25 mei 2021, door Nina van Hilst

Fair Fashion: de tofste duurzame kleding uit Nederland

25 mei 2021, door Nina van Hilst

Fair Fashion: de tofste duurzame kleding uit Nederland

Een beetje chauvinisme op z'n tijd kan geen kwaad. Wanneer je op zoek bent naar duurzame kleding, waarom dan niet eerst kijken of je dit van makers uit Nederland kunt vinden? Want ook hier vind je de mooiste duurzaam gemaakte jurken, tops en broeken. Een groeiend fair fashion lijstje met eco mode uit eigen land.

Palaver

Palaver

De ene helft is Nederlands en de andere Australisch. Samen maken Cylia en Aliska het merk Palaver vanuit Amsterdam. Toen de twee een omslag maakten uit de corporate wereld naar het opzetten van een conscious modemerk, ontdekten ze dat er veel keuze is wat betreft het maken van verantwoorde kleding. Palaver maakt slow fashion van natuurlijke materialen als katoen en linnen in ethische ateliers in Europa. Het jumpsuit is inmiddels iconisch, de wikkelblouse een must have en een lange wikkeljurk die je nooit meer uit wilt doen. Terwijl 80% van de items seizoenloos is – en je dus jaren kunt dragen – hebben ze ook enkele typische zomer en winter pieces, zoals een tijdloze wollen mantel en een linnen, meer lente/zomer broekje. Je koopt Palaver op de website van het merk zelf.

Palaver

Atelier Felie

Atelier Felie

Made to order in Amsterdam, dat is wat Atelier Félie doet. Het gezellige team van 6 makers en een ontwerper creëren de liefste jurkjes, tops en broeken vanuit een atelier in onze hoofdstad. De items zijn gemaakt van duurzaam linnen of deadstock stoffen en pas na bestelling worden de jurken gemaakt. Zo is de impact en het overschot op het milieu zo klein mogelijk. Steeds weer weet Félie ons te verrassen met nieuwe modellen. En is het zo gezellig om je jurk helemaal zelf samen te kunnen stellen; lange of korte mouw, met of zonder ruffle en in de kleur en stof van jouw keuze. Dat kiezen is met al dat moois nog wel even een ding. Maar stralen zul je in je Atelier Félie outfit.

Atelier Félie

Caes

Caes

Een tikkeltje meer high end en zó mooi qua stofkeuze en designs is Caes. Het merk werd gestart in 2019 met de gedachte dat kleding niet “uit de mode” zou moeten gaan. Tijdloze modellen van eco verantwoorde én lang meegaande stoffen. In het geval van Caes rolden daar klassieke tops, broeken en jurken uit. Alles in zwart, wit en ivoor. Kleuren die altijd goed zijn en blijven. Hoewel de prijs wat hoger is dan de andere merken, is de materiaalkeuze er ook naar. Gerecycled katoen, ecologische wol en alpaca, vega leer. En stuk voor stuk items die je over tien jaar nog in je kast hebt liggen. Go for it dus!

Caes