Nederland, Den Haag19 juli 2018, door Maartje

11 x het leukste van Den Haag met de trein

Nederland, Den Haag, 19 juli 2018, door Maartje

11 x het leukste van Den Haag met de trein

Iedere keer, ook nu de BFF en ik al kedeng-e-deng-ent Den Haag achter ons laten, hebben we het er over (vaste prik, die talks, en nee, dat verveeld nooit) dat we écht vaker moet gaan (want: strand! Zee! De beste restaurants! Alles). Want wat wás het weer fijn, de o zo gezellige quality time met vriendin A., wat begint als we vanuit onze Amsterdamse adressen elkaar opzoeken in dezelfde trein (altijd leuk die cabine-hunt), gaat verder terwijl we al borrelend door Den Haag struinen, van strand naar binnenstad en weer terug, en duurt voort tot onze wegen in de trein (ik blijf zitten, zij stapt uit) weer scheiden.

Mops Willem en teckel Piet zijn bovendien dol op het strand bij het Zwarte Pad (als Willem op het strand is gaat-ie altijd helemaal los en bij het Zwarte Pad zijn honden altijd welkom). De ondergaande zon… En laten we de binnenstad niet vergeten waar de ene leuke horecazaak na de andere opduikt. Smiles van oor tot oor, toen en nu. Nagenieten noemen we dat.

De Pier

De Pier

Ah, De Scheveningse Pier, wie kent ‘m niet. Bijna pal tegenover het iconische Kurhaus (wat, eerlijk is eerlijk, wel echt een tikkie al te vergane glorie is). Wat je misschien niet wist, is dat De Pier van binnen een hele metamarfose heeft ondergaan: er is tegenwoordig een heuse food hal met een aantal van de lekkerste stands. Zo is er een Par Hasard (a.k.a. de lekkerste friet van het land) en is de fish & chips stand ook niet mis. Bovendien heb je er een waanzinnig uitzicht op het reuzenrand en het strand. En als je geen genoeg van De Pier krijgen kunt, dan kun je er ook nog slapen (De Pier Suites).

Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee

Sinds we #familyoffour (met baby en we tellen hondje Willem ook gewoon mee) zijn, hoppen we niet alleen meer van kroeg naar restaurant en weer verder, maar willen we (oke: moeten we) ook af en toe een zen-moment inplannen. Vinden we al jaren leuk hoor, maar tegenwoordig voegen we vaker daad bij woord. Op een steenworp van De Pier vind je museum Beelden aan Zee, een verrassend leuk – en prachtig qua architectuur – museum waar je binnen en buiten een indrukwekkende collectie sculpturen vind. Binnen wisselt de tentoonstelling, buiten staat de beeldenpracht vast. Er is overigens nog een piekfijn museum in de buurt: Museum Voorlinden. Dat deden wij tijdens ons vorige bezoek en ook dat is een aanrader.

Haagse Strandhuisjes & Suiderstrand

Haagse Strandhuisjes & Suiderstrand

Een van de leukste dingen van Den Haag, all year long, is natuurlijk dat het een stad aan zee is. Scheveningen, het Zwarte Pad, jajaja, allemaal waar, maar we vinden het aan de ‘andere kant’, minstens zo leuk. Het Haagse Kijkduin is namelijk stukken minder bekend en daardoor ook behoorlijk minder druk. Meer tijd voor elkaar dus, en vanuit Den Haag stad sta je er in een wip en een scheet (vanaf Den Haag Centraal kun je rechtstreeks met stadsbus 24 naar busstation Kijkduin strand). Naast de deur van het rijtje Haagse Strandhuisjes vind je strandtent Suiderstrand – precies een strandtent zoals die behoort te zijn.

Lees meer: Haagse Strandhuisjes

Greens Restaurant & Garden

Greens Restaurant & Garden

Een van de leukste dingen aan uitjes in eigen land vinden we dat het allemaal niet zo gehaast hoeft. Want hé, dan gaan we volgende week toch weer?! Geen hijghijg en wemoetenwemoeten maar relaxed aan de wandel. Om die reden mogen we graag een park opzoeken (lees maar ons vorige verslag over Parijs waar we ook altijd met NS heen reizen), weer of geen weer. Zo stuitten we prompt op het nieuwe Greens, een restaurant dat een beetje doet denken aan onze andere favoriet Buitenplaats Plantage Vogelenzang. Aan het begin van het prachtige en enorme Westbroek staat de knap aangeklede kas waar je van de kleine kaart een gezonde, groene bio-keuze kiezen kunt. Of de zelfgemaakte appeltaart natuurlijk

Restaurant Waterproef & Catch by Simonis

Restaurant Waterproef & Catch by Simonis

De oude haven van Scheveningen blijft een van onze topfavorieten. Een stevige wandeling vanaf het strand, precies goed. Bootjes kijken met de ondergaande zon die achter de masten het water in zakt. Gaan we op chique, dan tafelen we uitgebreid bij Restaurant Waterproef; misschien wel een van de beste restaurants van Den Haag.

