6 maart 2023, door Anna Sophie Wellink

Koptelefoon op en bingeluisteren maar: dit zijn onze favoriete podcasts

6 maart 2023, door Anna Sophie Wellink

Koptelefoon op en bingeluisteren maar: dit zijn onze favoriete podcasts

Eerder deelden we al een bescheiden lijstje podcasts, maar de hoeveelheid podcasts blijft groeien en zo ook onze collectie met favorieten. Vandaar deze nieuwe en langere lijst met onze favoriete podcasts. Speciaal voor deze lijst roepen we meteen een nieuwe term in het leven: bingeluisteren. Deze favorieten wil je namelijk achter elkaar door luisteren.

Lekkere wegluisterpodcasts

Lekkere wegluisterpodcasts

Je kent ze vast, van die podcasts die je opzet onderweg naar werk of school, ‘s ochtends tijdens het opmaken met een koffietje on the side ‘s of bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken. Niet al te zware onderwerpen. Gewoon gezellig, alledaags en relativerend. Onze favorieten:

Zelfspodcast

In de Zelfspodcast nemen jeugdvrienden Jaap Siewertsz van Reesema (zanger/producer) en Sander Schimmelpenninck (journalist/presentator) hun leven en de wereld door. Twee dertigers met carrières in de media, met Instagrammable levens, maar ook huismussen die verlangen naar het platteland. Twee maatjes met zeer verschillende karakters, maar een gedeelde liefde voor zelfbeklag. Elke week een rondje dieptepunten, één hoofdonderwerp, vele zijpaadjes, kansloze businessideeën en gegluur naar mooie meisjes. Kortom, Siewertsz en Schimmelpenninck doen maar wat.

Hardop lachen

Hardop lachen

Dat vrouwen geen humor hebben, en dat ‘lekker lullen’ programma’s alleen weggelegd zijn voor mannen, halen Carice van Houten en Halina Reijn KEI-hard onderuit met hun nieuwe podcast Carice & Halina. Sinds de een (Halina) in Amerika woont en de ander (Carice) zich soms verveeld/ zin had in een nieuw project, besloten ze hun vriendschap te vieren met een – en dat moet echt gezegd – opvallend geestige en goed gelukte podcast. Ja, we moesten denken aan de beginperiode van de Zelfspotcast van Jaap en Sander (want die is anno 2023 iets meer gelikt en doordacht geworden dan aan het begin – jammer wel ), maar dan met twee inspirerende vrouwen die elkaar 1) al heel lang en 2) door en door kennen én 3) overal wel een mening over hebben (waar wij ons meestal in kunnen vinden). We like!

Marc Marie & Aaf vinden iets

Een podcast van theatermakers en schrijvers Marc Marie Huibregts en Aaf Brandt Corstius, waarin ze zich verwonderen over alledaagse dingen, waarvan de meeste mensen zich niet afvragen of ze er überhaupt een mening over hebben. Van onderwerpen als het terras, de supermarkt, de humor van Willem-Alexander en spraakmakende tv-programma’s. Tussendoor wordt er geroddeld en luisteraars uit de brandt (met ‘dt’) geholpen. Zo’n lekkere wegluisterpodcast voor tijdens het schoonmaken.

Man, man, man

Deze podcast wordt gepresenteerd door Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuuren, alledrie werkzaam bij de radio. De mannen zoeken uit hoe mannelijk ze zijn en delen dit met de luisteraars. Onderwerpen als schaamte, bier, vrouwen, openbaar vervoer, klussen en ouder worden voorbij. Nuchter, grappig en herkenbaar voor zowel mannen als vrouwen.

 

Geuze & Gorgels

Monica Geuze en Kaj Gorgels zijn best friends en vonden dat ze elkaar te weinig zagen door hun volle agenda’s en besloten iedere week bij te kletsen en dit op te nemen. En daar zijn wij blij mee. Ze bespreken onder andere de zin en onzin van hun levens, hoe het is om altijd ‘aan’ te staan, een kind op te voeden, te vloggen en te presenteren en ze gaan hiermee de diepte in op een luchtige manier.

Weer een dag

Slechts 12 minuten hebben podcastmakers Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman nodig om het nieuws door te nemen. Elke dag een nieuw telefoongesprek waarin actualiteit, succesjes en herinneringen worden besproken. Plus een beetje geklaag over het leven tussendoor.

Thuis in het buitenland

Nederlanders vind je in alle uithoeken van de wereld. In de podcast Thuis in het buitenland van OOM Verzekeringen duik je in het leven van Nederlanders over de grens. Kortom; heerlijk wegdromen bij verhalen van mensen in het buitenland terwijl je ook nog eens alles meekrijgt over verhuizen naar een ander land. Win-win dus!

