Nederland23 juli 2024, door Teun Tielen

Op deze plekken eet (en slurp) je de beste Fruits de Mer in Nederland

Nederland, 23 juli 2024, door Teun Tielen

Op deze plekken eet (en slurp) je de beste Fruits de Mer in Nederland

Hoewel je voor een plateau met Fruits de Mer bijna naar Frankrijk zou zwemmen, hóeft dat niet. Ook onze eigen Noordzee zit vol 'vruchten van de zee' als garnalen, kreeften, krabben, en mosselen. Op deze plekken eet (en slurp) je de beste Fruits de Mer in Nederland. Goed om te weten is dat alle plekken in dit lijstje MSC approved zijn. Dat is belangrijk, want met dank aan het MSC-keurmerk, weet je of de vis en schaaldieren op de meest duurzame manier mogelijk gevangen zijn. Alle ins en outs over dit keurmerk kun je lezen op de website van MSC.

The Seafood Bar

The Seafood Bar

Wat doe je wanneer je achternaam De Visscher is? Juist, dan open je je eigen viswinkel. In 1984 opende Fons zijn viswinkel in Helmond, in 2012 volgde – met hulp van zijn kinderen – de eerste Seafood Bar in de Van Baerlestraat in Amsterdam. Inmiddels heeft The Seafood Bar vier vestigingen in Amsterdam, eentje in Utrecht en zijn ze zelfs overseas gegaan. Sinds 2022 kun je ook in Londen een goedgevuld plateau Fruits de Mer bestellen. Óf fish & chips, want when in London

The Seafood Bar

Seafarm

Seafarm

Van de bar door naar de boerderij. Niet naar een exemplaar met koeien of varkens, maar naar Seafarm in Kamperland, Zeeland. Hier vissen en verwerken ze hun eigen mesheften, kweken ze tarbot en hebben ze zelfs een eigen oesterlabel: Seafarm Oysters. Bovenop de groothandel aan de Oosterschelde ligt het restaurant waar je dit alles en meer kunt proeven. Als het even kan, ga dan op een vrijdag, want vrijdagen zijn voor vis(markten). De chef komt aan tafel om je alles uit te leggen over de verse vis die hij die dag op de veiling heeft uitgezocht. Vervolgens mag jij uitkiezen welke vissen je wilt proberen; bestellen kan al vanaf 100 gram dus je kunt verschillende soorten proeven. Nog meer weten over Seafarm? Boek dan de Seafarm tour.

Seafarm

 

De Vluchthaven

De Vluchthaven

We blijven in Zeeland, want dat is nou eenmaal waar de meeste Hollandse vissen zwemmen. Chef Dick Pieter Arkenbout bereidt in de keuken van een voormalig veerhuis aan het Zijpe, een kleine haven in Bruinisse, duurzaam gekweekte vis en schaaldieren. Het merendeel van de fruits de mer op het menu van De Vluchthaven wordt gevangen in de Zeeuwse wateren. Om te kunnen variëren op de ietwat beperkte kaart wordt het lokale seafood aangevuld met vangst uit de Noordzee. Nog steeds lokaal, maar net iets verder weg. Bij de Vluchthaven deden ze al aan duurzaam voordat het hip was. Op de frituurolie en het schuim na is vrijwel alles van biologische oorsprong. Bij De Vluchthaven werken ze met drie menu’s en kun je niet a la carte bestellen. Er zijn twee soorten kreeftenmenu’s en een ”Vertrouwen in de chef” menu. Trust issues kun je thuis laten.

De Vluchthaven

Restaurant de visbar

Restaurant de visbar

Bij Restaurant de visbar in Domburg bereiden ze uitsluitend vis en zeevruchten die het MSC en ASC keurmerk dragen. Liever sushi? Naast ‘standaard’ vis en fruits de mer, staat er hier ook sushi en sashimi op het menu. Dat menu varieert met de seizoenen, paaiende vissoorten worden niet ingekocht. Binnen is er genoeg ruimte, maar omdat het terras maar klein is mag je daar niet dineren. Niet heel erg, want binnen dineer je in stijl. Aan het plafond hangt een grote houten vis, de muren zijn blauw geschilderd en er ligt een visgraatvloer. Toepasselijk in een visrestaurant.

Restaurant de visbar