19 juni 2019, door Maartje

Een week lang ‘FutureGoods’ in de schappen van supermarkt Lidl

19 juni 2019, door Maartje

Een week lang ‘FutureGoods’ in de schappen van supermarkt Lidl

We schreven het hier al: het is heel simpel; we willen eigenlijk alleen nog maar duurzaam kopen. Dat is alleen niet altijd even eenvoudig. Sterker nog; het is soms zelfs schier onmogelijk of gewoon stinkend duur. Al wordt dat laatste geval - gelukkig - steeds zeldzamer. Steeds meer grote ketens en merken, zelfs low cost supermarkten, gaan overstag. Hoe zouden ze ook anders kunnen. Zo moeten ook de mensen bij Lidl gedacht hebben: de van oorsprong Duitse gigant komt namelijk met een reeks geweldige (trust us, we tried) FutureGoods!

FutureGoods! bij Lidl

FutureGoods! bij Lidl

FutureGoods inderdaad, wat heel wat anders is dan de inmiddels welbekende (en op zijn retour gestuurde) SuperGoods. Nee, FutureGoods is niet alleen goed voor jezelf (wat SuperFoods zouden zijn) maar goed voor iedereen. Voor jou, de planten, de dieren, de toekomst… Alles. Zo liggen er vanaf 27 juni 2019 een week lang op zijn zachtst gezegd interessante producten in de Lidl rekken: insecten (om te eten, ja – deze ‘Little Hero’ beestjes schijnen een bom van vitamine en proteïne te zijn), ‘rescue food’ (voedsel met een deuk of iets dergelijks dat perfectly fine is maar dat anders weggegooid zou worden), zeewier-wraps, snoepgoed zonder E-nummers (en toch écht heel lekker), granola met meelwormpoeder en sokken van oude visnetten bijvoorbeeld. Van die laatste is zelfs Prins Willem Alexander ambassadeur. Alle ruim 400 supermarkten doen mee met de themaweek. Een topactie, als je het ons vraagt, want bij succes kan Lidl toch niet anders dan van de FutureGoods week een maand maken? En dan een jaar? En dan voor altijd? Yes they can! (zo vinden wij althans en gooien bij dezen het balletje op bij Lidl).

Na een pitchdag waarbij meer dan 40 startups hun producten mochten presenteren, werden er door Lidl 12 leveranciers uitgekozen die tijdens de themaweek schapruimte krijgen bij Lidl. Deze startups krijgen naast schapruimte, ook trajectbegeleiding van Lidl en StartLife om zo door te kunnen groeien naar grootschalige productie. Handjes op elkaar hoor, Lidl. Dat zouden meer mensen (lees: markten) moeten doen. Op deze manier laat de gigant namelijk zien dat plantaardig- en/of duurzaam winkelen echt niet zo kostbaar, of tijdrovend, hoeft te zijn als veel mensen beweren; een veel gehoord excuus. Vandaar dat we dit innovatieve project van Lidl een meer dan warm hart toedragen, opdat velen zullen volgen. Iets met ‘een schaap over de dam’.

De Deelnemers

De Deelnemers

Star Sock – Sokken van biokatoen en gerecyclede oude visnetten.

Zzinga – Een duurzaam en licht alcoholisch drankje. Een nieuwe variant op honingwijn die helpt bij de bescherming van bijen.

Gigi Gelato – Gigi’s is 100% vegan ijs gemaakt van fruit en groente.

Krusli – Cruesli gemaakt van reststromenvoedsel, ook wel ‘rescue food’ genoemd voor een duurzaam ontbijt.

Seamore – heeft als missie de wereld kennis te laten maken met het eten van zeewier via zeewierwraps.

Little Hero – is in 2019 opgericht met de ambitieuze missie om iedereen kennis te laten maken met superfoods en introduceert een gezonde en duurzame bron van voedingstoffen via o.a. eetbare insecten.

 

Farmer&Foodie – streeft ernaar de foodprint zo laag mogelijk te houden voor haar wortel- en tomaten burger.

Bijt – De kweeksets van Bijt maken thuis kweken van biologische kiemgroenten voor iedereen toegankelijk.

Arenshof – De oprichter van Arenshof heeft met zijn recept voor aardappelbrood in de finale van het tv-programma De Nieuwe Lekkerbek gestaan.

Gro – Bij Gro staat de zeer smakelijke, veelzijdige en circulair geteelde oesterzwam centraal waarvan zij onder andere bitterballen en kroketten van maken.

Food2smile – De oprichter van Food2smile is voedingsconsulent en al jaren bezig met een strijd tegen obestitas en overgewicht. Als alternatief voor snoep en chips heeft ze suikervrije snacks ontwikkeld zoals Popped Soja Chips en Suikervrije snoepjes.

Banabar – Banabar is de eerste biologische fruit- en notenreep op basis van gedroogde banaan in de Nederlandse markt.

Lidl teams met StartLife

Lidl teams met StartLife

De FutureGoods themaweek is een initiatief van Lidl (‘de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs’) en StartLife.

Lidl ken je vast, maar over StartLife mag je weten dat deze club gestart is door Wageningen University & Research. Zij ondersteunen food & agri startups om zich te ontwikkelen tot toonaangevende bedrijven omdat ook zij zien dat het wereldvoedselprobleem om radicale veranderingen in de voedsel- en landbouwsector vraagt. And that’s where StartLife comes in zeg maar. Op naar een duurzame wereld. StartLife werkt al ruim tien jaar samen met startups en ondersteunden in de afgelopen zes jaar maar liefst 300 startups die technologische innovaties op het gebied van voedsel en landbouw ontwikkelen.

Lidl

StartLife