Nederland, Haarlem22 maart 2019, door Maartje

Gouwe ouwe in Haarlem: restaurant De Ripper Haarlem

Nederland, Haarlem, 22 maart 2019, door Maartje

Gouwe ouwe in Haarlem: restaurant De Ripper Haarlem

Kijk, dit vinden we nou leuk: restaurant De Ripper in Haarlem. Een rasechte Gouwe Ouwe aangezien het restaurant al 30 jaar bestaat. En er toch als gloednieuw uitziet - alles om door een ringetje te halen. Maar dat is niet het enige: restaurant De Ripper in Haarlem is een opleidingsrestaurant waar het team bestaat uit jongeren van 15-27 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt. En die worden bij De Ripper de goede weg op geholpen.

Restaurant De Ripper Haarlem

Restaurant De Ripper Haarlem

Bij het monumentale pand aan de Ripperdastraat in Haarlem, vandaar die naam, liepen nog niet zo lang geleden de mensen van Stichting Jeugdzorg in en uit, en de studenten van opleidingsrestaurant De Ripper. Die eerste kreeg, Stichting Jeugdzorg, kreeg een nieuwe locatie toegewezen maar restaurant De Ripper bleef. Maar het restaurant werd wel voorzien van een nieuw jasje: het restaurant werd luxe met een rafelrandje en een uitgelezen interessante stop voor hotelgasten, voorbijgangers en locals, van ontbijt tot borrel en diner.

Interessant op vele fronten: allereerst dus dat opleidings-gebeuren: hier wordt, naast goed gegeten, ook goed gedaan. Een groot deel van de winst. Maar ook het restaurantconcpt zelf is uniek: het is namelijk all you can eat en bij mijn weten is het het enige fancy all you can eat concept van het land. Een vaste prijs voor een menu met culinaire gerechtjes.

Voor 31,50 per persoon eet je een echt hele lekkere onverbloemde Steak tartare met kappertjes, augurk, ui en peterselie – zoals-ie hoort (in mijn optiek). Maar ook een vega Gado Gado met ei, witte kool, sperziebonen en pindasaus, een kleine Black Angus burger op een huisgemaakt broodje met uienringen en Rippersaus en een plaats die sist van de hitte met gamba’s, oosterse groeten en gepofte knoflooksaus – ik denk de grote favoriet van het hele stel.

Hoe dat allemaal chique te houden, dat ‘all you can eat’ concept? Door rondes in te voeren. Per ronde kun je twee gerechten bestellen waardoor wordt voorkomen dat de hele tafel vol staat en een en ander een vreetschuur wordt. Slim. En het werkt, dat ook nog eens. Je mag zoveel rondes doorlopen als je wilt, maar wel gewoon netjes je bord leeg eten (of je moet iets echt niet lekker vinden, dat kan natuurlijk gewoon gebeuren). Eerlijk? Het is gewoon echt heel erg leuk om zo onbeschaamd heel veel te proeven en alles wat uit de open keuken van De Ripper komt, is ook nog eens opvallend lekker. Na diner mag je je toetje samenstellen aan de bar – ook al zo sympathiek.


Boutiquehotel Staats, Haarlem

Boutiquehotel Staats, Haarlem

Een heerlijk hotel in Haarlem? Op een steenworp van het station? Boutiquehotel Staats, een romantisch hotel onder rook van Amsterdam en het hotel waartoe restaurant De Ripper behoort. Het pand werd opgetekend door ontwerpbureau Estida; directeur Michel Ruijgrok is mede-eigenaar. Een en ander moest aansluiten op de bestaande leer-werkformule van restaurant De Ripper. Geen probleem natuurlijk, en het resultaat werd STAATS, een bijzonder hotel met 21 kamers. Ruijgrok kocht tijdens zijn carrière van alles in op veilingsites, verzamelbeurzen, internet en in (antiek)winkels – voor ooit. Dat ‘ooit’ werd hotel STAATS, het best te omschrijven als een combinatie van luxematerialen, kunst, verzamelobjecten, designklassiekers en rariteiten, alles gehuld in een deken van warme kleuren: één kamer in enkel en alleen roodtinten.

Hotel Staats