Nederland3 september 2017, door Maartje

DUINPARK HET ZWANENWATER/ ZON ZEE STRAND

Nederland, 3 september 2017, door Maartje

DUINPARK HET ZWANENWATER/ ZON ZEE STRAND

Het strand van Callantsoog is het rustigste en witste zandstrand van Nederland. Echt waar, we hebben het zelf niet bedacht. Hier, op nog geen tien minuten wandelen van de zee en midden in natuurgebied Het Zwanenwater, ligt het kleinschalige vakantiepark Duinpark het Zwanenwater met - als onderdeel daarvan - de te leuke camping-plus Zon Zee Strand, een unieke plek met toffe tenthuizen verscholen tussen het helmgras. Er zijn drie verschillende soorten verblijven: de Duinlodge voor zes personen (vier volwassenen en twee kleintjes) met een eigen toilet en buitendouche. De Strandlodge waar je met acht man in kan, met een vrijstaand toilet en een douche in een tobbe. En er zijn fotogenieke tipitenten, de Jutters, voor vier personen, óók met een privé toilet, douche en mini-keuken. Kijk, zo willen we dus wel kamperen.

Ieder verblijf heeft zijn eigen veranda en een verhoogde vloer van hout. Dat is belangrijk voor wie, net als wij, niet van kleine kruiperige beestjes houdt (of, nu wel toch aan het bekennen zijn: überhaupt van kamperen). De lodges hebben nostalgische, volledig ingerichte keukens en een eigen houtkachel. Voor de tipitenten (niet echt tipi-tipi op zijn indiaans; het zijn eerder gewoon luxe witte tenten met een muntdak, maar van binnen ogen ze wel helemaal tipi-stijl) is er een los 'huisje' met een klein fornuis en een eenvoudige douche met toilet. Er zijn stapels kussen, een koelkist met koelelementen als ijskast, authentieke petroleumlampen, op hout gestookte hottubs en een kandelaar boven de eettafel. Open vuur is verboden: remember het natuurgebied. Wat er niet is? Een radio, laat staan een tv. Wel wifi en stroom. Een beetje back to basic, basically, maar iet heel erg, wel zo comfortabel. Bovendien hoef je bij de camping-plus helemaal niks. Je kunt gewoon naast je tenthuis gaan zitten en zeggen dat je aan het kamperen bent. Probeer dat maar eens bij een hotel.

Uit eten? Strandrestaurant Woest is een steenworp ver weg en een aanrader! Vooral overdag. Van dezelfde mensen vind je in Julianadorp (12 minuten met de auto via het gezellige dorp dat Callantsoog is) strandrestaurant Paal 8. De menukaart is bij beiden nagenoeg hetzelfde, maar dat is oke.

Zon Zee Strand