Nederland, Utrecht1 augustus 2019, door Maartje

Omfietstip in het groen: De Veldkeuken, Bunnik, utrecht

Nederland, Utrecht, 1 augustus 2019, door Maartje

Omfietstip in het groen: De Veldkeuken, Bunnik, utrecht

De leukste plekken, al heel veel verteld, zijn die plekken waar  niet iedereen komt, en zeker niet iedere dag van de week. Van die plekken waar je even voor om moet fietsen en waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ben je in Utrecht, of in de buurt van de stad in het midden van het land, en je hebt wel zin om even niet al te veel en even de natuur in, volg dan vooral deze omfiets tip op: De Veldkeuken in Utrecht.

 

De Utrechtse René en Juliette leerden elkaar kennen op Terschelling waar ze, heel romantisch, beiden moederziel alleen heen waren gegaan. Om de boel even de boel te kunnen laten, zoals dat heet. Ze besloten de eetmomenten op het eiland samen door te brengen maar dan wel low budget en met ingrediënten zo uit de natuur. Hielden ze beide van, en dat bleek slechts een van de dingen die ze gemeen hebben. Eenmaal terug in Utrecht bleef de liefde, zowel voor elkaar als voor eenvoudig, biologisch, zelfgemaakt eten. René ging aan de slag als chef-kok en Juliette vond voor hen een woning bij een woongroep in Nieuw-Amelisweerd. Amelisweerd? Yes, dat is een landgoed in de gemeente Bunnik, ten oosten van de stad Utrecht. Het ligt aan de Kromme Rijn en is opgedeeld in Nieuw- en Oud-Amelisweerd; een prachtplek. René en Juliette wonen er nog altijd, inmiddels met hun kids lesse en Pelke.

De droom om samen een biologisch eettentje te beginnen, was een logische. Na een lange zoektocht naar de perfecte locatie, kwamen ze toch weer thuis uit en begonnen ze De Veldkeuken, in het begin niet meer dan soep en broodjes verkocht vanuit een bakfiets en alle gerechten gemaakt met biogroenten van de tuinderij van het landgoed.

Dat laatste, dat alles biologisch was, vertelden ze er niet bij overigens, dat vond men maar niks aan het eind van de twintigste eeuw (1999). Nu, jaren later, is De Veldkeuken in Bunnik een begrip in de omgeving en nogal een stukje groter gegroeid. Onveranderd is het biologische en vegetarische menu, het feit dat zoveel mogelijk van het eigen landgoed komt en de visie van René en Juliette om alles wat ze doen te doen met respect voor mens, dier en natuur. Dat doen ze tegenwoordig in de bakkerij op Nieuw-Amelisweerd, in het landgoedcafé met restaurant op Oud-Amelisweerd en in de uitspanning op Werk aan het Spoel in de uiterwaarden bij Culemborg. Hun stijl stelen kan tegenwoordig ook: De Veldkeuken heeft een kookboek uitgebracht met het beste van alles op en rond het biobedrijf.

Bovendien is De Veldkeuken de perfecte aanvulling op het lijstje 12 x vegan in Utrecht, maar dan dus net buiten Utrecht Stad.