16 april 2020, door Imara Milatz

How to: zelf droogbloemboeketten in elkaar flansen (iedereen, met een beetje geduld, kan het!)

16 april 2020, door Imara Milatz

How to: zelf droogbloemboeketten in elkaar flansen (iedereen, met een beetje geduld, kan het!)

We houden van bloemen, alle bloemen, dat is geen geheim, laten we dat voorop stellen. Kleine bloempjes, grote bloemen, boeketten, verse varianten (echt waar, de hele mikmak) en natuurlijk ook de gedroogde pracht. Voor de laatste blomsoort vertelden we al eerder waar we het liefst de mooiste varianten binnen haalden. Maar hé, waarom gooien we er niet een lekker do-it-yourself projectje tussendoor, voor de afwisseling? Want de gedroogde takjes lavendel voor het franse beetje je ne sais qoi-nonchalence kennen we wel, of eucalyptus in de badkamer voor je spa at home. Maar wat we écht willen (tja soms zijn we gewoon een beetje veeleisend) zijn van die lekkere volle boeketten in kleur of juist in de mooiste earthy tinten. We gingen op onderzoek uit, vroegen hulp en kwamen, once again, op onze lieve vrienden van Westwing uit. De best of the best tips om je eigen droogbloemkunstwerken te maken.

Over de droogbloem, the facts:

Over de droogbloem, the facts:

Oké, lavendel, die kunnen we. Bosje van het lekker ruikende spul plukken, touwtje eromheen en op de kop aan het plafond uit laten drogen. Easy, toch? Maar het mooier kunnen, uitgebreider (het liefst het hele huis vol) dat is de missie. De revival van het droogbloemenboeket, welke het een eeuwigheid vol zou moeten houden. Maar pas op! In ruil voor hun forever glorie hebben ze wel een beetje extra liefde en verzorging nodig. Misschien een inkoppertje, maar het noemen wel waard, droogbloemen zijn droog en zijn dus alleen geschikt voor binnenshuis. Waag het niet om je eigen kunstwerk buiten te laten staan! Worden ze niet vrolijk van en was al je harde werk (lees: vooral geduld) voor niets geweest. Afijn, mocht je al een boeket hebben staan of is je diy-project goedgelukt? Stof is je vijand. Een paar streken met een zachte penseel of een (oud)make-up kwastje is vaak al genoeg. Nog beter is om het boeket vlak na aankoop te voorzien van een laagje haarlak. Zo conserveer je ze én houd je stof en pluisjes weg. Enne, hou ze ook een beetje weg uit de zon. Gek genoeg houden ze daar niet van en worden ze alleen nog maar bleker.

Voor welke bloemen ga je dan?

Voor welke bloemen ga je dan?

We hebben de smaak te pakken, zijn zelf al even aan de slag gegaan (en best trots op het eigen eindresultaat) en misschien een stiekeme hobby ontdekt? Who knows, al begint het er wel op te lijken…

First things first, welke blommen zijn uitermate geschikt om in te drogen? We vertellen het met een aantal grote favorieten: te beginnen met het pampas gras, zit je altijd goed. Een katoentwijgje daar en een lamsoor hier. Jasmijn en rozen (ha, de klassiekers!) doen het ook altijd goed en wat dacht je van kanariegras? Limonium, varens you name it! Er is veel mogelijk, maar let wel, niet elke bloem wordt er mooier op. (Oh en een klassiek lentebloempje: de madelief is ook leuk! Vooral voor in een droogbloemenkrans).

Meer eerste hulp nodig? Westwing geeft de allerbeste tips en mooiste voorbeelden.

Het stappenplan

Het stappenplan

De selectie aan bloemen zorgvuldig uitgekozen? En door, oke ’s goed doen we, maar where to start? Nou gewoon, zoals het meestal gaat, bij stap één. En die gaat als volgt:

  1. Te beginnen met de nodige voorbereidingen: dat doe je door de overtollige bladeren en takken van de bloemen te verwijderen. Laat alleen de bovenste zitten.
  2. Schik vervolgens de bloemen in bossen en bind ze aan elkaar.
  3. Creëer een systeem waar je de bloemen aan op kunt hangen. Hang ze aan een mooie tak aan het plafond bijvoorbeeld, dan heb je meteen mooie home decoratie.
  4. Let wel: Hang de bloemen te drogen in een donkere ruimte en bewaar ze daar ongeveer vier weken.
  5. Dit is het moment waar de haarlak truc te voorschijn komt. Even je boeket benevelen om de ‘versheid’ in tact te houden.

En voila! Is ie mooi geworden?

Westwing

Vindt je die droogbloemen nou ook zo mooi maar heb je geen ‘groene vingers’ (ook al zijn die hier niet nodig), Westwing verkoopt de allermooiste kant-en-klare boekketten via hun webshop. En eerlijk is eerlijk, zó mooi krijg je ze zelf niet. Wij niet in ieder geval.