30 juni 2020, door Nina van Hilst

Duurzaam winkelen: de mooiste slow living interieur, mode en concept stores en webshops

30 juni 2020, door Nina van Hilst

Duurzaam winkelen: de mooiste slow living interieur, mode en concept stores en webshops

Winkels met veel wit, aardetinten en hout. Veel rust en rijke materialen. En de gedachte: buy less, choose well. Uitermate geschikt voor de liefhebbers van cleane en rustige kledingkasten en interieurs. Maar ook voor de bombariemakers kan een rustig element in je collectie nooit kwaad. Waar in Nederland kun je winkelen in de mooiste slow living concept stores en webshops? Waarbij niet alle producten een duurzaam label hebben maar sowieso made to last en met liefde gemaakt zijn.

The Fine Store - Den Haag

The Fine Store - Den Haag

Het pand van The Fine Store in Den Haag is prachtig. Mooie grote ronde ramen met heel veel licht. En alle meubels en interieur items staan er zo prachtig bij. Om hebberig van te worden. Maar goed, buy less weet je nog. De webshop van The Fine Store is al net zo fine. En je vindt er meubels, verlichting, interieur accessoires als tafelwaar, kaarsen, sieraden, boeken en schrijfwaar. Merken als By Mölle, Hay, Frama, Iris Hantverk, Secto en meer. Verwacht veel strakke lijnen in combinatie met natuurlijke rondingen in wit, crème, lichtgrijs en beige. Linnen stoffen, licht hout, aardewerk en heel veel rust…

Sukha - Amsterdam

Sukha - Amsterdam

De minimalisma in Amsterdam kennen deze vast en zeker. De winkel Sukha aan de Haarlemmerstraat. Sukha huist kleding van merken als Pomandère, Monique van Heist, Kings of Indigo, Embassy of Bricks and Logs en lekker veel kleine merkjes. Ook vind je er sieraden, accessoires, wall art, kaarsen, etc. Het eigen merk Atelier Sukha heeft een van de mooiste serviezen die we kennen. Maar ook meubels, schommels (voor in huis ja), dekens, enorm veel mooie papieren vlaggen, keukenwaar en meer moois. Hoewel we een bezoek aan de flagship store altijd inspirerend vinden, heeft Sukha ook een webstore om dit fijns in huis te kunnen halen.

Nørd - Leeuwarden

Nørd - Leeuwarden

Omdat we het leuk vinden om te laten zien dat mooie winkels echt overal in het land zitten, vliegen we nu naar Leeuwarden. Suzanne en Gerard woonden in Amsterdam en werden verliefd op een huis in het Noorden. Het roer ging om en ze vertrokken – inclusief twee kleine kids – naar Leeuwarden waar ze nieuw woon én nieuw werk startten. Bij Nørd kun je terecht voor koffie met iets kleins. En als je niet uit kijkt loop je zo met een tas met mooie spullen naar buiten. Oeps. Ze hebben er heel veel mooie planten, potten en ander groei-materiaal. En interieur accessoires, bureauwaar, sieraden, verzorgingsproducten en meer leuks om weg te geven of jezelf cadeau te doen. Voor de mensen die denken ‘ik ken dit verhaal’ Suzanne is a.k.a. Suussies die hele leuke kroontjes en strikjes voor kindjes maken. En sowieso gezellig om online te volgen vanuit haar mooie huis in Leeuwarden.

By Mölle - Dalfsen

By Mölle - Dalfsen

Niet voor de eerste keer hebben we het op Barts Boekje over het Nederlandse interieurmerk By Mölle. Ze maken de mooiste bed- en badlinnens, gordijnen, kussen en vloerkleden van natuurlijke materialen. Slow living en zorg voor de planeet staan bovenaan het lijstje waarden van het merk. Aangezien dit een hele lifestyle is die zich niet beperkt tot textiel, hebben ze in de webshop ook andere merken met huiselijk goed. Aardewerk, lampen, meubels, accessoires. Je kent het riedeltje wel. Kun je er geen genoeg van krijgen van deze zen-stijl. By Mölle heeft ook twee b&b’s waar alles er natuurlijk heerlijk sfeervol uit ziet.

Sûr Atelier - Haarlem

Sûr Atelier - Haarlem

Deze is te leuk om niet in dit rijtje op te nemen. Sûr Atelier in Haarlem maakt kleding en woontextiel in het eigen atelier in de winkel. Hier zetten nieuwe Nederlanders (vluchtelingen met de Nederlandse status) hun ambacht in om de collectie te maken en op maat gemaakte interieuritems als gordijnen te maken. Behalve dameskleding heeft Sûr ook meubels, kinderkleding en speelgoed, servieswaar en verzorgingsproducten. Sûr Atelier is dan ook een winkel, atelier én café in één. En zeker het bezoeken in Haarlem waard.

 

Houd dit lijstje vooral in de gaten. We zullen hem blijven aanvullen.