Nederland, Amsterdam29 mei 2020, door Imara Milatz

Je goeie goed: Fashion for Good, een fashion experience in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 29 mei 2020, door Imara Milatz

Je goeie goed: Fashion for Good, een fashion experience in Amsterdam

Wie Barts Boekje een beetje kent, weet dat we ons graag - waar mogelijk 'fair' - gedragen. En nee, dan hebben we het niet over een spelletje Yahtzee (dan spelen we graag vals eerlijk gezegd). Nee: Fair fashion gaat voorop, lees maar eens hier, de artikelen aan de bewuste kant van deze website.

 

Een concept naar ons hart? Fashion for Good. Een toptitel voor een puik concept: Fashion for Good een wereldwijd initiatief om alle mode, simpelweg, goed te maken. Juist, je goeie (zondagse) goed, goed. Fashion for Good zet zich in voor veelbelovende en grootse veranderingen in de mode-industrie. Een lastige opgave, en om de werkzaamheden, en de problemen, beter te kunnen laten zien, opende het initiatief ’s werelds very first interactieve museum. Een plek toegewijd aan duurzame, circulaire mode-innovatie. Sounds promising? Is het. Helaas waren de deuren even gesloten vanwege de lockdown, maar de regels versoepelen en dat betekent dat we ook De Fashion for Good Experience in Amsterdam weer mogen experiencen.

Fashion for Good Experience

Fashion for Good Experience

Eind goed, al goed. Zo lijkt het tenminste, want hoewel het her-openen van de experience deuren goed nieuws is, gaat alles nog steeds wel een pietsie beetje anders dan normaal. Isnieterg. Met een simpele digitale reservering claim je, hatseflats, je bezoek aan het museum. Geen wachtrij te zien (en het vooruitzicht op een museum bijna jezelf). Daarnaast zijn er aangepaste openingstijden en zal er een nieuw programma zijn om zo ook ons allen te kunnen blijven inspireren en onderwijzen via the digital way (leukleukleuk, vooral als je niet in de buurt van Damsco woont/ bent). Of nog beter: een 1 op 1 tour in real life (op gepaste afstand, dat wel). We like!

Het doel van de Fashion for Good Experience is de bezoeker de verhalen te vertellen die achter je kleding schuil gaan, en om uit te leggen hoe je zelf duurzamere keuzes kunt maken. De beste manier om dit te doen, is door middel van een tour met een gids, die je alle ins en outs verteld over de mode- industrie en de innovaties die je kleding beter maken. Kortom: na je bezoek aan het museum ben je een aantal concrete how to’s rijker om de juiste stappen te maken naar een fair fashion wereld.

Let's Get Digital

Let's Get Digital

Het is ook mogelijk om een beetje Fashion for Good mee naar huis te nemen door (prachtige) modeboeken op te halen in de Good Shop. En hoewel er -gelukkig- weer mini-tours door het museum gegeven kunnen worden (met een private gids, de luxe), zijn vanwege de anderhalve meter samenleving en alle maatregelen daar omheen, de omstandigheden even, ehh ‘anders’ zullen we maar zeggen. Gelukkig is de fashion branche een creatieve branche en zitten er alleen maar creatievelingen achter het intitiatief. Er werd een oplossing gevonden op een innovatieve wijze: de digitale tour. En deze zijn vanaf nu te boeken met een Fashion for Good host! Scholen, verenigingen, of andere groepen kunnen de tour boeken via een lief mailtje (teamlead.experience@fashionforgood.com).

Deze digitale tours zijn wereldwijd te boeken, een unieke kans dus voor mensen uit de hele wereld om nu een tour te kunnen boeken. Na afloop ontvang je GIFs, digitale tools, tips en tricks om je daarna verder te helpen op je persoonlijke Good Fashion journey! Dat hadden we ook niet anders verwacht, van de slimmies achter Fashion for Food.

Fashion for Good Experience

Houd in the meanwhile le website in de gaten voor alle events en workshops die er aan zitten te komen!

Luca Kemkes

Luca Kemkes

As we speak is er zelfs een praaaachtige exhibitie gaande in het museum. Luca Kemkes steelde er al even de show en deze wordt nog eens tot en met mid juli verlengd. Wat voor ‘show’ denk je dan? ‘A Bed Collection’ it is en dat is niets meer dan het lijkt: een streetwear collectie volledig gemaakt van repurposed (hergebruikt) beddengoed. Het design kenmerkt zich aan eindeloze texturen en talloze stukken stof. Met fascinerende patronen en effecten tot gevolg. Old school patchwork in een brand new jasje (of blouse, of, of…).

En weet je wat je óók kunt doen? Hoeft niet, mag wel: vanuit je luie stoel doneren en daarmee een eenstichting als Fashion for Good steunen. Of digitaal mee doen aan events. Ook leuk.