Nederland, Friesland21 oktober 2017, door Maartje

Drieluik Leeuwarden en Friesland: what to do.

Nederland, Friesland, 21 oktober 2017, door Maartje

Drieluik Leeuwarden en Friesland: what to do.

Op naar het Hoge Noorden. Iets wat – in my case – al jáááren op het verlanglijstje stond maar er uiteindelijk nooit echt van kwam. En toen gingen we logeren in Leeuwarden. Friesland dus. Echt veel hoger in Nederland kom je niet hoor. Ben je op zoek naar een combinatie van avontuur, natuur en vriendelijkheid, dan is dit het uitje wat je best wel even boeken kunt. Zie hier deel 1 van het drieluik Leeuwarden en Friesland: what to do.

Barts Boekje - gevangenis leeuwarden2

To do Leeuwarden

Leeuwarden gaat hot worden in 2018. Waarom? De Friese hoofdstad heeft de pitch gewonnen om Europa’s Culturele Hoofdstad van 2018 te worden. Heel Leeuwarden gaat uitpuilen van de expo’s, festivals en meer creatieve uitspattingen. Iets wat resulteert in een stad die momenteel compleet in de steigers staat en opengebroken ligt. Juist, met als doel alles te laten blaken in 2018. Maar ook een mienskipssin – Fries voor gemeenschapszin – waar menig Nederlander jaloers op zal zijn.

Barts Boekje - proefverlof

Twee projecten - van de tientallen - van Leeuwarden-Fryslân 2018 zijn DNALWD2018, een community art project waar tienduizenden DNA buisjes gevuld worden met tastbare herinneringen aan verhalen van bewoners of bezoekers van Leeuwarden. Deze persoonlijke verhalen gaan plaats krijgen in een metershoog kunstwerk. Stel je voor, een drie meter hoog monument vol ontroerende verhalen. Het tweede is project Leen een Fries. Er is een soort van bibliotheek van Friezen - mensen ja - die je meenemen op een fietstocht, je een verhaal vertellen, je een workshop geven, een Fries - deze keer een paard - laat knuffelen, enzovoort. Via de site kies je de Fries van keuze en deze leen je vervolgens gratis en voor niks.

Nu hoeft een cultureel programma natuurlijk niet persé je ding te zijn. We feel ya. Ook zonder deze bombarie valt er genoeg te beleven in Leeuwarden. Het centrum van Leeuwarden is pittoreske, dat mag worden gezegd. Grachten, kleine straatjes, boetiekjes, restaurantjes en heel veel mooie oude panden. Wil je toch meer dan rondlopen, borrelen, eten en repeat? Dan kun je de Toren van Pisa van Leeuwarden – De Oldehove – beklimmen, het mini-Beerenburger-museum van Boomsma bezoeken inclusief proeverij waar je desgewenst tollend naar buiten kan komen of neem je een stadsgids in de arm voor een stadswandeling met verhalen.

Barts Boekje - leeuwarden

Leeuwarden – of Ljouwert op z’n Fries gezegd – heeft een pracht van een voormalige gevangenis. Al zal menig ex-bewoner van de Blokhuispoort - de vroegere zwaarste gevangenis van Nederland - dat wellicht iets anders uitdrukken. De helft van het pand staat in de bouwsteigers. De andere helft doet dienst als creatieve hub. Je vindt er Alibi Hostel waar je kunt slapen in een cel. Tal van creatieve zelfstandigen als een kaasmaker, een tatoeëerder en een kapper. En het net geopende Proefverlof waar je in een puike omgeving een evenzo puike lunch- of avondhap kunt eten. Tip: boek een rondleiding door de bajes door een ex-bewaarder. Da’s er eentje voor in de boeken.

Barts Boekje - leearden zee

 

To do Friesland

Noem me een nerd, maar wadlopen stond dus op mijn bucketlist. Die kan er af en het was precies zoals ik me ervan had voorgesteld. De zon scheen, de blubber was zo ver de wereld strekte en het was er kalm en winderig. Nu zijn er gruwelverhalen van wadlooptochten waar je continu tot aan je middel door het water moet. Leuk bij een zonnige 30 graden. Maar dat weet je in Nederland maar nooit. Bij Oan ‘e dyk in Paesens hebben ze tochten voor alle weersomstandigheden en die tachtigjarigen ook nog kunnen doen. Er viel tijdens onze tocht er maar één met haar kont in de blubber en we hoefden maar één keer tot aan ons kruis door het water. Verder was het genieten van het uitzicht, ontdekken wat er allemaal op het wad leeft en als je mazzel hebt zie je nog een zeehond chillen op de zandbanken.

Barts Boekje - leeuwarden gevangenis 1

Iets minder vermoeiend maar minstens zo lekker de natuur in is op avontuurlijke jeepsafari door Nationaal Park Lauwersmeer. Samen met de boswachter van Lauwersoog ga je in de meer dan 50 jaar oude Land Rover hobbelend op pad door gebieden die normaal voor bezoekers verboden zijn. Je hoort de verhalen over de bewoners van het gebied; de zeearend – met een vleugelspanwijdte van 2,5 meter -, de flamingo, de ree, de zeehond, de Schotse Hooglander en de wilde paarden. Into the wild is dus gewoon binnen handbereik. Je hoeft er alleen maar even voor naar het Hoge Noorden af te reizen.

x, Nina

Binnenkort deel 2: eten, slapen en winkelen en deel 3: met kinderen (op Bartje).