13 juli 2020, door Maartje

De tuin in juli, wat te doen?

13 juli 2020, door Maartje

De tuin in juli, wat te doen?

Zomer in je tuin! Wat te doen? Natuurlijk vooral genieten van je tuin als het mooi weer is; daar heb je 'm immers voor! Maar ok,  er zijn altijd wel een paar tuinklussen...

Tuinieren in juli

Tuinieren in juli

Heb je fruitbomen in de tuin hebt staan, dan moet je de bomen met steenvruchten (kers, perzik, amandel, abrikoos en pruim) in de zomer snoeien. Snoei vooral de oudere takken weg zodat de jonge takken meer zon krijgen. Waterloten kun je altijd wegknippen. Dit zijn de takken die recht omhoog groeien. Meestal hebben ze een iets andere kleur als de andere takken. Let op: appels en peren snoei je in de winter. Als er heel veel vruchten aan de boom hangen, kun je het beste wat uitdunnen, anders kunnen de takken afbreken. Veel fruitbomen hebben een andere fruitbomen nodig voor bestuiving – een tip voor als je wil gaan planten. Alleen is maar alleen dus, ook voor fruitbomen.

Heb je struiken met fruit, dan kun je er het beste een net over doen, want de vogels houden ook erg van bessen ;-). Bij regenachtig weer kun je wat organische of kunstmest bij de vruchtbomen of struiken gooien. Neem kunstmest met een hoog Kalium gehalte (K 7,7%).

Heb je een mooie rozenstruik en zou je er daar meer van willen hebben dan is het nu de tijd om te vermeerderen. Op internet via filmpjes in instructies hierover. Ook lavendel en rozemarijn en andere kruidachtige kun je nu prima vermeerderen.

Tomaten blijven dieven! Dus blijf sla, andijvie, boontjes zaaien want de tomatenplant slokt ze op. 

Artisjokken staan er nu prachtig bij. Zorg dat ze niet omwaaien want ze kunnen erg hoog worden. Alle hoge planten kun je sowieso het beste een steuntje geven. Dit kun je doen met het oud snoeihout. Leuk klusje met je kop in de zon. 

Planten die je niet mooi meer vind, gooi je eruit of knip ze terug tot 10 cm boven de grond. Na enkele weken komen ze mooi fris terug. Van sommige bloemplanten moet je veel knippen zodat de plant meer nieuwe bloemen gaat aanmaken. Bijvoorbeeld bij de dahlia en de siererwt.

Toscaanse jasmijn: zorg dat deze plant geen natte wortels heeft. Snoei hem na de bloei terug. Deze plant kun niet tegen vorst maar is zeker de moeite waard om in de tuin te zetten. S-avonds ruikt hij heerlijk. Komt mooi tot zijn recht tegen een schutting met zijn witte bloemen.