Holy moly: restaurant DeZusters op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen
Aan de rand van Maarssen vind je Buitenplaats Doornburgh. Een bijzondere plek voor liefhebbers van kunst, wetenschap, architectuur, geschiedenis en eten. Eigenlijk komt iedereen hier dus wel aan zijn trekken. Of je nu komt voor een bezoek aan de wisselende kunstexposities, om te vergaderen, of om te eten bij restaurant DeZusters in het oude klooster. Wanneer je de grote toegangshekken van het terrein doorloopt, ga je terug in de tijd. Wanneer je plaatsneemt bij DeZusters voelt het namelijk alsof er ieder moment een zuster bij je aan tafel kan schuiven. Holy moly, alleen hierom is Buitenplaats Doornburgh zeker (minstens) een bezoek waard.
Buitenplaats Doornburgh bestaat al sinds 1623 en dat voel je meteen als je het terrein op loopt. Net alsof je terug in de tijd wordt gezogen. Het oude Hoofdhuis deed vroeger dienst als zomerverblijf voor welgestelde Amsterdamse families. Aan het eind van de 19e eeuw betrok een kloosterorde het landgoed en werd er naast het Hoofdhuis een kloostercomplex gebouwd. In 2017 verlieten de laatste zusters het gebouw en sinds 2018 is de buitenplaats geopend voor publiek. Je hoeft dus niet langer rijk of celibatair (gelukkig!) te zijn om de sfeer te kunnen proeven. Al werden die zusters wel allemaal ontzettend oud.. maar waar dat aan gelegen heeft? Laten we het op de prachtige locatie houden. De Buitenplaats ligt namelijk midden in een park aan de rand van Maarssen. Dat park is maar liefst 9 hectare groot, waardoor er meer dan genoeg plek was voor een moestuin, binnentuin en beeldentuin. Heel veel moois en dat alles op slechts een kwartier rijden van Utrecht.
Tegenwoordig worden op de buitenplaats residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen op het snijvlak van kunst en wetenschap georganiseerd. Daarnaast worden verschillende ruimtes verhuurd om te vergaderen én vind je in de vroegere eetzaal van de nonnen restaurant DeZusters. Van de buitenkant oogt het ietwat sober, maar schijn bedriegt. Binnen hangt een authentieke sfeer. Hoge plafonds, brede houten tafels met wit linnen en een stenen vloer met kruis. Dat kruis komt ook terug in de waterflessen op tafel. Het supervriendelijke personeel, gekleurde planten, wandkleden en de kunst aan de muren dragen bij aan het huiselijke gevoel. Boven de keuken hangt ‘heaven‘ in neon. Heilig met een dikke knipoog.
Het menu is wisselend en afhankelijk van de seizoenen. Veel ingrediënten komen van eigen grond en er wordt toegewerkt naar een circulaire keuken waarbij alles op je bord van eigen terrein komt. Op het moment van schrijven staan op de kaart onder andere paté en croûte met moestuin-piccalilly, paddenstoelenravioli, en salade met kastanjecrème en ingelegde zwarte bes. Gevolgd door een kaasfondue met brioche en huisgemaakte compote. Toe maar. Waar zondag voor velen in het teken staat van rust en voorbereiding op een nieuwe week, staat het personeel van DeZusters zich uit te sloven zodat gasten aan kunnen schuiven voor een uitgebreide verrassende zondagslunch die uit meerdere gangen bestaat. Eerlijk zullen we alles delen, de lunch bestaat namelijk uit gerechten die je deelt. Ook de drankenkaart met een rits aan goede wijnen en limonades is zeker niet mis.
DeZusters is van woensdag tot en met zondag geopend vanaf 10:00 en vanaf 12.00 kun je er aanschuiven voor de lunch. Op vrijdag en zaterdag zijn ze ook geopend voor diner (yes!).
En met geluk (lees: mooi weer) is de kloostertuin open voor koffie, lunch of een goed gevulde borrel.