5 februari 2020, door Maartje

De nieuwe klassiekers van Amsterdam: Café Modern & Bar Centraal

5 februari 2020, door Maartje

De nieuwe klassiekers van Amsterdam: Café Modern & Bar Centraal

We weten allang dat we niet de enigen zijn die alle rete-moderne, oorverdovend hippe, schreeuwerig 'millennial pink' zaken eigenlijk hartstikke zat zijn. 'Food sharing' kan nog nét, mits het goed gedaan is, maar liever hebben we gewoon een bord heel erg lekker eten in een fraaie, tijdloze entourage en personeel aan onze tafel dat zijn pappenheimers kent. Alleluja. De Nieuwe Klassiekers noemen we dat. We beloven een regelmatige update van zulks, te beginnen met Café Modern (Amsterdam Noord) & Bar Centraal (Amsterdam West). Twee zaken die eigenlijk niks met elkaar te maken hebben, behalve dat ze allebei gewoon Heel Erg Fijn en gewoon Ontzettend Goed zijn.

Bar Centraal in Amsterdam West

Bar Centraal in Amsterdam West

Eerst was er bar glouglou, een wijnbar op een plein in de schaduw van de Oranjekerk in de Pijp met enkel en alleen vin naturels op het menu. Ongecompliceerd en meteen een hit. Maar geen onehitwonder: de mensen van de wijnbar gingen naar West en openden daar een tweede succesnummer, wijnbar met restaurant dit keer, Bar Centraal. Zowel qua naam als qua inrichting lijkt de zaak zich te hebben voorgenomen zoveel mogelijk onder de radar te blijven: aan de muren zwart noppenlinoleum, dertien in een dozijn kroegmeubilair en gedempte lampen. het eten overstijgt echter het alledaagse: eenvoudige, goed geprijsde kroeggerechten met namen als ‘aardappelen met bruine rijst’ blijken knetterverse, gebalanceerde borden met zomaar een paar van de lekkerste dingen die we in tijden aten. En dat in een onopvallende Amsterdamse kroeg op een hoek in Amsterdam-West.

Cafe Modern in Amsterdam Noord

Cafe Modern in Amsterdam Noord

Je bestelt het in Café Modern (dat is geen ‘gewoon’ bruin café overigens), het restaurant in het oude bankgebouw in de steeds hipper wordende Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord een vijf gangen menu waar je een hele avond plezier van hebt, beloofd. Café Modern (een restaurant dus) werd spartaans maar smaakvol ingericht. Een kantine is het met een vintagebank onder een racefiets aan de muur bij binnenkomst, een lage bar, half groene wanden en lullige gordijntjes. Precies goed. Het restaurant wordt gerund als een table d’hôte. Er valt dus niets te kiezen en het menu hangt af van het marktaanbod en het humeur van de chef. Je eet er vijf gangen voor veertig euro waar je perfecte wijnen bij drinkt. Een aanrader op zich, vooral wanneer je de avond afsluit in een van de drie bovengelegen slaapkamers.

Andere favorieten in Amsterdam die hier zeker niet voor onderdoen zijn Scheepskameel; Choux; BAK restaurant, Gebroeders Hartering en natuurlijk Rijsel, om er maar een enkeling te noemen. Meer van zulks volgt!