30 september 2020, door Nina van Hilst

Fair Fashion: het sprookjesachtige Anna in Bhutan

30 september 2020, door Nina van Hilst

Fair Fashion: het sprookjesachtige Anna in Bhutan

De naam Anna in Bhutan klinkt meteen zo mystiek. Beetje als ‘de avonturen van Kuifje’ waarvan je weet dat er interessante dingen gaan gebeuren. Zo stellen we ons dat met “de Nederlandse” Anna - die in het sprookjesachtige koninkrijk Bhutan was - ook voor. Daar wil je meteen voor gaan zitten om het prachtige reisverhaal te aanhoren. De werkelijkheid is toch een beetje anders. Wél is het een mooi verhaal van een high end fair fashion merk. Wat absoluut met Bhutanese wevers samenwerkt. Ga je er even voor zitten?

Anna in Bhutan

Anna in Bhutan

Om te beginnen is het bedrijf van de New Yorkse – wel met Nederlandse roots – Kate Broug. Niet van Anna. Kate is een entrepreneur, filantroop en klimaatactivist. Kate – aka Anna – reisde enkele malen naar het bijzonder mooie Bhutan en creëerde een bedrijf waar lokale vrouwen op een traditionele manier de mooiste stoffen weven. Anna in Bhutan was geboren met een reeks van handgeweven sjaals. Volledig carbon negatief – wat meer CO2 uit de atmosfeer haalt dan wordt vrijgegeven tijdens de productie – en duurzaam geproduceerd.

De producten van Anna in Bhutan vertellen het verhaal van het boeddhistische landje. Bhutan is een land ter grote van Zwitserland en heeft zo’n 750.000 inwoners. Sociale ontwikkeling, duurzaamheid en cultuurbehoud staan boven op de agenda. Dit democratische koninkrijkje meet zijn succes in ‘Gross National Happiness’ in plaats van klinkende centen. Scholing en gezondheidszorg is gratis voor iedereen en iedere inwoner heeft het recht op een eigen stukje land. Mogen onze Westerse overheden iets meer van Bhutan leren please? Anna in Bhutan dragen ook bij aan de empowerment van de vrouwelijke wevers. Ze werken met traditionele weverskunsten en doen dit vanuit hun eigen huis. Doordat de vrouwen goed betaald krijgen, kunnen families overeind blijven en communities groeien.

De sjaals van Anna in Bhutan zijn er in katoen, zijde en katoen-zijde. Allemaal in fijn geweven kleurrijke of juist zachte patronen. Ook heeft Anna in Bhutan een reeks prachtige zijde mondkapjes. Zowel de sjaals als de mondkapjes levelen je outfit echt wel op. En wetende dat je bijdraagt aan een stukje cultuurbehoud en female empowerment, dragen we Anna in Bhutan met nog meer liefde.

Anna in Bhutan