Tuinklussen in april – mama Bart vertelt hoe en wat
De wereld ontwaakt, de lente begint (of nou ja, als het niet sneeuwt that is) en er is genoeg te doen in de tuin, op het balkon of dakterras. Want ja, als het groen niet stilzit, kunnen wij dat ook niet. En dat er veel groeit rond deze tijd, dat weet Mama Bart. Wat ook veel groeit, is onkruid. Dus we beginnen met de tip der tippen: veel wieden.
Wieden doe je in je tuin, maar ook binnen is er genoeg weg te halen - opruimen doe je zo.
Wieden. Je denkt dan misschien met veel geweld al het ongewenst groen uit de grond rukken en in de groene bak gooien. Is een manier, maar je kunt ook nog wat met dat onkruid, bijvoorbeeld een natuurlijke groeistof maken. Een van de recepten van Mama Bart is een mengsel van smeerwortel
brandnetels en het blad van rabarber. Men neme een emmer met deksel en doe er tien liter water in.
Stop de planten erin en zet veertien dagen op een plek waar wel wat zon komt, maar waar het niet bloedjeheet wordt. Gebruik de spierballen en roer regelmatig flink door. Na twee weken kun je het goedje zeven (gewoon door een theedoek of een oude panty). Tada, klaar is Kees. Het moet nog wel even verdunt worden (1:10 is de beste verhouding). Het zit vol met allerlei stoffen waar de planten het goed op doen. Let wel op dat je het niet over de plant gooit als de zon schijnt, want dan verbrand de boel.
Je kunt nu nog steeds bomen en struiken planten. De struiken die al gebloeid hebben, kun je snoeien.
De zomerbloeiende clematis kan tot ongeveer 60 cm boven de grond teruggesnoeid worden. De
lente bloeiende clematis na de bloei snoeien en een clematis die in de winter bloeit, snoei je na de
bloei. Als je de clematis niet snoeit, komen de bloemen steeds hoger in de plant tot bloei.
Ook de overblijvende kruiden kunnen mooi in vorm gesnoeid worden. En als je de rozen, lavendel en
vlinderstruik nog niet gesnoeid had, moet dat nu wel gebeuren. Hortensia Annabel ( met die mooie
witte bloemen) kan terug gesnoeid worden tot 10 cm boven de grond. Flink de hak erin dus.
Als je vaste planten hebt die te groot worden of niet op de goede plek staan, kunnen ze nu verplant
worden. Release your inner Hulk en scheur ze in stukken. Het middenstuk kun je het beste weggooien.
Knolgewassen zoals begonia’s, dahlia’s en gladiolen zet je in potten. Maar wel pas de potten
na half mei buiten, want ze kunnen niet tegen vorst en april doet dit jaar echt wat ‘ie wil. De vijver kan schoon gemaakt worden en het mos uit het gazon geharkt.
Controleer de kuipplanten en geef ze al regelmatig water. Op een mooie zonnige dag kunnen ze al
buiten staan, maar zet ze ’s nachts nog binnen.
Ook in de groentetuin is veel te doen – naast wieden moet je ook blijven zaaien. Als je binnen voorgezaaid hebt, kunnen de opgekomen zaadjes waarschijnlijk verplant worden in een eigen potje of een wc rolletje (dat kan in de grond gezet worden en rot vanzelf weg).
Als je een emmer(of een bleekpot) over de rabarber plaatst, krijgen de stengels een rodere kleur (staat prachtig in de tuin) en daardoor ook een lekkerdere smaak. Als je weinig plek hebt voor grotere gewasse (zoals pompoen), dan kun je de plant ook in de hoogte laten groeien.
Als je geplaagd wordt door slakken, luizen of schimmel kun je tenen knoflook in de grond stoppen (ook goed voor vampires) of brandnetelgier (werkt minder goed tegen vampieren). Bloemen zaaien wara veel insecten op afkomen is ook een hele goede methode om van je kleine ongedierte af te komen. Om een eigen knoflook bol te kweken, moet je de tenen in oktober in de grond zetten (zet het maar vast in je agenda) en dan groeit er in de zomer een bolletje knoflook uit.
Aardappels poten kan lastig zijn – ze zijn gevoelig voor ziektes en aardappels kunnen niet twee keer op dezelfde plek gepoot worden. Een oplossing is poten in (plastic) potten met onderin een laagje moestuingrond. In iedere pot stop je twee pootaardappels met de groeipuntjes naar boven. Laagje grond erover (niet tot bovenaan vullen!) en als de groene scheuten ongeveer tiencm boven de grond groeien, vul je de pot aan met grond zodat de scheuten weer onder de grond zitten. Dit herhaal je nog één keer. Eind
augustus/begin september zullen de aardappels ongeveer goed zijn. Om dat te controleren snijd je de
zijkant van de pot af (vandaar dat plastic een stuk handiger is). Zo kun je de rest van de plant laten zitten en groeit die nog wat verder, want je pakt er alleen uit wat je nodig hebt.
De kapot gesneden plastic pot hoeft niet weggegooid te worden – je maakt hem gewoon schoon ter gebruik voor volgend jaar. De aardappels moet je overigens wel overhevelen naar een nieuwe pot én schone grond gebruiken.