3 september 2022, door Nina van Hilst

Duurzamer reizen doe je zo – 4 tips om duurzaam te reizen én te genieten

3 september 2022, door Nina van Hilst

Duurzamer reizen doe je zo – 4 tips om duurzaam te reizen én te genieten

Ja, we houden van reizen, genieten en bourgondisch leven. Ja, we willen ook dat onze planeet nog minstens zo mooi is voor onze kinderen om hetzelfde te kunnen doen. En die twee botsen weleens. Met wat bewustwording en kleine aanpassingen kunnen ze beter hand in hand gaan. Duurzamer reizen doen je zo. Met de trein op vakantie tot minder ver vliegen en een duurzaam hotel boeken. Barts Boekje schreef er al meerdere artikelen over. En die verzamelen we hier. Ga je mee duurzaam op vakantie?

 

 

Verminder je CO2-uitstoot

Verminder je CO2-uitstoot

Je kunt op veel vlakken bijdragen aan beter op reis gaan. Maar de meeste impact is toch hoé je op vakantie gaat. Ga je met het vliegtuig naar Bali of op de fiets naar Vlieland? Die is makkelijk. Maar in je eentje met het vliegtuig naar Londen of met de auto naar Parijs wint het vliegtuig dan toch weer. Milieucentraal heeft de handige tool, Klimaatwijs op Vakantie, waarmee je de impact van je reis en verblijf kunt uitrekenen.

De spoiler (niet echt een verrassing) is dat treinreizen het wint van de auto en het vliegtuig. Afhankelijk van de afstand is een treinreis CO2-technisch ongeveer 10 keer beter dan een vliegreis. En vooral voor reizen onder de 700 kilometer zijn gunstig. Dus, welke citytrips mogen er acuut op je wishlist? Hamburg a.k.a. klein New York. De Franse Alpen met Grenoble. Natúúrlijk Londen. Je vindt hier alle treinreizen die wij eerder maakten.

Voor de volledigheid: er zijn ook verschillen tussen hoe eco je treinreis is. Dit heeft te maken met de afstand, hoe groen de stroom in het land van de trein is en hoe de treinbezetting op het traject is. Maar na te voet en op de fiets, mag je de trein zeker wel nemen.

Sharing is caring - Goboony

Sharing is caring - Goboony

Toegegeven, reizen met een camper is niet de állerduurzaamste manier van reizen. Wel heel fijn dat je met een camper kunt gaan en staan waar je wilt (ook om de lokale marktjes af te gaan bijvoorbeeld) én het is nog altijd een stuk duurzamer dan vliegen. Veel campers staan een groot deel van het jaar stil en dat is natuurlijk zonde. Als je gebruikt wat al bestaat, hoeft er tenslotte niks nieuws geproduceerd te worden. Dat dachten ze bij Goboony ook, dus besloten ze een deelplatform voor campers op te richten. Een camper huren via Goboony blijkt een succes, want de keuze is reuze en via de site huur je campers in binnen- én buitenland! Voor je besluit met een camper op stap te gaan kun je een afspraak maken met de verhuurder voor een bezichtiging en een proefrit zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wel zo fijn! Wil je je roadtrip nog een stukje duurzamer maken, ga dan voor een elektrisch exemplaar. Ben je zelf een lucky bastard die in het bezit is van een huisje op wielen? Dan kun je deze ook via Goboony verhuren.

Minder vaak, minder ver

Minder vaak, minder ver

Maar niet minder leuk! In corona-tijd hebben we collectief ontdekt hoe leuk Nederland is. Laten we nu ook collectief ontdekken dat we echt niet naar Australië moeten, maar dat we ook de Franse Alpen of Scandinavië dichtbij hebben liggen. Dus backpack om en op groots avontuur binnen Europa.

Wat denk je van Gotland in Zweden? Dé plek voor de stijlvolle Zweedse reizigers. En wij zijn ook welkom. Deze duurzame hotels, glampings en bed & breakfasts zijn een fijne basis voor een trip om nooit te vergeten.

Eco hotel

Eco hotel

Ook waar je slaapt heeft impact op het milieu. Een overdadig hotel is slechter voor het milieu dan een tent. Al is een tent in Parijs dan toch weer lastig. Er zijn steeds meer hotels die hun verantwoordelijkheid nemen en vol inzetten op duurzaamheid. Zo verbruiken de hotels niet alleen minder energie (bijv. door zonnepanelen, minder wassen, slimme verlichting), maar gaan ze ook verspilling tegen, gebruiken minder of geen plastic, koken ze duurzaam en vaker vegetarisch, etc.

Mocht je overwegen om een weekendje weg te gaan. Kijk dan eens naar de opties om – in plaats van met het vliegtuig naar Timboektoe-stad – je eigen elektrische auto of de trein te nemen naar een van deze heerlijke eco hotels in eigen land. Net zo gezellig, een stuk meer ontspannen en minstens zo heerlijk.