Willen we met de hele crew, incl. hondjes, en hebben we geen zin in ‘zomaar een happie’, dan planten we onszelf het liefst op het terras van Catch by Simonis: het beste uitzicht heb je aan de achterkant van de zaak (en hier mogen hondjes). Je zit er het hele jaar door heerlijk, al dan niet onder de warmtelampen. Simonis? Dat zegt je wel wat? Zou zomaar kunnen: over de hele Scheveningse boulevard, en in Den Haag stad, vind je kleine en iets grotere viskramen en kiosken van de Haagse visboer. De meningen in Den Haag zijn allerminst verdeeld: vis? Simonis. Catch by Simonis (er is even verderop ook nog restaurant Encore by Simonis) is wat ons betreft de beste van allemaal. Catch is namelijk voor iedereen, van hak tot (iets te korte) spijkerbroek. Tikkie posh soms, maar toch ook chique. Écht een avond uit maar een lekkere lunch kan en mag evengoed. De service is er steevast om door een ringetje te halen, de wijnen (flesje Sancerre is maatstaf) zijn verrukkelijk, de ontvangst is altijd op zijn hartelijkst en over de visgerechten (sushi! King krab! Bouillabaisse! Gebakken schol!) schrijven we naar huis (bij dezen).

Bar & Zo Groene winkel

Bar & Zo Groene winkel

Op het raam plakt bijna verstopt heel bescheiden een sticker: ‘officiële Haagse Parel’. En dat is het kleine reuze sympathieke Bar & Zo Groene winkel absoluut. Dat raam met die sticker vonden we in de immer fantastische Prins Henrikstraat waar je ook de pizza’s van Vincenzo’s scoort, de burgers van Ich bin ein Hamburger en waar we as usual moois voor de mini kochten bij Mon en Achtung! Babystore. Bar & Zo Groene winkel is er voor koffie en taart, een lange laptopsessie (niet deze keer) of korte plaspause (wel deze keer), voor (opvallend goed gekozen!) vintage voor aan je lijf (gekocht) en planten voor in je huis (laten staan en daar hebben we spijt van). Een keur aan prullaria verder maar dan wel van het soort dat je gewoon echt heus eerlijk waar nog niet had en dus gewoon ook nog moet hebben. Overslaan is geen optie.

Café Pistache

Café Pistache

Met je rug naar de Paleistuinen mensen kijken onder het genot van een Pinkyrose lemonade? Bij café Pistache kan het. De tent op de hoek van de Prinsestraat (jaaaa!) in Den Haag is de schattigheid zelve. Mintgroen + marmer = smullen. Bij Pistache vinden we alles, van ontbijt via lunch en alle zoetigheden niet te versmaden. Boekweitpannenkoeken met vers fruit en cashewroom, wentelteefjes met pistachenootjes of een acai bowl sieren het (ontbijt)menu. Vriendinlief bestelde de royale club sandwich met groentechips, ik een panini met geitenkaas, rucola, peer en walnoten (maar twijfelde tussen een salade met aardbeien en boerenkool). Die naam? Toen de eigenaresse het huidige Pistache betrok had het pand al de pistachekleurige muren, een prima basis. Soms is het niet ingewikkelder.

Hotel Pistache

Hotel Pistache

Mocht je je erin gaan verdiepen, dan valt je vast op dat Den Haag eigenlijk niet zo gek veel eigentijdse (jong-cool-boetiek) hotels kent. Klopt, toch? En dus be-applaudisseren we sinds dag 1 het nieuwe Hotel Pistache. Dat heeft helemaal niks te maken met Café Pistache overigens. Nee, Hotel Pistache staat on its own in een klassieke, chique wijk tussen Den Haag stad en Scheveningen, tegen het zeeheldenkwartier (fav.!) aan, richting het strand. Het beste van twee werelden. Er zijn negen boutique suites gecreëerd ‘the comfort of home combined with the feel and luxury of a hotel‘. Zelfs de kleinste suite is een stuk groter dan de gemiddelde studentenkamer. Een gezamenlijke lobby is er niet, net zo min als een druk restaurant. Wij sliepen er dit keer niet; dat heeft te maken dat hondjes niet welkom zijn bij Hotel Pistache, helaas. Zijn we er de volgende keer weer, dan is er eigenlijk maar één adres waar we onderduiken in Den Haag. Mag jij drie keer raden waar.

O! En mocht je meer tips willen… Yours truly schrijft al een poosje over allerhande tips voor NS Favourites! Het beste van het hele land verzameld op de hotspot tipsite van NS: #NSfavourites.

Lapsang

Lapsang

Het semi-klassieke doch hippe Lapsang is al jaren favoriet hartje Den Haag. En dat blijft het. Voor de lunch. Voor de avond. Voor een afzakkertje. Voor iedereen. In de Oude Molstraat op nummer 11a. Perfect is Lapsang voor heerlijke soorten theeën en taarten (aanrader: arretjescake). De broodjes hier zijn net even wat anders dan anders en ’s avonds wordt een en ander omgetoverd tot wijnbar. Geen zorgen, je kunt gewoon blijven zitten.

Den Haag HS

Den Haag HS

Ready for take off… Dat doen we via Den Haag Hollands Spoor, het ‘alternatieve’ station dat 1) belachelijke ouderwets knap is, een station uit de boekjes en waar 2) de stationsstraat je als over een lange oprijlaan naar toe leidt. Die stationsstraat is op zijn beurt weer het verlengde van de Wagenstraat die weer uitloopt in een grote boog: de toegangspoort naar China Town Den Haag. Daar net voor vind je overigens het nieuwe, o zo leuke, restaurant Amazing Diner. Aanradertje. Vertellen we je snel meer over.

Dat was ‘m weer, Dan Haag vandaag. In de trein terug lullen we – as usual – honderduit over ons tripje (en toen! En toen! En toen!)… Zoveel te vertellen, zo gezellig. O! En mocht je meer tips willen… Yours truly schrijft al een poosje over allerhande tips voor NS Favourites! Het beste van het hele land verzameld op de hotspot tipsite van NS: #NSfavourites.