2 januari 2024, door Jose Diepstraten

Het zelf zaaien en kweken van Kaki en andere tropische vruchten (ja, gewoon in Nederland!)

2 januari 2024, door Jose Diepstraten

Het zelf zaaien en kweken van Kaki en andere tropische vruchten (ja, gewoon in Nederland!)

Misschien heb je wel eens van de Kaki vrucht gehoord? Als dat zo is, dan wist je vást niet dat deze vrucht, aan een winterharde boom, goed te kweken is in Nederland. Wij ook niet. En het is wel zo! Het is wel een dingetje om de boom zover te krijgen... Zeker als je hem uit zaad op wilt kweken, maar het is het proberen waard! Hoe? Zo:

(Nog nooit van een kaki vrucht gehoord? De kaki is een boom die wordt gekweekt voor zijn vruchten en die van nature alleen voorkomt in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de vrucht gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan duizend meter! Plus: de vruchten zijn supergezond en mega lekker)

Kaki vrucht zaaien

Kaki vrucht zaaien

Laat de zaden van een kaki vrucht 24 uur weken in lauwwarm water. Dan zaai je ze in speciale zaai- of stekgrond (koop je in het tuincentrum). De grond moet je goed vochtig houden. Daarna afdekken met huishoudfolie en op een warme plaats laten kiemen.

Ook de Amerikaanse Persimoen en de vruchten van de Chocoladerank kunnen in Nederland gekweekt worden. Het best kun je ze in januari/februari zaaien in zaai- of stekgrond. Laat de zaden 24 uur van te voren weken in lauwwarm water. Schuur de zaden een klein beetje voordat je ze in de potgrond zaait. Dek de bakjes af met plastic folie en zorg dat de grond vochtig blijft. Zet ze dan minimaal 6 weken koel en donker weg. Ik zet ze in de koelkast.

De zoethout plant (Glycyrrhiza glabra) en de Mini-Kiwi (Actinidia arguta Issai) zijn ook het proberen waard om uit zaad op te kweken. Zaai deze in maart/april, nadat ze een tijdje als zaad koud zijn weggelegd. Zaai in zaai- of stekgrond nadat de zaden 24 uur hebben geweekt. Bij kamertemperatuur laten kiemen. De zaden kun je het best voor het zaaien wat opschuren. De zoethoutplant wordt ongeveer 1 meter hoog en is heel mooi! Zet ‘m wel op een zonnig plekje. Na drie jaar kun je de wortels oogsten.

De mini-kiwi is zelf bestuivend dus je hebt er maar één nodig om meerdere planten te krijgen. Je zaait ‘m ook binnen voor op een warme plaats, op dezelfde manier als de zoethoutplant. Kiemen de zaden na enkele weken nog niet, zet het bakje dan enkele weken in de koelkast. De mini kiwi’s kun je eten met schil en al.