27 maart 2020, door Michel + Renske

5x de beste Amsterdamse adresjes voor de kaasplank thuis

27 maart 2020, door Michel + Renske

5x de beste Amsterdamse adresjes voor de kaasplank thuis

Hartstikke leuk hoor, al dat gereis, maar soms zijn we eigenlijk net zo lief thuis (of in een huisje ergens in het bos, ofzo. Hier bijvoorbeeld). Afijn, you get the point: wij blijven binnen. Met een spelletje of wat én met iets voor de lekker. Kaas en rode wijn, U snapt. Het is er immers tijd voor. Hierbij de beste adresjes voor het shoppen van het nodige spul: 5x de beste Amsterdamse adresjes voor de kaasplank thuis.

Fromagerie Abraham Kef (centrum + oost + noord)

Fromagerie Abraham Kef (centrum + oost + noord)

Uiteraard met stipt op nummer 1: Fromagerie Abraham Kef, tegenwoordig te vinden in Amsterdam centrum, oost en noord. Waarom ‘uiteraard’? Omdat er bij  Kef (wij mogen Kef zeggen) alleen maar de liefste dames en heren werken die je met het geduld van de wereld laten proeven en ook nog eens serieus goed meedenken over je wensen. Daarnaast is er natuurlijk de giga-selectie Franse kazen. En  wie kunnen beter kaas maken dan de Fransen, toch? Mocht je nou liever niet zelf pijnzen maar een door Kef geselecteerd kaasplankje voor je neus krijgen, dan kun je terecht bij hun proeflokaal in Amsterdam Noord. Dikke tip! Mét bijpassend wijnen, en daar zijn we ook zeker niet vies van.

Barts favoriete kaasje van Kef: Jean Phillip en Twentse Hooikaas. Deze beiden moet je hebben. Must!

Fromagerie L'amuse (west)

Fromagerie L'amuse (west)

Oei oei: er zijn dus meer dan 400 kazen te verkrijgen bij L’amuse in Amsterdam West. En dat maakt hebberig.
Daarnaast is het sowieso groot feest bij L’Amuse want deze kaastopper bestaat dit  jaar precies 30 jaar (2019). Dat betekent feest, en dat vieren ze met allerlei leuke activiteiten. Zoals een  tasting van whisky met kazen. Weer eens want anders! Ook om thuis mee te experimenteren natuurlijk. Interesting!
Barts favoriete kaasje: “de harde blauwe”

De Kaaskamer (centrum)

De Kaaskamer (centrum)

Nog zo’n rasechte rete-lekkere specialist op kaasgebied: De Kaaskamer in hartje centrum Amsterdam, en wel in de altijd gezellige 9 Straatjes. Zo centraal, je zou bijna denken dat het  niet goed kan zijn (want toeristen en kaas enzo…). MIS! De Kaaskamer is a keeper. De entourage, de sfeer, de knusheid en natuurlijk de expertise van de mannen en vrouwen van de hoed en de kaasrand weten.
Barts favoriete kaasje: Oudwijker Fiore (een fijne rood flora)

Erics (oost)

Erics (oost)

Zet een voet binnen bij Eriks in Amsterdam Oost en je waant je in een grote snoepwinkel. Kaassnoepwinkel. Naast kaas nog veel meer lekkers zoals wijnen (voor ieder budget!) en verse croissants (vanaf 8uur, zo goed).
Afijn, we hadden het hier over kaas: de kazen bij Eriks komen voor het grootste deel uit Nederland, aangevuld met een klein plukje buitenlandse kazen. Die zijn goed en goddelijk, allemaal. Twijfel? Het personeel helpt je met liefde. Leuk weetje: Eriks bestaat al 100 jaar! Dat vierden ze dit jaar met een speciaal kinderboekje over, jawel, kaas.
Barts favorite kaas: de manchego (goddelijk!)

Bourgondisch lifestyle (centrum)

Bourgondisch lifestyle (centrum)

De laatste kaaskanjer uit het rijtje is te vinden in de o zo leuke Haarlemmerstraat. Visie van Bourgondische Lifestyle? Zoveel mogelijk kazen direct bij de boer vandaan halen. Zo lokaal mogelijk. Daarnaast rijpt het team een heel aantal kazen zelf.
Barts favoriete kaasje; ga voor de goudse boeren truffel!