Nederland, Amsterdam10 mei 2023, door Evi Boonstra

Goudsmid Charlotte de Koomen: het juweel van de Amsterdamse Gerard Doustraat

Nederland, Amsterdam, 10 mei 2023, door Evi Boonstra

Goudsmid Charlotte de Koomen: het juweel van de Amsterdamse Gerard Doustraat

Dat we graag rondstruinen door de Gerard Doustraat in de Amsterdamse Pijp is geen geheim. Een van onze favoriete stops? Naar binnen loeren in de schatkamer van goudsmid Charlotte de Koomen. En daarmee bedoelen we natuurlijk de etalage van hun heerlijke atelier op nummer 70. Hun? Yes, Charlotte de Koomen is geen one-woman-show, maar is opgericht door de zussen Charlotte én Rozemarijn de Koomen en bestaat inmiddels uit een heel team van vakkundig smedende dames. Een verlovingsring van Charlotte de Koomen: JA, dat willen we! Ook voor trouwringen of andere handgemaakte sieraden ben je hier aan het juiste adres. 


Anyway
, je kunt er altijd aanbellen om een kijkje te nemen. Samen iets ontwerpen? Doen ze! Met alle liefde zelfs, maar dan kun je beter even een afspraak maken. Geheim van de smid bestaat hier niet, want naast de collectie kun je ook het goudsmeden live bewonderen. De winkel en smederij zijn namelijk één: een heus atelier dus. Hier smelt het persoonlijke en ambachtelijke van een traditionele goudsmid perfect samen met de stijl en beleving van een premium merk. Juist, best of both worlds!

Tijdloze investering - yup, ook voor de volgende generatie

Tijdloze investering - yup, ook voor de volgende generatie

Zeer goed om te weten is dat ze bij Charlotte de Koomen alleen werken met echt goud – gerecycled goud, welteverstaan – en natuurlijke edelstenen. Dikke plus, dus! Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel. Alle sieraden worden met de hand gemaakt in eigen atelier en zijn van hoge kwaliteit. Met andere woorden: ze gaan een leven lang mee en kunnen met liefde worden doorgegeven aan de volgende generatie. Voor het aanpassen van de maat of een goede schoonmaakbeurt draaien ze hun hand niet om. Deze service is allemaal inbegrepen, waardoor je je sieraad als nieuw houdt. 

Ook erg fijn: je spreekt altijd met een goudsmid en er zijn nooit meer dan drie klanten in het atelier. Zo wordt er in alle rust uitgebreid de tijd genomen om je (smaak) te leren kennen en samen te brainstormen. Uit de standaard collectie kun je inspiratie opdoen, maar werkelijk alles is mogelijk. Customizen dekt de lading niet, want je kunt basically je eigen verhaal verwerken in een ring (of ander sieraad). Hoe dan? De keuze aan edelstenen, verschillende banden, vormen en afwerkingen is eindeloos. En wat dacht je van een lasergravure in het handschrift van je partner in je trouwring – mini liefdesbrief op z’n best. Voor het ontwerpen tot het ophalen moet je zo’n 4 tot 6 weken tijd rekenen.

Teamwork makes the dream work

Teamwork makes the dream work

Toch leuk om ook te vertellen dat het goudsmeden de zussen Charlotte en Rozemarijn niet vreemd is. Geboren in een goudsmeden familie is het ambacht Charlotte en Rozemarijn met de paplepel in gegoten. Wel geeft het duo een frisse, eigen(tijdse) draai aan het ambacht, houden we van. Charlotte heeft naast de goudsmid vakschool ook een Willem de Kooning kunstacademie diploma op zak. Rozemarijn heeft een meer commerciële achtergrond en is de zakelijke helft van de twee. Een gouden duo, als je ‘t ons vraagt.

Over goud gesproken, je vindt ze ook terug in ons gouden Best of Barts Bruiloft lijst. Je weet wel die zorgvuldig samengestelde selectie met alleen merken, diensten en partijen binnen de trouwbranche (en/of daaraan gelinkt) die we blind aanbevelen.

Wat de zussen het allermooiste vinden aan hun werk? Betrokken zijn bij een belangrijke mijlpaal in iemands leven. Het maken van een passend sieraad voor een bijzonder moment is hun missie.