Nederland, Leiden16 mei 2022, door Isa de Laat

24 uur rondom Leiden: Proef De Streek van Verrassingen

Nederland, Leiden, 16 mei 2022, door Isa de Laat

24 uur rondom Leiden: Proef De Streek van Verrassingen

Dat Leiden een heerlijke stad is hoeven je we vast niet meer uit te leggen. Daar schreven we namelijk al wel eens over, bijvoorbeeld in dit lijstje. En dat strand of natuur altijd een goed idee is weet je hoogstwaarschijnlijk ook al. Maar waarom een combinatie van plaatsen in de Streek van Verrassingen een echte aanrader is, leggen we je wel graag uit. De Streek van Verrassingen omvat Leiden, Katwijk, Oegstgeest, Wassenaar, Voorschoten en Leiderdorp. Proef de Streek van Verrassingen in 24 uur.

Streek van Verrassingen

Streek van Verrassingen

De Streek van Verrassingen klinkt veelbelovend en dat is het ook. De Streek van Verrassingen omvat Leiden, Katwijk, Oegstgeest, Wassenaar, Voorschoten en Leiderdorp. Leiden is het centrale middelpunt en daaromheen is genoeg te beleven. En oja, divers, divers is het ook, ja. Zo heb je strand, bos en stad op fietsafstand. Vinden we fijn.

Onze aanrader? Leiden combineren met twee andere plaatsen en er zo even een weekendje (of 24 uur, als je beperkt de tijd hebt) er tussenuit. Deden we zelf ook door Leiden, Oegstgeest en Katwijk te combineren. De tips voor deze 24 uur lees je hieronder.

Leiden

Leiden

Leiden als middelpunt, dus daar beginnen we dan ook mee. We vallen gelijk met de deur in huis, bij Paco CiaoEn dat is letterlijk met de deur in huis vallen, want Paco Ciao zit verscholen achter een kast. Kastdeur open dan waan je je in een voor-elk-moment-van-de-dag-een-aanrader-restaurant (check ook even de wc’s). Met de menukaart kun je de plank sowieso niet misslaan qua keuze, maar als je dan toch moet kiezen zeggen wij Bao Buns Crispy Chicken. Paco Ciao is een zogenoemde Insta hotspot en voor wat minder fotocamera’s om je heen kun je rustig genieten bij restaurant Sabor. Geen basic ‘shared dining’ concept, maar unieke gerechten met echt originele smaken, pinky promise.

En voor horeca is er meer, tippen we je toch weer op dat lijstje.

Met het eten zit het wel snor. En alleen dineren en lunchen is ook heel leuk, maar daarmee vul je nog geen dag. En is overigens ook zonde als je in Leiden bent. Dus here we go, meer tips in Leiden. Naturalis is het museum, leuk voor kinderen vanaf twee jaar. En een bezoek aan Hortus Botanicus of een bootje huren zijn tips die wellicht wat voor de hand liggend zijn, maar hey ze zijn wel leuk. Voor meer natuur kun je ook lekker een ommetje maken in het Van Der Werffpark. Of plof er neer voor een picknick, waarvoor je eerst een heerlijke kaasje scoort bij kaaswinkel Fromagerie Bon.

Poolcafé The Church is dan weer de spot voor de avond. Met 4 pooltafels, speelautomaten, groot scherm, een dartbord en een gezellige bar en dat allemaal in het pand van een voormalige (rooms-katholieke) kerk. Kun je de avond afsluiten met een drankje in the one and only stadsbrouwerij van Leiden, Het Stadsbrouwhuis (lees: 30 speciaalbieren van de tap).

Hm, betrappen we onszelf er toch weer op dat we voornamelijk horeca tippen. Ach ja, is toch stiekem het leukste.

Oegstgeest

Oegstgeest

Hop de fiets op en naar Oegstgeest. Oké, lopen kan ook, doe je er alleen zo’n driekwartier over. Een fiets huren is wel echt een aanrader tijdens een weekendje naar de Streek van Verrassingen. Oegstgeest dus, daar is het prachtig en relaxed, het is een groene oase in de Leidse regio. Een weetje voor de tips je om de oren vliegen: Oegstgeest wordt ook wel het ‘schrijversdorp’ genoemd, omdat er vroeger veel bekende schrijvers woonden. Zo vind je er de Wolkers Wandelroute: een route van zes kilometer waar Jan Wolkers heeft gewoond, gespeeld, naar school is gegaan of heeft gewerkt. Er zijn meer routes voor het wandelen of het fietsen en die vind je hier. Grote kans dat je tijdens het wandelen stuit op kasteel Oud-Poelgeest, mooi om een kijkje te nemen.

 

Katwijk

Katwijk

Zei er iemand strand? Jup, entirely included in de Streek van Verrassingen. Katwijk it is. Beginnen we eerst met de duinen. De bij Katwijk gelegen duingebieden Berkheide, Coepelduynen en het Panbos zijn heerlijk voor natuurliefhebbers. En dan gaan we snel over naar het strand, daar kun je surfen, maar ook heerlijk in de strandtent liggen. Wij gingen voor het laatste (al zat surf wel in de naam). Surf en Beach is heerlijk voor een borrel of diner. Voor een relaxte sfeer met eten uit de mediterrane keuken ben je bij SandCbar aan het juiste adres. Laatste aanrader is Strandpaviljoen de Watering met een goedgevulde menukaart.

Pop-Up Streekhuisje

Wij sliepen in het Pop-Up Streekhuisje. Het Pop-Up Streekhuisje verplaatst zich in 2022 op wisselende plekken in de streek. Bij het Streekhuisje vind je ook veel informatie, zoals fiets- en wandelroutes.

Streek van Verrassingen