3 oktober 2019, door Daimy

De leukste spellen voor de (extended) family

3 oktober 2019, door Daimy

De leukste spellen voor de (extended) family

Stiekem gaan we net zo lekker op kneuterigheid als op groots en meeslepend. En als er iets knus met een hoofdletter K is, dan is het wel met vrienden na het eten spelletjes spelen. In de winter heerlijk met een glaasje rood op links en de brandende open haard op rechts. Of tijdens die eindeloze zomeravonden op de camping en dan dobbelen en kaartjes meppen met de hele kliek. Dit zijn de leukste spellen voor de (extended) family:

UNO

UNO

Op nummer één staat – hoe kan het anders – kaartspel UNO. Simpel en verslavend. Doel is om een eerder gespeelde kaart te troeven met een kaart met dezelfde kleur of hetzelfde symbool. Kan overal mee naartoe en da’s handig, want als je er eenmaal mee begint grijp je vervolgens ieder verloren kwartiertje aan voor een potje. Van dezelfde makers en ook heerlijk easy: Skip Bo. Leuk met z’n tweetjes of met een groter cluppie.

Voor 2 tot 10 spelers. Vanaf 7 jaar.

Van Gogh – Monopoly

Van Gogh – Monopoly

Regelmatig verschijnen er knappe special editions van Monopoly, good old Monopoly. Dit jaar is all we want for Christmas de Van Gogh Museum uitvoering. Aan de hand van de verschillende werken van Vincent van Gogh, volg je het bewogen leven van de wereldberoemde kunstenaar. Het zit ‘m in de kekke details, zoals de huizen en hotels in Van Goghkleuren (Sunflower yellow en Dutch Orange) en speciale pionnen. In het spelboekje worden de verschillende schilderijen van de Hollandse meester toegelicht.

Voor 2 tot 8 spelers. Vanaf 8 jaar.

Van Gogh – Monopoly

De Weerwolven van Wakkerdam

De Weerwolven van Wakkerdam

Niet nieuw, wel iedere keer anders: de Weerwolven van Wakkerdam. Een rollenspel waarin de brave burgers jagen op de boze weerwolven. Vraag is alleen wie precies die weerwolven zijn. Een spelleider deelt de rollen uit en naast wolven en burgers zijn er bijvoorbeeld ook een heks en een jager. De wolven sturen allereerst een burger weg en vervolgens vergaderen de burgers over welke wolf er geëlimineerd gaat worden. Lang verhaal kort: de Weerwolven is hét spel voor tijdens een kampeerfestijn. Kampvuurtje stoken, kinders veel te laat naar bed: dit moet een zomeravond zijn.

Voor 8 tot 18 spelers. Vanaf 10 jaar.

Kubb

Kubb

Ook al zo’n hit op de camping: Kubb. Een ‘kubb’ betekent houten blok en dat is ook precies wat het is: een spel gemaakt van hoogwaardig rubberhout. Kubb komt uit Zweden en speel je buiten op het gras. Het is de bedoeling om met de stokken alle torens van de ander om te gooien. Vloer je tenslotte de koning, dan heb je gewonnen. In Zweden is het volkssport

nummer één en je ziet het ze ook zo doen, die knappe Noorderlingen. Komt in een handige doos met handvat, zodat je ‘m ook prima kunt meeslepen naar het park.

Voor 2 tot 12 spelers. Vanaf 5 jaar.

Prima Ballerina

Prima Ballerina

Ineens was er de dag dat dochterlief alleen nog maar in tutu’s rondhuppelde. Glitters, roze, lintjes, van zulks. Schot in de roos is het spel Prima Ballerina, waarbij ze met kaartjes verschillende dansposities kan leggen en vervolgens kan imiteren. Zo zoet. Overigens zijn alle Haba spelletjes in handig hup-in-je-tas-formaat. Ander succesnummer: Kleine Boomgaard.

Voor 2 tot 6 spelers. Vanaf 4 jaar.

Stef Stuntpiloot

Stef Stuntpiloot

In onze studententijd hebben we hele avonden ‘gestefstuntpiloot’ met huisgenoten. Dat ging dan gepaard met shotjes en – het was een vorig leven – lekker paffen. We hebben de regels ietsie aangepast met het kroost en moeten zeggen, het is bijna net zo gezellig. Stef vliegt in zijn vliegtuigje steeds langs de kippen en door op tijd op de arm te drukken, voorkom je dat hij jouw kipjes tackelt. Succes gegarandeerd.

Voor 2 tot 4 spelers. Vanaf 4 jaar.

Foto: @zodoeteleanoradat

30 seconds en app

30 seconds en app

Zorg dat je nagels kortgewiekt zijn, want dit spel is zenuwslopend. Why? Binnen 30 seconde moet je 5  woorden van het kaartje omschrijven aan je medemaat, of andersom. Er zit wel een addertje onder het gras. Je mag het woord niet omschrijven. Zeiden we al zenuwslopend? Elk goed geraden woord brengt je een stapje dichterbij de finish. Tip van de dag: er bestaat ook een 30 seconds app. Stukkie goedkoper en dan hoef je niet zo te sjouwen met een spel.

Voor 3 tot 20 speler. Vanaf 7 jaar.

Wie is het

Wie is het

Feit dat vrijwel iedereen weet hoe Bill van ‘Wie is het?’ er uitziet, zegt genoeg. Een van de alltime favo spelletjes om met je uk te spelen. Een potje duurt een kwartier en er is een reiseditie. Past ook in een schoentje 😉

Voor 2 spelers. Vanaf 6 jaar.

Yathzee

Yathzee

Dat ene weekend dat we op Terschelling waren voor hét festival van het jaar en dat dat festival uiteindelijk niet doorging? Die dagen hebben we uiteindelijk yahtzeeënd doorgebracht. Koste ons bijna ons huwelijk, maar blijft natuurlijk een golden oldie voor onderweg.

Er is ook een kindervariant Farm Yatzy, leuk voor mini’s van 4 jaar en ouder.

Voor 2 – 5 spelers. Vanaf 6 jaar.