Spelpodcast: Koffer 23

Spelpodcast: Koffer 23

Eerlijk is eerlijk: we zijn dol op een goed spel. En dat is precies het geval met deze podcast, gemaakt voor de Postcode Loterij (we zijn immers ook dol op het koffertjesprogramma van Linda de Mol – of is dat nu haar programma niet meer?). Terug naar de podcast: Koffer 23 is de naam, en in deze fictieve spelpodcast ga je op pad met Tygo Gernandt. Het doel? De door een BN’er gestolen koffer 23 terugvinden. Onder de verdachten bevinden zich onder anderen André van Duin, Nicolette van Dam en Nasrdin Dchar. Echt helemaal leuk. Koffer 23

Podcasts voor foodies

Podcasts voor foodies

Wat schaft de podcast

Leuke woordgrap om mee te beginnen but ok. In deze podcast bespreken Jonas Nouwen en Jeroen Doucet alles over food. Komt dat even goed uit, hi foodfans, je bent niet de enige. Van zelf de keuken in tot uiteten en van classy recepten tot trends. Altijd volgens een vast format waarbij het meestal over een gerecht gaat, maar ook de favoriete restaurants van de mannen voorbijkomen.

Spilled Milk

Een flinke dosis humor, a fijn. De afleveringen worden door twee schrijvers gemaakt. Molly Wizenbergen Matthew Amster-Burton. De twee kiezen één specifiek onderwerp zoals omeletten dan gaan ze dan een half uur over praten. Jup, een half uur en dat is dus echt zo voorbij.

Makkelijke eters

Kun je Viennetta zelf maken? Waarom krijg je van kiwi zo’n jeuk aan je tandvlees? In de podcast Makkelijke eters komen twee Restaurantrecensenten aan het woord over onderwerpen die niet vaak op professioneel niveau worden besproken.  Hiske Versprille en Joël Broekaert lusten bijna alles en praten in deze podcast over eetbelevingen en verlenen hulp aan luisteraars met mislukte gerechten.

Podcasts voor moeder

Podcasts voor moeder

Janne Schuijn

Over hoe je het regie in eigen handen neemt, over mind-set, van heel persoonlijk tot aan zakelijk. Janne bespreekt het allemaal. Over het leven van een moeder en het traject voor een twee kindje. Een goede mix tussen neerploffen, ontspannend maar toch een verhaal.

Mama BV 

De podcast van Viva Mama, spreekt journalist Anna van den Breemer met bekende moeders. Alles over de vraag hoe zij het allemaal regelen. Een eerlijk gesprek over de combi van gezin en carrière, opvoedingstruggles.

De Podcast Psycholoog

Hi online psycholoog, fijn dat je er bent. In elke aflevering bespreken ze er thema’s en situaties die we allemaal wel eens meemaken. Tips how to deal met deze momenten krijg je allemaal te horen in deze podcast.

Een inkijkje in het werk van de geheime dienst

Een inkijkje in het werk van de geheime dienst

Hoe interessant is meeluisteren met de geheime dienst? De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft podcast serie De Dienst gelanceerd waarin wij als luisteraars kunnen horen hoe de AIVD een terroristische dreiging onderzoekt. Het is voor het eerst dat de AIVD ons op deze manier een inkijkje geeft in het werk van de geheime dienst.

Het onderzoek in de serie is fictief. De AIVD-medewerkers leggen uit welke stappen de dienst tijdens een soortgelijk onderzoek zet. Zo vertellen ze ook over het plaatsen van geheime microfoons en camera’s en het afluisteren van gesprekken. Ook legt een jurist uit welke inlichtingenmiddelen de AIVD in welke situatie mag inzetten en waarom. Spannend, interessant en gewoon echt een aanrader.

Crimi's luisteren, iemand?

Crimi's luisteren, iemand?

Een soort God / Blankenberg tapes /Het geheim van Rijswijk

Volksjury / S-town / Schrik van Rhoden

Crime Junkie / Sorry voor mijn Broertje

Cocainekoorts / Zwarte dag van Hans / Grijs Gebied

Serial / Redhanded / Deventer Mediazaak

Moordcast / Al sla je me dood / Laura H.

Moordzaken / Misdaad Meiden /Daders

Napleiten / de laatste dans / Bad bad thing

Bob / De gijzeling van Gladbeck / De moord op Patrick

Taghi podcast / The Shrink Next Door / West Cork

Mob Queens / Kasteelmoord / Doctor Bones

Finding Cleo / Onland

met dank aan @karenvanduijvenbode (met ander woorden: gepikt van Karen. Dank Karen!)

Meer crime

Meer crime

Crime Junkie

True crime met elke aflevering ander onderwerp, Engels gesproken. Dit is een podcast die goed is voor mensen die houden van spanning, snelheid en korte maar krachtige verhalen.

