2 juni 2019, door Maartje Diepstraten

Bart Brandt met de lekkerste sojakaarsen (geurkaarsen) van Brandt

2 juni 2019, door Maartje Diepstraten

Bart Brandt met de lekkerste sojakaarsen (geurkaarsen) van Brandt

We hadden ze al een poosje op het oog, de geurkaarsen van het Nederlandse label Brandt. Brandt met dt. Gooi daar onze voorliefde voor alliteratie én geurkaarsen, liefst sojakaarsen, bovenop en je krijgt al snel Bart Brandt. We voelen 'm wel... Stay tuned, wie weet komt het er nog van ;-)

Brandt Geurkaarsen

Brandt Geurkaarsen

Eerst even terug naar Brandt: Brandt is het geesteskind van de Brabantse (met een voorliefde voor lange fietstochten door de natuur, dat even terzijde) Giselle. Haar verhaal (let op, het is een goeie): Giselle werkte als veiligheidskundige (jawel) toen ze in 2015 een handgemaakte kaars cadeau kreeg van een vriendin uit de States. Een prachtig én persoonlijk cadeau, ambacht en natuurlijk. Zo bijzonder dat ze de veiligheidsbranche gedag zei, een enkeltje New York boekte en bij die kaarsenmakende vriendin in de leer ging in Sunset Park, New York City.

De rest is – soort van – geschiedenis: Giselle kwam terug, een dosis inspiratie en ambacht in haar spreekwoordelijke backpack (met de echte backpack gaat ze normaal fietsen. As we speak is ze dat ook aan het doen weten we, in Ierland, totaal onbelangrijk verder).

Met alles wat ze in New York geleerd had, werd het doel om een eigen geurkaarsenlijn van sojakaarsen neer te zetten. Eentje die qua design toegankelijk maar mooi zou zijn, en ook nog eens lekker zou ruiken.

Maar dat niet alleen: ook duurzaamheid werd een belangrijke pijler. O, en dan moest een en ander ook nog eens lekker ruiken (spoiler alert: alles gelukt, alles on fleek). Inmiddels zijn de met de hand gegoten Brandt kaarsen een knap en toegankelijk alternatief voor de bekende geurkaars met paraffine en stearine. De kaarsen zitten in een aantrekkelijk glazen potje en hebben, misschien nog wel het belangrijkste van het hele verhaal, de lekkerste geuren.

Onze huisfavoriet, dagelijks aan het branden in onze HQ, Bar Bart? De kamperfoelie. Een verfijnde, lichte geur die je, verrassing, zelden elders ruikt. Hij is iets kruidig (houden we van) maar nooit te aanwezig (want: iew).

Ambachtelijk en vegan

Ambachtelijk en vegan

Hoewel de nieuwe houtcollectie ook goddelijk lekker ruikt. De lijn bevat 0% plastic en komt in een mooie biokatoenen, ethisch geproduceerd zakje.

Nog even over dat vegan… Hoe werkt dat precies? De¬†kaarsen worden met de hand gegoten uit sojawas, een premium was gemaakt van de olie uit sojabonen.¬†De bonen worden geteeld, schoongemaakt, geplet, geschild en in vlokken gerold, en dat alles op een agrarische duurzame manier. De overblijfselen van dit proces worden gebruikt als voer voor dieren. De lonten die worden gebruikt zijn lood- en zink vrij en gemaakt van natuurlijke katoenen draden verweven met papierdraden. En, dit vinden we ook te gek: er is ook een¬†‘refill collectie’, verkrijgbaar in alle geuren. Deze waxinelichtjes hebben geen omhulsel en zijn ontwikkeld in een formaat dat past in elk Brandt glas. Enne: die glaasjes zijn dus hartstikke leuk en ook een puik vaasje voor een klein plantje. Just saying.

Brandt Kaarsen