag na zijn kruisiging van Jezus. Dag 1 is de dag dat hij opstond uit de dood. En die tweede Pasdag dan? Simpel: er werd al eeuwen geleden besloten dat mensen wat extra vrije tijd mochten krijgen. Op de zondag van Pasen (en Kerstmis en Pinksteren) gingen mensen vroeger extra naar de kerk en daardoor was er minder tijd voor andere zaken. Dus plakten ze er een extra vrije dag aan vast. Oke, is goed.

Eierdopjes maken

Eierdopjes maken

Enne… Hoezo die eieren dan? Dat schijnt een soort soort combinatie van voor-christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen te zijn. Bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen, en met Pasen gingen ze er dus aan. Daarnaast: een ei is een mooi symbool voor nieuw leven. Het verstoppen heeft ook met vruchtbaarheid te maken heeft: het idee is dat de akkers weer vruchtbaar zouden worden, als een soort van gebed. Tot zover de Barts Boekje thuisscholing, door naar belangrijke zaken: nu we wat tijd over hebben, kunnen we de paasviering in een nog knapper dan  anders jasje steken! Hop, op naar wat moois in de maak voor op de paastafel, gemaakt door kleine handjes uiteraard.

Hier 3 leuke knutselwerkjes voor het lange weekend dat voor de deur staat. Deel het resultaat vooral met @bartje_by_bartsboekje! Let’s go!

Eerlijk waar, de leukste eierdopjes maak je zelf. Simpel als wat! Bij Pipoos en HEMA koop je de leukste versiersels. Veertje achterop, oogjes op de voorkant en je bent klaar voor een mega gezellige tafel. Zacht gekookt ei erin, iedereen blij. Ook nog eens erg fotogeniek.

Eieren schilderen

Eieren schilderen

Nee hoor, zo’n geschilderd ei hoeft echt niet altijd tenenkrommend lelijk te zijn. Kijk maar eens naar dit enorm leuke voorbeeld. Dit vergt wel wat discipline maar ach hebben we ook weer wat uitdaging in deze binnenblijf weken… Geen zin in al teveel geklieder? Geef ze stiften in plaats van verf. Misschien wat minder spannend maar het scheelt een hoop poetsen achteraf ;-).

Beter nog: schaf zo’n handige eierhouder aan.

Lang houdbare eitjes maak je zo: prik voorzichtig met een naald een gaatje aan het beide puntige uiteinden  van een ongekookt ei en blaas stevig maar voorzichtig de inhoud eruit. Zo houd je een leeg ei  over.

Kiekeboe ei maken

Kiekeboe ei maken

Oke, de term ‘Kiekeboe ei’ zegt je misschien nu nog helemaal niks (en dat  siert je hoor, no worries), maar google maar eens en je weet wat we bedoelen. Een rond papier of disposable bordje, et voila, daar heb je je basis voor je kiekeboe ei! Kleine koters gaan er hard  op,  geloof ons, en dat maakt het, eerlijk is eerlijk, weer helemaal leuk voor jou. Zoek een mooi schuif/ scharniertje op, plaats aan elkaar en je ei kan open en dicht. Naar eigen inzicht te versieren uiteraard.