1 maart 2021, door Anna Sophie Wellink

10 redenen waarom je in het buitenland gewoond moet hebben

1 maart 2021, door Anna Sophie Wellink

10 redenen waarom je in het buitenland gewoond moet hebben

Voor al die mensen die twijfelen over emigreren, voor iedereen die het wel eens roept (en dan toch niet doet) en dus eigenlijk gewoon voor iedereen... Doe het! Pak je koffers, laat Nederland achter je en verhuis naar het buitenland. Al is het maar voor een paar maanden. Het is namelijk een avontuur waar je zoveel van leert. Is echt zo. Enne: je hoeft heus niet heel je leven te wonen in een ander land, je kunt al emigreren voor een paar jaar. Waarom niet? Na het lezen van dit artikel wil je al helemaal. Dit zijn ze dé tien redenen waarom je ooit in het buitenland gewoond moet hebben.

 

Emigreren kun je leren! Lees hier meer over Stephanie, de nieuwe columnist van Barts Boekje. En niet zomaar een, ze is geëmigreerd naar Afrika, om precies te zijn naar Kenia. Waarom? Om haar dromen na te jagen, voor de liefde en nog many more reasons. 

1. Nieuwe ronde nieuwe kansen

1. Nieuwe ronde nieuwe kansen

De wereld ligt aan je voeten, klinkt misschien cliché maar het is wel waar. Je kunt namelijk helemaal opnieuw beginnen. A fresh start it is. Je leert nieuwe mensen kennen en die hebben nog geen idee wie jij bent. Hallo de beste versie van jezelf. In het begin is het altijd een beetje aftasten en je moet weer nieuwe vriendschappen opbouwen en ja die mensen hebben gewoon nog niet zoveel verwachtingen bij jou. Niks geen boring feestje van je nichtje of weer zo’n babyshower. Alleen nog maar dingen waar jij zelf zin in hebt.

2. Je leert veel nieuwe mensen kennen

2. Je leert veel nieuwe mensen kennen

In Nederland heb je al genoeg vrienden om je heen en daar ben je stiekem al druk genoeg mee. Hoe leuk is het om nieuwe mensen te leren kennen in het buitenland. Op zoek naar soortgelijken, ha. En je hoeft echt niet gelijk dikke vrienden te maken maar één ding is zeker: bij een nieuw leven opbouwen in het buitenland horen nieuwe mensen om je heen en dat is gewoon leuk en leerzaam.

3. Nieuwe taal

3. Nieuwe taal

Hier in Nederland vang je altijd gesprekken op van mensen om je heen, logisch. Onbewust luister je naar gesprekken en krijg je veel info binnen. Ben je in een land waar ze niet je moedertaal spreken, dan kun je dit (onbewust) beter uitzetten. Ook al spreek je de taal. Je kunt je afzonderen en meer focussen op jezelf.

 

4. Cultuur

4. Cultuur

Hoe leuk en leerzaam, jezelf aanpassen aan een nieuwe cultuur. Alleen daarom is wonen in het buitenland al een aanrader. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de eet & drink cultuur. Want my oh my, stel je voor je verhuist naar Spanje, Italië, Frankrijk, Costa Rica, Sri Lanka of Mexico nou U snapt, zonder enige moeite laat je die Hollandse maaltijden achter.

Verzeker je goed

Als je gaat emigreren of gaat reizen is het afsluiten van een ziektekosten(reis)verzekering een must. Moet je eens bij OOM Verzekeringen kijken dat is een bullshit-loze verzekeraar met werelddekking. Ze staan garant voor de dekking van je ziektekosten in het buitenland zoals in Nederland en het maakt niet uit waar ter wereld je zit. Lees hier meer.

(tekst gaat hieronder verder)

 

.

5. Vitamine D

5. Vitamine D

Meestal als je gaat emigreren, is dat naar een land waar het beter weer is. Tenzij je hebt besloten om je biezen te pakken naar een land zoals IJsland, let’s be honest, dat doe je alleen als je van sneeuw en kou houdt. Anders had je wel je spullen gepakt en was je vertrokken naar de andere kant van de wereld, daar waar de zon schijnt. Hoe lekker is het om elke ochtend op te staan en je niet hoeft na te denken: ‘wat doen we vandaag aan?’ Je pakt namelijk een van die tien jurken uit je kast, slippertjes erbij en ready.

6. Spanning

6. Spanning

Zit je in een sleur? Ben je het even helemaal zat, hups ga voor een jaar wonen en werken in het buitenland, 100% zeker dat je uit je sleur raakt. En dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar hey, waarom niet?

Spanning hoort bij het leven en als iets spannend is en zorgt voor een vernieuwende, frisse blik dan is het emigreren wel. Je hoeft ook heus niet gelijk te emigreren voor ever, je kunt er ook voor kiezen om een jaartje ergens anders te gaan wonen en werken. Het is leerzaam en hoe dan ook kom je jezelf tegen.

7. Je wordt er zelfstandig van

7. Je wordt er zelfstandig van

Of je nou nog een jonge puppy bent of niet, je wordt zelfstandig van wonen in het buitenland. Buitenlandse ervaringen laten je inzien dat het hebben van een fijn en uitdagend leven voor (bijna) 100% jouw eigen verantwoordelijkheid is. Jij kunt zelf bepalen wat je met je leven wilt gaan doen. Klinkt misschien een beetje zweverig maar: ‘wat laat je achter en wat omarm je?’. Zelfstandigheid maakt je verantwoordelijk en hierdoor ontwikkel je meer respect voor jezelf.

Barts psycholoog? Nee joh.

8. Je kijkt met een vernieuwende blik naar de wereld

8. Je kijkt met een vernieuwende blik naar de wereld

Op vakantie gaan naar een ander land is heerlijk maar het laat (vaak) niet het echte leven van daar zien. Je bezoekt leuke hotspots en je kijkt op Barts Boekje voor de leukste tips. Emigreren is natuurlijk net even anders. Tuurlijk ga je nog steeds op zoek naar de leukste plekken maar ook word je meer een local en dat is nou precies de bedoeling. In elk land wordt het leven anders geleefd en elke referentie heeft zijn eigen voors en tegens maar dat je geconfronteerd wordt met verschillende referentiekaders is een feit. Je gaat hierdoor met een andere blik naar de wereld kijken maar ook naar Nederland. Let maar op, je gaat gewoontes van Nederland hierdoor meer waarderen of je gaat je juist ergeren.

9. Leren alleen te zijn/ nieuwe hobby's

9. Leren alleen te zijn/ nieuwe hobby's

Je hebt je vertrouwde omgeving in Nederland achter je gelaten en ook je vrienden en familie ga je missen- word. Je gaat leren hoe het is om alleen te zijn en zoiets duurt even, maar na een tijdje ben je eraan gewend. Het duurt nou eenmaal even om nieuwe mensen te leren kennen en dat is helemaal niet erg want nu heb je meer tijd voor jezelf. Wat dacht je ervan? Eindelijk tijd voor die ene schilderles of die Pilates cursus. Hallo nieuw leven, hallo me time.

 

10. Het is gewoon gaaf

Er zijn nog veel meer redenen te bedenken hoor, maar hey het is toch gewoon gaaf om in een ander land gewoond te hebben. Het geeft je een dosis levenservaring, voldoening en een kick.