Zweden5 augustus 2022, door Barts Boekje

Duurzaam jouw ding? Slaap dan bij een van deze zes Sustainable Plejses op Gotland

Zweden, 5 augustus 2022, door Barts Boekje

Duurzaam jouw ding? Slaap dan bij een van deze zes Sustainable Plejses op Gotland

Bart loves slapen op Gotland. Zweden's grootste en lekkerste eiland. Een eiland in de Oostzee op vier uur varen van Stockholm. Een eiland boordevol Sustainable Plejses. De betere bewuste plekjes zeg maar.

Hier slaap je zalig bij Sustainable Stelor waar My en Linus van elke dag een duurzaam feestje maken. Of bij de drie fazanten waar lokale moestuinlekkernijen na het plukken op je bord belanden. Of misschien wel bij Salthamn, beter bekend als sustainable oase. Hoe dan ook, voor een rijtje heerlijke Zweedse bedden in combinatie met bewust bereide borden ga je naar Gotland. Zie hier onze zes sustainable toppers om zalig te slapen op Gotland. Met liefde voor moeder aarde en speciaal voor jullie geselecteerd.

 

Oh ja... en bij deze meteen maar een link naar veel meer Barts Bewuste plekjes. Graag gedaan.

 

Hotel Stelor

Hotel Stelor

Zeg My en Linus en iedereen weet wie je bedoelt. Hotel Stelor‘s energieke paar. Wat Stelor serveert is sustainable bereid. Van zelf geteelde groenten tot het ingekochte keramiek, alles even bewust. Hoe ze het doen dat willen wij niet weten. Naast het runnen van een compleet gerenoveerde hoeve, kunnen ze hier ook een best feestje bouwen. Een concert tot in de late uurtjes. Een sustainable bordje, bedje en met wat mazzel een kaartje voor een concert. Aldus Gotland’s interessante ingrediënten bij Stelors hoevehotel.

Stelor‘s heerlijke hoevehotel boek je hier.

Stora Gåsemora

Stora Gåsemora

Boek als het even kan je bed bij Stora Gåsemora inclusief een paar duurzaam bereide gangen bij de buren. Bij Stora Gåsemora’s Gårdskrog waar eerlijke eilandsmaken en een très courante wijnkaart het succes bepalen. Na het eten rol je zo je stijlvolle houten ’hut’ of je witgekalkte molen in. Of why not nestelen met een van de zalige afzakkertjes in de kalkstenen luwte van een wat luxer verblijf. Inclusief keuken mocht ook jij zin krijgen in een bewust potje koken met uitgesproken eilandsmaken.

Stora Gåsemora boek je hier (google translate to the rescue)

Fotocredits molen: Harriete Cederqvist

Strandaker

Strandaker

Ja ja, wij houden ervan. Van Strandakar‘s Petit Hotel concept. Petit Hotel concept? Uh ja… alles en dan nog net een beetje meer. In Strandakar’s geval, landelijke luxe in de welbekende Zweeds-minimalistische stijl. En dan inclusief een avondje eten uit de internationale keuken. Het domein van sympathieke chef Andreas met zijn mantra: seizoensgebonden en louter lokaal. Precies dat en ook hier weer net een beetje meer. Ooit schetsten eigenaren Lars en Charlotte een rural inn met een ultiem thuisgevoel. Nou, zeggen wij, die missie is geslaagd. Concept Strandakar staat. Inclusief een bewust beetje meer.

Boeken die landelijke luxe bij Strandakar.

Salthamn

Salthamn

Salthamn staat voor Gotland’s meest bewuste, echter nog volop-in-ontwikkeling-oase. Het staat ook, wat ons betreft, voor de hier-wil-je-zijn-oase. Een soort sustainable vrijstaatje waar nog volop gebouwd wordt, maar waar ook al volop gebeurd is. Het heeft zijn eigen natuurlijke voorraadkast waarvan je in het Wild Food Cafe volop van kan proeven. Pizza-avonden zijn hier da bomb. Gotland’s sustainable bomb. Zo’n beetje alles wat op dat moment rijp is wordt geraapt, geplukt, gepeld et voila, klaar voor jouw favoriete topping. Boeken dus, dat vissershuisje, die luxe villa inclusief kookworkshop, of dat uitzicht op die klif. See you soon at sustainable Salthamn.

Salthamn’s oase boek je hier.

Three Pheasants

Three Pheasants

De drie fazanten, volledig vrij aan de scharrel. Dat klinkt fijn. Nou, dat klopt, fijn is het. Ken je dat? Dat betere thuisgevoel? Dat dus, dat biedt Three Pheasants. Met eigenaren die zo verantwoordelijk mogelijk de hen omringende natuur benutten. Waar de oogst uit de moestuin en van de fruitbomenverzameling nog net niet vanzelf op je ontbijtbord gaat liggen. Waar overal in de heerlijke tuin geweldige zitjes zijn gemaakt om te genieten van de eigen grond. Ogen dicht en dromen, dat doe je hier. En proeven, van wat moeder natuur en eigenaren Jerry en Josefine die dag voor je in petto hebben. Prettig, zeggen wij. Zeer prettig.

Boek Three pheasants hier, if you please!

Surflogiet

Surflogiet

Je hebt strandtenten en je hebt Surflogiet. Surflogiet is van bijna buitenaardse orde. Tipi tenten met de welbekende Hästens bedden staan nog net niet in zee. Na een met gong ingeluide cacaoceremonie schuif je zalig zen aan voor een avond gezellig en gezond samen dineren. Beach food lovers verzamelen in het ondergaande zonlicht. Zachtjes kabbelende golven zorgen voor de sfeer. Surflogiet is af. Dit paradijs aan de westkust, niet ver van Gotland’s doorgaande weg, klopt helemaal. Als ze nog een plekje hebben, adviseren wij te boeken voor het te laat is.

Fotocredits: Surflogiet via Instagram

Hansa Destinations

En hoe op Gotland te komen? Laat er nou vanuit Noord-Duitsland een rechtstreekse ferry richting Visby varen. Hansa Destinations tekent voor een duurzame overtocht. Samen op één boot met beduidend minder uitstoot dan ieder voor zich over de doorgaande weg. ’s Avonds aan boord om de volgende morgen uitgeslapen ter hoogte van Visby je hut uit te rollen. Duurzaamheid troef. Hansa ahoy, vanuit Rostock volle vaart over de Oostzee richting Zweden. Krijg je nu instant zin om de ferry te boeken? Dat kan. Boek hier bij Hansa Destinations.