Nederland, Haarlem15 januari 2019, door Maartje

Favoriet in Haarlem: Frenchie Haarlem

Nederland, Haarlem, 15 januari 2019, door Maartje

Favoriet in Haarlem: Frenchie Haarlem

Het was pas toen de temperatuur daalde dat we aanschoven voor een uitgebreid diner. Toen pas? Ja. Toen pas. Our loss zo bleek; dat hadden we blijkbaar veel eerder moeten doen. Want hoewel de knusse huiskamerachtigheid van Frenchie Haarlem, en de naam van de tent, genoemd naar het ras van de viervoeter van de eigenaren, zette ook ons een beetje op het verkeerde been: hier schuif je heus niet alleen aan voor een snelle doordeweekse hap, nee, je kunt echt waanzinnig goed tafelen. Ha! Die zag je niet aankomen he? Wij ook niet.

Frenchie Haarlem

Frenchie Haarlem

Eerst even terug, eigenlijk naar de oorsprong van al die knusheid: Frenchie is dus écht zo’n adres voor de hele dag, iedere dag. Knusse hoekjes voor lange hangsessies, goede koffie (White Label), een juicebar met waanzinnig lekkere verse sappen (echt vers, niet van dat nep-vers – trek ik altijd superslecht), zoete koek en taart en een gezonde lunch mét aandacht voor de lekkere iets minder gezonde trek die keuzestress levert. O, je bent al vertrokken?

Dat zijn dus de zaken waar je meteen aan denkt als je aan Frenchie Haarlem denkt. Echt goed voor de hele dag. Overdag vooral. Dat onderschrijven we met alle liefde en plezier: geen spelt tussen te krijgen. Maar we willen daarnaast hier dus graag een lans breken voor de avondkaart van Frenchie Haarlem. Het ondergeschoven kindje misschien (wie weet vergis ik me hoor! Maar dat gevoel kreeg ik). Zonde. Want je kunt in die huiskamer aan de Gedempte Oude Gracht kookt chef Tim Eleveld (hij werkte onder andere bij Le Restaurant en samen met zijn vriendin Lisa openden zij Frenchie) echt megasuperkeigoed. Zo. Je kunt (zouden wij doen) zomaar beginnen met een bordje vol heerlijke oesters, the good & old school kind. Om daarna over te gaan op een driegangen menu van de chef óf je kunt a la carte kiezen. Kan en mag allemaal, al kunnen we best aanrader om de chef zijn ding te laten doen. Dikke kans dat Tim je dan zijn heerlijke Pulpo Konro voorschoteld, met schaaldier, lavas, geweckte tomaat en jus van kreeft (copy-paste van het menu hoor, dat kunnen we ook allemaal niet onthouden. Dat het lekker is weten we wel).

Frenchie is dus écht zo’n adres voor de hele dag, iedere dag. Knusse hoekjes voor lange hangsessies, goede koffie (White Label), een juicebar met waanzinnig lekkere verse sappen, zoete koek en taart en een gezonde lunch mét aandacht voor de lekkere iets minder gezonde trek die keuzestress levert. O, je bent al vertrokken?

Tim en Lisa denken aan de vega-mensen onder ons en doen dat verbluffend goed: er is een veggie salade crème van geitenkaas en zoete aardappel die er net zo mooi uit ziet als dat-ie smaakt. Maar er is ook een geweldige Côte de Boeuf om te delen, voor iedereen die aan de andere kant van de food-medaille staat. Ik kan hier nog wel even doorgaan maar het punt is dat wij van alles proefden en gewoon heel erg om de indruk waren. Ga maar kijken, je zult beamen dat we gelijk hebben.

O, en hier houden we ook van: (1) Taco Tuesday op de dinsdag (joh). Dikke tip. Maar echt. En dan deze: (2) de Frenchie Wine Masterclass! Zondag 3 februari kun je aanschuiven voor een masterclass Italiaanse wijnen van ‘Master of Wine Cees van Casteren’ en daarna dineren van een passend menu. Kost dat? €79,00 pp. exclusief wijnen tijdens het diner, inclusief Presentatie, proeverij en diner. Frenchie Haarlem