31 maart 2021, door Nina van Hilst

Fair fashion: duurzame kleding voor mannen

31 maart 2021, door Nina van Hilst

Fair fashion: duurzame kleding voor mannen

Hoi mannen, we denken ook zeker wel aan jullie hoor. Of je van sportief, basis of origineel houdt, er is volop kleding te krijgen die fair en planeetvriendelijk gemaakt worden. Outfits die er niet alleen goed uit zien maar ook bijdragen aan een wereld die meer in balans is. Oh yes, welke duurzame kledingmerken zijn er voor mannen?

Kings of Indigo

Kings of Indigo

Dit is typisch zo’n Nederlands merk waar we trots op mogen zijn. Al ruim tien jaar maakt Kings of Indigo duurzame jeans – en meer – voor mannen en vrouwen. K.O.I. was een van de voorvechters van de verduurzaming van de jeans-markt. Zo produceren ze met gecyclede garens, drastische waterbesparing, klimaatneutraal en met less-waste. En terwijl ze braaf waren in hun daden, zijn hun collecties dat allerminst. Net wat gewaagdere modellen, toffe applicaties of prints en prettige kleuren pronken in de collecties. Jaar na jaar. Mocht je Kings of Indigo uit het oog zijn verloren, kijk nog maar een keer opnieuw.

Kings of Indigo

Outerknown

Outerknown

Voor de sporty types is er Outerknown. Dit merk van Kelly Slater is vanaf het begin gestart met een duurzame missie. Zo is 90% van de gebruikte stoffen organic of recycled. Is alles gemaakt onder eerlijke omstandigheden en prijzen. En hebben ze een strak plan om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn, waarvan een deel van de doelen nu al bereikt is. Qua vibe is Outerknown skate-, surf-, wandel- en camper-proof. En dat doe je allemaal in overshirts, utility broeken, longsleeves en hoodies. De meeste items zijn wat gedimder van kleur en prints maar af en toe vind je een gezellig tie-dye shirt. Een fijn merk voor actieve en planeet-bewuste mannen (en vrouwen).

Outerknown

Unrecorded

Unrecorded

Dit Amsterdamse merk maakt unisex apparel in simpele maar goede designs. De perfecte sweater, goedzittende beanies, de basis hoodie, sweatpants in lang en kort, een tof worker jacket en uiteraard hét goede t-shirt. Verwacht geen hysterische printjes maar enkel uni’s in mooie, matte kleuren. Unrecorded werkt met 100% organic cotton en produceert onder goede omstandigheden in Europa. En door de klassieke, toffe modellen gemaakt van goede kwaliteit materialen is Unrecorded made to last.

Unrecorded

Armedangels

Armedangels

Het Duitse Armedangels is al jaren een duurzame kartrekker op modegebied. Zo hebben ze toxic free en duurzaam gemaakte denims. Is de productie duurzaam en eerlijk. En zijn ze al ruim 10 jaar GOTS gecertificeerd. Behalve goede basic tees, jeans, chinos en truien, heeft Armedangels ook ieder seizoen wat meer seizoensgevoelige items als t-shirts met prints, gekleurde shirts of truien. Absoluut items die je echt niet na één seizoen weg hoeft – of mag – gooien. Sinds dit jaar heeft het merk ook een nieuwe lijn underwear gemaakt van Tencel en de focus heeft op een goede pasvorm. Check het uit.

Armedangels

Hul le Kes

Hul le Kes

Waar de meeste duurzame merken basic zijn – want gemaakt om meerdere seizoenen en jaren te dragen – is Hul le Kes alles behalve basic. Dit designermerk – van ArtEZ Arnhem graduates Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer – maakt unieke pieces kleding met een duurzame ziel. Hergebruiken van stoffen, stimuleren van het upcyclen van items met scheuren en gaten en de mogelijkheid om niet meer gedragen kleding terug te sturen. Dit zijn enkele van de middelen die Hul le Kes inzet om de giga berg kledingafval tegen te gaan. You go Hul le Kes! Qua kleding heeft het merk momenteel shirts van overstock of upcycled stof, te gekke plant dyed t-shirts en broeken, jacks van vintage wollen dekens. Maar de collectie evolueert steeds weer in verrassende vormen.

Hul le Kes