Nederland, Venlo27 november 2022, door Bo Peters

Van weeshuis tot ‘alles’: de monumentale Stadsherberg in Venlo

Nederland, Venlo, 27 november 2022, door Bo Peters

Van weeshuis tot ‘alles’: de monumentale Stadsherberg in Venlo

Met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, heeft dit rijksmonument al veel functies gehad. Dan hebben we het over de monumentale Stadsherberg in Venlo. Van ziekenhuis tot aan weeshuis en vervolgens geheel opgeknapt en gerestaureerd. November 2022 heropend en teruggebracht naar zijn volle glorie. Wat zeggen we: nog beter dan zijn oude glorie. Nu horen we je denken: als wat dan? Tsja. Laten we het zo zeggen: vanaf het ontbijt tot aan een bed, voor alles kun je hier terecht.  Zoals ze het zelf omschrijven: ‘de plek waar je áltijd welkom bent – je eigen thuis van huis – een plek waar je kunt studeren, werken, ontdekken en ontspannen’. Waar hier is? Stadsherberg Ald Weishoes (das Limburgs voor oud weeshuis) in Venlo. Voeg aan deze unieke plek de locatie toe (we noemen centrumcentrum) en karakter: leest u mee?

Stadsherberg in Venlo

Stadsherberg in Venlo

Om niet alles in één keer te verklappen – het is nogal wat, al die verschillende functies – beginnen we bij het goede begin. Wie bij de Stadsherberg over de drempel stapt, voelt direct die oude sferen. Het pand ademt honderdenjarenoud. Niet gek ook, met al die geschiedenis. Een samensmelting van eeuwenoude elementen – zoals het glas in lood, de oude tegeltjes (love it!) – gecombineerd met nieuwe. Thank god dat die oude elementen bewaard zijn gebleven. Want dat contrast werkt als een tierelier, hier bij de Stadsherberg. Met de naam Stadsherberg wordt uiteraard gedoeld op een herberg om te overnachten. Niet je dertien-in-een-dozijn plek. Mega (echt!) budgetproof overnachten – in een tiny room –, wat zeer welkom is gedurende deze expensive days, is wat je krijgt. Voor twee tot vier personen per kamer. Óh en je slaapt dan in een eeuwenoud monumentaal pand, hadden we dat al vermeld?

De stadsherberg doet het echter niet uitsluitend goed als herberg: ook de keuken mag er wezen. Zo staat er onder andere gegaard rundvlees met een crispy korst en rokerige kern – die in de charmante binnentuin maar liefst 16 uur wordt geroast – op de kaart. Ongecompliceerd lekker eten, met een speciaal biertje erbij. Niet te moeilijk. Comfortabel, informeel.

Alle overige plekken – van historische kapel tot aan de erker – zijn plekken waar gehangen, gewerkt, gezeten, gedanst (we noemen de spiegelzaal) gegeten en geborreld kan worden. Wat een puik plan, hebben ze daar bedacht. Bij de Stadsherberg Ald Weishoes. Je thuis van huis.