26 augustus 2021, door Anna Sophie Wellink

Koptelefoon op en bingeluisteren maar: dit zijn onze favoriete podcasts

26 augustus 2021, door Anna Sophie Wellink

Koptelefoon op en bingeluisteren maar: dit zijn onze favoriete podcasts

Eerder deelden we al een bescheiden lijstje podcasts, maar de hoeveelheid podcasts blijft groeien en zo ook onze collectie met favorieten. Vandaar deze nieuwe en langere lijst met onze favoriete podcasts. Speciaal voor deze lijst roepen we meteen een nieuwe term in het leven: bingeluisteren. Deze favorieten wil je namelijk achter elkaar door luisteren.

Lekkere wegluisterpodcasts

Lekkere wegluisterpodcasts

Je kent ze vast, van die podcasts die je opzet onderweg naar werk of school, ‘s ochtends tijdens het opmaken met een koffietje on the side ‘s of bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken. Niet al te zware onderwerpen, gewoon gezellig, alledaags en relativerend. Onze favorieten:

Zelfspodcast

In de Zelfspodcast nemen jeugdvrienden Jaap Siewertsz van Reesema (zanger/producer) en Sander Schimmelpenninck (journalist/presentator) hun leven en de wereld door. Twee dertigers met carrières in de media, met Instagrammable levens, maar ook huismussen die verlangen naar het platteland. Twee maatjes met zeer verschillende karakters, maar een gedeelde liefde voor zelfbeklag. Elke week een rondje dieptepunten, één hoofdonderwerp, vele zijpaadjes, kansloze businessideeën en gegluur naar mooie meisjes. Kortom, Siewertsz en Schimmelpenninck doen maar wat.

Marc Marie & Aaf vinden iets

Een podcast van theatermakers en schrijvers Marc Marie Huibregts en Aaf Brandt Corstius, waarin ze zich verwonderen over alledaagse dingen, waarvan de meeste mensen zich niet afvragen of ze er überhaupt een mening over hebben. Van onderwerpen als het terras, de supermarkt, de humor van Willem-Alexander en spraakmakende tv-programma’s. Tussendoor wordt er geroddeld en luisteraars uit de brandt (met ‘dt’) geholpen. Zo’n lekkere wegluisterpodcast voor tijdens het schoonmaken.

Man, man, man

Deze podcast wordt gepresenteerd door Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuuren, alledrie werkzaam bij de radio. De mannen zoeken uit hoe mannelijk ze zijn en delen dit met de luisteraars. Onderwerpen als schaamte, bier, vrouwen, openbaar vervoer, klussen en ouder worden voorbij. Nuchter, grappig en herkenbaar voor zowel mannen als vrouwen.

Geuze & Gorgels

Monica Geuze en Kaj Gorgels zijn best friends en vonden dat ze elkaar te weinig zagen door hun volle agenda’s en besloten iedere week bij te kletsen en dit op te nemen. En daar zijn wij blij mee. Ze bespreken onder andere de zin en onzin van hun levens, hoe het is om altijd ‘aan’ te staan, een kind op te voeden, te vloggen en te presenteren en ze gaan hiermee de diepte in op een luchtige manier.

Podcasts voor moeders

Podcasts voor moeders

Janne Schuijn

Over hoe je het regie in eigen handen neemt, over mind-set, van heel persoonlijk tot aan zakelijk. Janne bespreekt het allemaal. Over het leven van een moeder en het traject voor een twee kindje. Een goede mix tussen neerploffen, ontspannend maar toch een verhaal.

Mama BV 

De podcast van Viva Mama, spreekt journalist Anna van den Breemer met bekende moeders. Alles over de vraag hoe zij het allemaal regelen. Een eerlijk gesprek over de combi van gezin en carrière, opvoedingstruggles.

De Podcast Psycholoog

Hi online psycholoog, fijn dat je er bent. In elke aflevering bespreken ze er thema’s en situaties die we allemaal wel eens meemaken. Tips how to deal met deze momenten krijg je allemaal te horen in deze poscast.

Podcasts voor foodies

Podcasts voor foodies

Wat schaft de podcast

Leuke woordgrap om mee te beginnen but ok. In deze podcast bespreken Jonas Nouwen en Jeroen Doucet alles over food. Komt dat even goed uit, hi foodfans, je bent niet de enige. Van zelf de keuken in tot uiteten en van classy recepten tot trends. Altijd volgens een vast format waarbij het meestal over een gerecht gaat, maar ook de favoriete restaurants van de mannen voorbijkomen.

Cheft

Hiske Versprille, de recensent van de Volkskrant en schrijft elke zaterdag in Volkskrant Magazine over een restaurant waar ze gegeten heeft. En dat is niet altijd even leuk voor de restaurants. In deze podcast zijn de rollen omgedraaid. Hiske gaat de keuken in met bevriende chefs of BN’ers.

