Spanje22 juli 2019, door Jorien Thijs

Haal Spanje in huis, zo, hop, op je borrelplank (+ 3 x de leukste adressen uit Zuidoost Spanje, geboortegrond van Alvalle Gazpacho)

Spanje, 22 juli 2019, door Jorien Thijs

Haal Spanje in huis, zo, hop, op je borrelplank (+ 3 x de leukste adressen uit Zuidoost Spanje, geboortegrond van Alvalle Gazpacho)

Kortom: Start something en haal je buren (en die gezellige voorbijganger) erbij. Niets is leuker dan een spontaan samenzijn zoals dat alleen in de zomer ontstaat. En in Spanje. Gezond kan dat ook, want mensen die geregeld met ‘wildvreemden’ proosten leven langer. Is echt, daar is zelfs onderzoek naar gedaan. De volgende favorieten voor op de borrelplank smaken naar Spanje en naar meer. Bijna allemaal te koop in de supermercado. Let’s get Spanish! (voor de volledigheid doen we er ook nog 3 x de leukste adressen uit Zuidoost Spanje, geboortegrond van Alvalle Gazpacho, we zijn en blijven immers Barts Boekje)

Alvalle gazpacho

Alvalle gazpacho

Gazpacho is wat ons betreft een onterecht onderbelicht gerecht, want deze Spaanse vriend(in) kun je overal neerzetten. Ook – juist! – tijdens een zomerse borrel. Alvalle gazpacho komt oorspronkelijk uit Murcia in Zuid-Spanje en is een fiesta voor je smaakpapillen: lekker fris en lekker kruidig. Met een glas heb je bovendien gelijk een portie groenten en een goeie bodem te pakken. We zeiden het al: dat spontane geborrel is hartstikke gezond. Win-win-win op je vrijmibo.

Vega Cascajo – Rioja Crianza

Vega Cascajo – Rioja Crianza

Lekker met gazpacho combineert een glaasje van iets anders. Een glaasje Spaanse rioja bijvoorbeeld. De crianza is vrij stevig voor een borrel, maar we mogen ‘m zo graag. Vanilleachtig, fruitig, robuust. Een omfietswijntje wat ons betreft. Geen tapas die moeilijk matcht met dit flesje rood, dus kom maar door met de gazpacho, de patatas bravas en de chorizo. Liever wit? Mogen we dan voor een altijd goed ijskoude Verdejo opteren?

Groentebroodjes

Groentebroodjes

Nog meer verstopte groenten, si!

Waar we een paar jaar geleden nog prima weg kwamen met een voorgesneden stokbrood en kruidenboter (love nog steeds, maar iets met koolhydraten en een lijf dat in bikini moet…), serveren we nowadays liever een groentebroodje met aioli (fuck die bikini, een badpak is toch leuker). Bestaat voor 35% uit groente en levert gelijk kleur op je plank.

En mocht je nou denken dat het typisch lunchvoer is, dan heb je het mis: snijd de broodjes in repen (dus niet open snijden) en je hebt de perfecte gezonde dipsticks. Komkommer en snoeptomaat er naast en klaar is je healthy Spaanse borrelplank.

Café Lab, Murcia, Zuid-Spanje

Café Lab, Murcia, Zuid-Spanje

Warmgedraaid voor Espana? Dan serveren we als extraatje nog drie adresjes in Zuid-Spanje, vruchtbare geboortegrond van Alvalle gazpacho. Graag gedaan.

Allicante is een van de grootste steden aan de Spaanse costa’s en vanaf Amsterdam Schiphol wordt er af en aan gevlogen, het hele jaar door. Ga je vanuit Allicante het binnenland in, in de richting van Madrid, dan passeer je het kleine stadje Villena, de thuisbasis van de Spaanse baristakampioen van 2016, Javier Carrión. Hij heeft er zijn eigen café, Thalys Coffee Shop, en dat is de stop helemaal waard.

Ga je vanuit Alicante naar het zuidwesten langs de Spaanse kust, dan passeer je Murcia. In deze universiteitsstad werd Alvalle gazpacho geboren. Niet zo gek want de plaats staat bovenal bekend om zijn tapascultuur: niet alleen wat betreft de happen maar zeker ook wat betreft de bijbehorende gezelligheid! Voor the day after is Café Lab in Murcia je adres. Loop meteen even een rondje om de kathedraal van Santa Maria en je bent klaar voor het strand. En de gazpachoborrel later op de dag.

CAN SUEÑO

CAN SUEÑO

In de bergen, in het weidse niets maar niet ver van Murcia, is restaurant en guest-house Can Sueño bij uitstek een reden om van het strand, of uit je hangmat te komen. Het restaurant is ‘een plek voor genieters’, zo zegt de website. Eerst zien, dan geloven, maar het moet gezegd: ze hebben gelijk. Het restaurant met één enkele hotelkamer (meteen de bruidssuite: als je het doet, moet je het goed doen) dat gerund wordt door een Nederlands kunstenaars-echtpaar staat nogal geïsoleerd bovenop een zeshonderd meter hoge berg in het Spaanse binnenland. Het eerste dorpje (Tàrbena), een gehucht eerder, is vijf kilometer verderop. Een onderneming om er te komen, maar dat is het waard: je tafelt er in een waanzinnige tuin en het eten dat je voorgeschoteld krijgt, doet daar niet voor onder. En dat terwijl het oorspronkelijke idee was om ‘slechts’ een B&B te gaan runnen. De vrouw des huizes mag echter graag de keuken in duiken. Van het een kwam het ander en nu staat ‘de Spaanse Droom’ vooral te boek als sfeervol restaurant.