8 februari 2023, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: februari en maart in de tuin – dit kun je doen

8 februari 2023, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: februari en maart in de tuin – dit kun je doen

Hé hallo, tuin-dummies! Daar gaan we weer hoor, het tuinseizoen a.k.a. Barts Buiten is weer aan. Want ja, bij de tuinliefhebbers begint het deze tijd van het jaar te kriebelen om aan de slag te gaan... Er is namelijk weer van alles te doen. Februari en maart in de tuin - dit kun je doen:

februari en maart in de tuin

februari en maart in de tuin

Eerst maar eens de siertuin bespreken. Daar kunnen de grassen en de afgestorven bloemstengels afgeknipt worden. Begin maart kunnen ook de rozen en de vlinderstruik tot net boven de grond terug gesnoeid worden. Om een mooi compact lavendelplantje te krijgen, snoei je het begin maart terug tot het houterig gedeelte. Alle struiken die na de langste dag bloeien kun je nu terugsnoeien. De overige struiken snoei je het best na de bloei. Als je groenblijvende struiken wil snoeien, doe dat dan als er geen nachtvorst meer verwacht wordt, dus in mei of juni. Blauwe regen snoei je eind februari. Krijgen de bladeren of naalden van een struik een gele kleur, dan hebben ze een tekort aan magnesium. Oplossing: strooi Kieseriet (dat is biologisch). Bij Helleboris moet je het bruine blad wegknippen, want daar zitten schimmels op. Gooi ze niet op de composthoop! Controleer de kuipplanten op schimmels en ongedierte en begin wat water te geven. 

Om het gazon een oppepper te geven, kun je kalk strooien en een laagje compost erover gooien. 

In de moestuin maak je de vakken klaar om straks te gaan zaaien. Verwijder plantenresten en ruim afval op. Laat de grond zoveel mogelijk met rust, zodat de ondergrondse structuur zoveel mogelijk in tact blijft. Als de grond heel hard is, gooi er dan veel compost op. Je kunt ook met een riek wat wroeten. Over de rabarberplanten kun je een pot of bak zetten. De stengels zullen door de warmte sneller groeien en ze worden iets zoeter. Gooi veel compost in het vak waar de kolen moeten komen. Ook het vak van de erwten en bonen kan een laag compost gebruiken. Is de bodem aan de zure kant, dan kun je die neutraliseren door kalk te strooien: daar is het nu wel de hoogste tijd voor. 

Kapucijnen, tuinbonen en erwten kun je binnen voorzaaien, maar ze kunnen ook rond deze tijd al meteen in de tuin gezaaid worden, want ze kunnen redelijk goed tegen vorst. Mocht het nog echt winter worden, kun je er een stuk vliesdoek over trekken. Hoe vroeger de kapucijners en tuinbonen zijn, hoe minder kans op de zwarte bladluis (bij mij komt deze luis er toch wel in, ook al zaai ik vroeg). De top uit de plant knijpen schijnt ook te helpen, maar tot nu toe weinig succesvol. Als je de bonen niet te groot laat worden en goed wast, kan het natuurlijk ook. Er zijn meer groenten die meer van de lentekou houden dan van warm zomerweer, zoals spinazie en raapstelen.

Zonnewortel, aardpeer en oca zijn groenten die passen in het permacultuur systeem. Oca is niet winterhard. Stop de knol in maart/april in een pot met grond. Laat een paar weken binnen staan en na half mei buiten uitplanten. De plant wordt ongeveer 30/40 cm hoog en bloeit oranje.  In de herfst kun je de wortels rooien.  Zonnewortel en aardpeer stellen weinig eisen. Ze worden wel ongeveer twee meter hoog en behoorlijk breed. Ze lijken op zonnebloemen. De wortels kun je in de herfst rooien. Deze wortels kun je moeilijk bewaren, dus ik rooi alleen wat ik nodig heb. Laat een stukje wortel in de grond zitten en in het voorjaar begint de plant weer te groeien.

 

Begin ook met het voorzaaien binnen van eenjarige groenten en bloemen. Doe het niet te vroeg, want ze kunnen pas na half mei naar buiten. Als je te vroeg bent, krijg je lange slappe planten. Zaai in potten en bakjes waar het overtollig water uit kan. Gebruik zaai- of stekgrond. Geen potgrond, dat zorgt er namelijk voor dat de zaailingen te hard groeien. Als je alleen potgrond hebt, kun je dat ook mengen met wat scherpzand. Zorg dat de grond niet uitdroogt, doe er huishoudfolie over. Als de plantjes 4 blaadjes hebben, kun je ze verspenen. Trek ze niet los, want dan breken ze. Zet de plantjes  in potgrond zodat ze uit kunnen groeien tot plantjes. Bij mooi weer kunnen ze buiten wennen, maar pas na half mei buiten uitplanten.

Gebruik gewied onkruid, zoals veldkers, zilverschoon, herderstasje, zevenblad, paardenbloemblad  en look voor een lekkere pesto!