Spilled Milk

Een flinke dosis humor, a fijn. De afleveringen worden door twee schrijvers gemaakt. Molly Wizenbergen Matthew Amster-Burton. De twee kiezen één specifiek onderwerp zoals omeletten dan gaan ze dan een half uur over praten. Jup, een half uur en dat is dus echt zo voorbij.

Een inkijkje in het werk van de geheime dienst

Een inkijkje in het werk van de geheime dienst

Hoe interessant is meeluisteren met de geheime dienst? De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft podcast serie De Dienst gelanceerd waarin wij als luisteraars kunnen horen hoe de AIVD een terroristische dreiging onderzoekt. Het is voor het eerst dat de AIVD ons op deze manier een inkijkje geeft in het werk van de geheime dienst.

Het onderzoek in de serie is fictief. De AIVD-medewerkers leggen uit welke stappen de dienst tijdens een soortgelijk onderzoek zet. Zo vertellen ze ook over het plaatsen van geheime microfoons en camera’s en het afluisteren van gesprekken. Ook legt een jurist uit welke inlichtingenmiddelen de AIVD in welke situatie mag inzetten en waarom. Spannend, interessant en gewoon echt een aanrader.

Meer crime

Meer crime

Crime Junkie

True crime met elke aflevering ander onderwerp, Engels gesproken. Dit is een podcast die goed is voor mensen die houden van spanning, snelheid en korte maar krachtige verhalen.

TBS

In deze podcast volgen ze vier patiënten uit tbs-instelling De Rooyse Wissel in het Limburgse Venray. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor ernstige delicten, maar worden nu klaargestoomd voor een leven buiten de omheining waarin ze leven. Is er voor deze tbs’ers een tweede kans en wat moeten zij daarvoor doen? En wat klopt er van de wilde verhalen die de ronde doen over drank, messen en drugs? In zes afleveringen geeft journalist Tom Veldhuijzen een beeld van wat zich afspeelt binnen de muren van een tbs-kliniek.

Verhalen

Verhalen

BOB

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Laura H

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit Sweet Lake City. Ze is ontsnapt, huilt en wil naar huis. Terug naar Zoetermeer.

De plantage van onze voorouders
De voorouders van de een werkten op de plantage van de voorouders van de ander. Samen maakten Peggy en Maartje een podcast over de Surinaamse suikerplantage Tout Lui Faut.

Inspirerende podcasts

Inspirerende podcasts

Kukuru

In deze podcast, gepresenteerd door radio-dj Giel Beelen, wordt in iedere aflevering een andere gast uitgenodigd die hun kennis en ervaring delen. Dit zijn diverse experts op het geboed van voeding, slaap, beweging, ademhaling, muziek en andere lifestyle onderwerpen. Een podcast met diepgang, een stukje spiritualiteit, openheid in combinatie met de nuchterheid van Giel.

Hoeveel ben ik waard?

Een podcast over keiharde knaken, zoals Rolien Magendans (de presentatrice van de podcast) het zelf noemt. Ze probeert erachter te komen hoeveel ze waard is in de vorm van geld en gaat in gesprek met mensen die ervaring hebben in het ondernemerschap. Besproken wordt welke stappen zij hebben ondernomen in hun zoektocht en in het ondernemerschap en hoeveel ze waard zijn.

De wonderen van manifesteren

Willemijn Welten en Rochelle Balmer bespreken hun ervaringen met manifesteren, intuïtie en bijzondere ontmoetingen en gebeurtenissen. Ze geven tips over hoe je iemand of jezelf kunt vergeven, hoe je mediteert, hoe je verlangens kunt loslaten en meer.

Speciaal voor vrouwen (en mannen die het leuk vinden!)

Speciaal voor vrouwen (en mannen die het leuk vinden!)

Tetttalk

Een podcast over boobies. Julie en Mabel zijn de breinen achter TETTALK. Samen met hun gasten duiken ze de borstenwereld in en alles wat daarbij komt kijken. Van tepels tot aan cupmaten en borsten bij mannen. Dit alles in zo’n 20 minuten per aflevering.

Hé Vrouwke Podcast

Tik je bijna de dertig aan? En komen er heel wat dilemma’s op je pad. In Hé Vrouwke nemen twee Brabantse vriendinnen je mee in de hobbelige weg naar dertig worden. Deze podcast zit vol met herkenbare en hilarische momenten.

Mayra Louise

Misschien ken je selflove blogger en Instagrammer Mayra al. Zij gelooft erin dat je je geluk niet moet laten afhangen van je kledingmaat of gewicht. En dat is precies waar haar podcastserie over gaat.