TBS

In deze podcast volgen ze vier patiënten uit tbs-instelling De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor ernstige delicten, maar worden nu klaargestoomd voor een leven buiten de omheining waarin ze leven. Is er voor deze tbs’ers een tweede kans en wat moeten zij daarvoor doen? En wat klopt er van de wilde verhalen die de ronde doen over drank, messen en drugs? In zes afleveringen geeft journalist Tom Veldhuijzen een beeld van wat zich afspeelt binnen de muren van een tbs-kliniek.

Welcome to Your Fantasy

Deze Engelstalige podcast neemt je mee in waargebeurde misdaad en geschiedenis van het wilde verhaal over het culturele fenomeen Chippendales.  Historica Natalia Petrzela onthult in de podcast een van de grootste en nooit onderzochte verhalen in de Amerikaanse cultuur.

Verhalen

Verhalen

BOB

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Laura H

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit Sweet Lake City. Ze is ontsnapt, huilt en wil naar huis. Terug naar Zoetermeer.

 

De plantage van onze voorouders
De voorouders van de een werkten op de plantage van de voorouders van de ander. Samen maakten Peggy en Maartje een podcast over de Surinaamse suikerplantage Tout Lui Faut.

De Brand in het Landhuis

Het was op 7 december 2003 toen er brand uitbrak in het landhuis van  grootgrondbezitter Ewald Marggraff in Vught en hij overleed. Hij bezat 700 hectare land, ruim 500 schilderijen en had een vermogen van 160 miljoen. Na zijn dood was er geen spoor mee te bekennen van dit geld en schilderijen. Waar is zijn geld gebleven? En de schilderijencollectie? En waarom is dit nooit eerder onderzocht?

Inspirerende podcasts

Inspirerende podcasts

Kukuru

In deze podcast, gepresenteerd door radio-dj Giel Beelen, wordt in iedere aflevering een andere gast uitgenodigd die hun kennis en ervaring delen. Dit zijn diverse experts op het geboed van voeding, slaap, beweging, ademhaling, muziek en andere lifestyle onderwerpen. Een podcast met diepgang, een stukje spiritualiteit, openheid in combinatie met de nuchterheid van Giel.

Hoeveel ben ik waard?

Een podcast over keiharde knaken, zoals Rolien Magendans (de presentatrice van de podcast) het zelf noemt. Ze probeert erachter te komen hoeveel ze waard is in de vorm van geld en gaat in gesprek met mensen die ervaring hebben in het ondernemerschap. Besproken wordt welke stappen zij hebben ondernomen in hun zoektocht en in het ondernemerschap en hoeveel ze waard zijn.

 

De wonderen van manifesteren

Willemijn Welten en Rochelle Balmer bespreken hun ervaringen met manifesteren, intuïtie en bijzondere ontmoetingen en gebeurtenissen. Ze geven tips over hoe je iemand of jezelf kunt vergeven, hoe je mediteert, hoe je verlangens kunt loslaten en meer.

 

Komt Een Meid Bij De Psych

Wat gebeurt er achter de gesloten deuren van de psycholoog? Komt Een Meid Bij De Psych is de eerste Nederlandse podcast waarbij je kan meeluisteren met therapiesessies. Journalist en millennial Eva Breda neemt je mee in haar therapie voor mentale klachten.

Speciaal voor vrouwen (en mannen die het leuk vinden!)

Speciaal voor vrouwen (en mannen die het leuk vinden!)

Tetttalk

Een podcast over boobies. Julie en Mabel zijn de breinen achter TETTALK. Samen met hun gasten duiken ze de borstenwereld in en alles wat daarbij komt kijken. Van tepels tot aan cupmaten en borsten bij mannen. Dit alles in zo’n 20 minuten per aflevering.

Hé Vrouwke Podcast

Tik je bijna de dertig aan? En komen er heel wat dilemma’s op je pad. In Hé Vrouwke nemen twee Brabantse vriendinnen je mee in de hobbelige weg naar dertig worden. Deze podcast zit vol met herkenbare en hilarische momenten.

Mayra Louise

Misschien ken je selflove blogger en Instagrammer Mayra al. Zij gelooft erin dat je je geluk niet moet laten afhangen van je kledingmaat of gewicht. En dat is precies waar haar podcastserie over gaat.

ByJacky de juwelen podcast

De Brabantse Jacky is al sinds ze piepklein was dol op juwelen. Met haar eigen high-end juwelenplatform ByJacky verkoopt ze unieke designerjuwelen met ieder een eigen verhaal. Waar let je op bij de aankoop van een investment piece en hoe vind je als man het ultieme (verlovings)sieraad? Dit en meer verklapt ze in haar nieuwe podcast via Spotify, Apple
Podcasts en Podimo.