5 juli 2019, door Maartje

Idiot proof écht mooi (blijvend!) groen in huis met dank aan green-stories.nl

5 juli 2019, door Maartje

Idiot proof écht mooi (blijvend!) groen in huis met dank aan green-stories.nl

Het is even geleden dat we ergens zó enthousiast over waren als over Green Stories. We gaan het uitgebreid uitleggen maar voor je vroegtijdig afhaakt (geen idee waarom je dat zou doen maar toch): het Nederlandse Green Stories is dé planten-hack voor iedereen die - net als wij - geen plant in leven weet te houden. En wie, net als wij, wel enorm veel van gezond groen in huis (en op het balkon) houdt! Het was altijd een onophoudelijke frustratie, tot we Green-Stories.nl ontdekten....

Green-Stories.nl - knap groen in huis dankzij hydrocultuur

Green-Stories.nl - knap groen in huis dankzij hydrocultuur

Het idee achter Green Stories is namelijk net zo goed als simpel – dat zijn de beste ideeen immers.

Dat ging ongeveer zo: is het je nooit opgevallen dat kantoorplanten, op van die immens grote, veel te zakelijke, on-geinspireerde overheid-instantie-stijl kantoren, het wél altijd goed doen? En als je dan stiekem even aan de bladeren voelt, dat ze nog echt blijken te zijn ook? Nou, dat viel Martine van Green Stories ook op. Dat, en een familie-achtergrond in de planten, deden haar en haar compagnon Nicole op onderzoek uitgaan. Want HOE-ZO kan het daar wel, en krijgen de meeste mensen het thuis niet voor elkaar? Het antwoord blijkt hydrocultuur. Hydro-watte? Hydrocultuur. Planten in potten vol korrels in plaats van in aarde. Je kent ze wel, van die roestkleurige on-effen kleikorrels. Wil je echt van de hoed en rand weten, pak dan de wikipedia-pagina over hydrocultuur er even bij.

Nog veel beter is het om meteen contact op te nemen met Green-Stories.nl zodat Martine en haar nicht plus Green Stories partner in crime Nicole je het je op hun eigen bevlogen en rete-inspirerende manier zelf kunnen vertellen. Over mooie verhalen gesproken: de opa van de twee dertigers begon ruim 60 jaar geleden als tuinder en groen is daarna nooit meer uit de familie weggeweest. De familie vierde ieder jaar sinterklaas in de kas van opa. Toen dit leek op te houden, besloten Martine en Nicole, die toen beiden eigenlijk heel wat anders bezigden, samen de groene handel in te duiken om zo de familienaam, en de sinterklaasfeestjes, in ere te houden. Meant to be noemen we dat.

Martine en Nicole kunnen het zelf het allerbest uitleggen, maar in het kort komt het er op neer dat de planten waar Green Stories mee werkt, gekweekt zijn op die kleikorrels en dus gewend zijn om hierin te groeien in plaats van in aarde. Geboren hydro-planten dus, het groen van Green Stories. Dat zorgt ervoor dat ze het ook bij jou thuis goed gaan doen: iedere plant komt namelijk in zijn eigen pot waarin de plant al helemaal ‘thuis’ is en zich opperbest voelt. In de korrels zit een watermeter waaraan je precies kunt zien hoeveel, en wanneer je plant dorst heeft. Een kind kan in dit geval écht de was doen.

Martine en Nicole kunnen het zelf namelijk het allerbest uitleggen, maar in het kort komt het er op neer dat de planten waar Green Stories mee werkt, gekweekt zijn op die kleikorrels en dus gewend zijn om hierin te groeien in plaats van in aarde. Geboren hydro-planten dus, het groen van Green Stories.

De twee doken zoals gezegd de aloude hydro-materie in, maar met een fris idee achter de hand: het huidige aanbod van planten op hydrocultuur was namelijk op zijn zachtst gezegd nogal stoffig, passend bij eerder genoemde overheidsinstellingen. Dat moest anders kunnen. Alleluja. En zo geschiedde: het duo zocht en vond eigentijdse planten en aantrekkelijke potten om hun Green Stories-proof planten in te kweken. Alles met veel zorg en liefde voor de natuur want – het is bijna geen verrassing – ook bij Green Stories staat duurzaamheid voorop. Alleluja maal twee. 

Zo kwamen er rieten manden, rotan bakken, draadmanden en meer, en eventueel vergrijsde houtschors om de kleikorrels mee af te dekken (soms een beetje in the face namelijk, al dat oranje-roestige in je huis), er kwamen prachtige designpotten van terracotta en lichtgrijze betonlook én er kwamen accessoires die je huis vol met planten de nodige extra opsmuk geven (van die gezellige rotan zitjes bijvoorbeeld).

Bij Green Stories koop je namelijk niet ‘gewoon een plant’. Nee nee nee! Martine en Nicole helpen je met een heel plantenplan voor in huis. Precies waarom we zo enthousiast zijn: op de site van Green-Stories.nl kunnen zelfs mensen die echt wel heel graag willen, maar die het steeds niet lukt om een plant in leven te houden, hun verhaal kwijt. En hun eigen verhaal kiezen. Wat is het dat je zoekt? Wat wil je graag in huis? Wat zijn de wensen en pijnpunten? En omdat je de antwoorden daarop wellicht zelf ook niet precies weet, wordt alles visueel gemaakt met aantrekkelijke voorbeelden. Zo kies je voor de afbeeldingen die je mooi vind en/ of in je huis passen, en creeer je gaande weg via de green-stories.nl website precies dat verhaal dat je in huis wil halen. Niks standaards: je begint met een basis die je aanstaat en gaandeweg schaaf je bij tot het perfecte verhaal voor in jouw huis verteld is. Het is zelfs mogelijk om Martine of Nicole in huis te laten komen voor een uitgebreid plantenplan. Wat kan het beste waar? Wil je een muur of juist her en der een subtiele dot groen? Cactussen of weelderig groen? Hangplantje misschien? Ze hebben het allemaal, inclusief het meest aantrekkelijke pot-plant-verhaal, en weten feilloos wat waar werkt.

Cactussen of weelderig groen? Hangplantje misschien? Ze hebben het allemaal, inclusief het meest aantrekkelijke pot-plant-verhaal, en weten feilloos wat waar werkt.

Ben je er uit? Dan komt een van de twee meiden, Martine of Nicole, het hele spul hoogst persoonlijk bij je thuis afleveren. Inclusief het uitpakken van de planten, op zijn plek zetten, en afhankelijk van je keuze, wat extra styling. Want naast groene vingers hebben de twee dus ook nog eens smaak. Zo kwamen er bij ons nogal plant-onvriendelijke kantoor onder andere cactussen voor het smalle raam en een te leuke afgesloten pot met planten voor op tafel (oooo hoe het het ook alweer?! Afijn, het is prachtig!). Kortom: als je jezelf iets gunt in huis, laat het dan een Green Stories project wezen. Daar word je gelukkig van, beloofd. Green-Stories.nl