Portugal15 juli 2019, door Barts Boekje

São Lourenço do Barrocal, Alentejo, Portugal

Portugal, 15 juli 2019, door Barts Boekje

São Lourenço do Barrocal, Alentejo, Portugal

Wie zocht er ook alweer een hee(eeeee)rlijk (familie)hotel (waar hondjes ook nog eens welkom zijn!) in Portugal maar niet waar iedereen heen gaat? Jij ook al? Geen probleem, we hebben 'm hoor. São Lourenço do Barrocal is de naam. Te vinden in Alentejo, het oosten van Portugal (inderdaad, niet bij de kust), dichtbij de Spaanse grens. En het is er fantastisch, heus.

São Lourenço do Barrocal

São Lourenço do Barrocal

Mocht je nu bijna stoppen met lezen: wacht nog even voordat je wegzapt: São Lourenço do Barrocal ligt aan de voet van het middeleeuwse dorp Monsaraz, vlakbij het Alqueva-meer. Zwemmen toegestaan. Herstel: zwemmen is een must! Net als struinen door de eeuwenoude straatjes van Monsaraz waar de restaurants authentiek zijn en de wijn verbluffend voordelig. De huisdiervriendelijke (!) accommodatie, welke al ruim 200 jaar (!) familiebezit is, bevindt zich op een 780 hectare groot (!) landgoed waar de Portugese koeien grazen pal naast de druivenvelden: bij São Lourenço do Barrocal wordt namelijk verrukkelijke wijn gemaakt. ‘Uiteraard’ willen we bijna zeggen.

En dat is nog lang niet alles: er is een eigen restaurant, een loungebar, een bar bij het zwembad, een spa (jajajaja) met een fitnesscentrum en een je-wil-alles-winkel.

De kamers van het hotel zijn eenvoudig maar fraai. In een no bullshit design maar comfortabel. Veel zul je er waarschijnlijk niet zijn: de omgeving lonkt te veel. Dat meer inderdaad, maar ook de algemene ruimtes van het hotel zijn heerlijk. De patio, het restaurant dat traditionele gerechten uit de regio Alentejo serveert, de verschillende zithoeken, het (seizoensgebonden) buitenbad, de grote eetkamer – alles even fraai. Wat ook geldt voor het landgoed om het hotel heen: vraag het lieve personeel om een picknickmand voor jullie gereed te maken. Er zijn meer dan voldoende beschaduwde picknickplekjes te vinden pal voor je eigen huisje (de ‘kamers’ zijn namelijk allemaal huisjes). In ieder huisje heeft airconditioning, kabel-tv, een koffiezetapparaat en een badkamer met vloerverwarming, waarmee São Lourenço do Barrocal ook perfect is in het voor- of naseizoen.

Reis je met kinderen? (ik zou het doen) Dan hoef je ook echt niet bang te zijn dat ze zich vervelen: er zijn volop kinderspeelfaciliteiten aanwezig. Bovendien mag je gratis fietsen lenen (ook met kinderzitje) en het personeel helpt je graag met het huren van een auto. Wie paard kan en wil rijden, kan ook juichen: de omgeving lijkt er voor gemaakt. De jongste telg van de familie restylde het hele oord een paar jaar geleden. Hij zette er nieuwe meubels neer die alles een modern tintje geven, maar die niets afdoen aan het erfgoed van de gebouwen en de ongerepte weiden, olijf- en wijngaarden. De absolute USP van São Lourenço do Barrocal is de eigenaar José zelf: de Portugees heeft het woord gastvrijheid uitgevonden. Een warm welkom vinden we altijd fijn.