Japan8 april 2024, door Isa de Laat

Guide voor Hakuba Valley in Japan: pistes, eten & slapen (winter en zomer)

Japan, 8 april 2024, door Isa de Laat

Guide voor Hakuba Valley in Japan: pistes, eten & slapen (winter en zomer)

The next station is Hakuba Valley... Grote kans dat je wilt skiën in Japan voor de poedersneeuw en onsen, en aan het einde van de dag en sushi of ramen op de piste. Wanneer je zoekt op internet is de kans groot dat je uitkomt op Niseko. Snappen we, Niseko is heerlijk, maar ook een tikkeltje moeilijk te bereiken. Al helemaal voor slechts een aantal dagen op de latten of het board. Het andere skigebied, Hakuba, doet niet onder en is misschien wel een logischere keuze.

En ondanks dat het skigebied Niseko bekend staat om haar 'champagne powder', kan Hakuba er ook wat van. Hier draait het om authentieke wintersportpret zonder het prijskaartje van een Niseko. Hakuba is de ultieme mix van poedersneeuw, betaalbaarheid en Japanse charme, allemaal op slechts een korte treinrit van Tokyo. Met tien skigebieden die samen Hakuba Valley vormen, is er hier meer dan genoeg terrein om te verkennen.

Wil je ook de Japanse Alpen in? Dan is Hakuba helemaal een ideale tussenstop.

Hakuba Valley wintersport

Hakuba Valley wintersport

Hakuba Valley beweert het grootste skigebied van Japan te zijn en hoewel het bestaat uit tien resorts, zijn ze niet allemaal verbonden. Met een liftpas van Hakuba Valley heb je wel toegang tot alle resorts, maar moet je de bus pakken. De belangrijkste skigebieden zijn:

Hakuba Happo-One Snow Resort: bekend van de Olympische Winterspelen van 1998 en het grootste van dit ritje. Genoeg backcountry mogelijkheid en enigszins uniek onder resorts in de regio.

Hakuba Goryu Snow Resort en Hakuba47 Winter Sports Park zijn samengevoegd en kunnen worden genoten op een all-mountain pas. Deze resorts zijn rivaliserend met Happo One in grootte, en hebben het langste seizoen van Hakuba. Hakuba Goryu is het enige resort dat nachtskiën aanbiedt in de Hakuba Vallei (iedere avond open en geprepareerd tussen eind december en eind maart) en het enige resort in Hakuba waar je kunt skiën bij zonsopgang (tussen eind december en eind maart, in het weekend en op feestdagen draait de Sky 4 Quad lift op Toomi om 7 uur ‘s ochtends).

Hakuba Iwatake Snow Field: Dit skigebied biedt een prachtig uitzicht op de Hakuba-vallei en is populair vanwege de brede pistes.

Hakuba Norikura / Hakuba Cortina: Hoewel technisch gezien twee aparte skigebieden, zijn Norikura en Cortina verbonden door een shuttlebus en delen ze soms lifttickets. Ook hier een grote kans op beide uitstekende poedersneeuw en off-piste mogelijkheden.

Zomer

Zomer

En eigenlijk wil je juist ook naar Hakuba in de zomer. Neem de Goryu Alpine botanische tuin als voorbeeld: zodra de zon zijn werk doet, transformeert de top van Hakuba Goryu Resort (van juni tot oktober) tot een levendig canvas van groen en kleuren. Na een snelle gondelrit ontvouwen zich meer dan 300 soorten en 2 miljoen alpenbloemen op 1.500 meter hoogte. Het resort dient ook als vertrekpunt voor wandelroutes (en prachtige meerdaagse hikes), geschikt voor alle niveaus. Tussen september en oktober kunnen bezoekers zich vergapen aan de explosie van herfstkleuren, met Hakuba’s iconische drielagige herfstbladeren die de omgeving sieren.

Ook in de andere resorts zijn de opties eindeloos: Iwatake Mountain Resort heeft verschillende downhill MTB-banen met meer dan 500 meter hoogte en ook Hakuba 47 heeft een lift-accessed downhill mountainbike parcours. Aan de zuidkant van de vallei in Omachi City zijn de drie meren Aokiko, Nakatsunako en Kizakiko goed voor een frisse duik. Je kunt er ook peddelsurfen, wakeboarden of kanoën.

Restaurants

Restaurants

Resorts zoals Hakuba Village, Wadano en Echoland hebben allemaal een groot aanbod aan hippe, trendy en goedkope eetgelegenheden, met steeds meer fine-dining opties.  Een aantal goede opties: 

  • IZAKAYA HIE (Echoland): mysterieus, moeilijk te vinden en lokale Japanse delicatessen in een authentiek gebouw met een heel kleine voordeur. Bestel vooral de gebakken aardappelsalade.
  • Nijiya Donmaru Hakubaten: verrast kwamen we deze parel tegen met gerechten van zeevruchten voor een prikkie.
  • Hummingbird (Wadano): een izakaya gerund door een Japans echtpaar, waar ze koken met seizoensgebonden ingrediënten van hoge kwaliteit. Bestel gewoon wat ze aanraden en het zit goed.
  • Mimi’s Restaurant & Bar: een mix van westers, Italiaans en Japans, waarbij alleen de meest verse en beste ingrediënten uit de streek worden gebruikt. De ideale combinatie na een dag op de latten.
  • Pilar: bovenop de gondel bij Happo-On is de beste optie voor lunchen op de piste.

Overnachten

Overnachten

In Echoland is de meeste reuring na het skiën, dus het is het afwegen waard om daar een accommodatie te boeken. Hotel Oak Forest in Echoland is een top optie. De andere resorts zijn ook prima en met de bussen ben je overal zo. Enkele goede accommodaties verder zijn:

  • Hakuba Yamano Hotel is een door een familie gerunde lodge met een lekker prijskaartje. Met grotere kamers een goede optie voor gezinnen of groepen.
  • Snow Peak Field Suite: in een van deze acht glampingtenten willen we wel kamperen. Een beetje uit het centrum, maar wel inclusief prachtig uitzicht op de sterrenhemel en vuurplaats.
  • Roka: luxe appartementen inclusief ski-in, ski-out in Happo One.
  • Hakuba Mominoki Hotel: iconisch in de regio en een favoriet onder zowel Japanse als internationale gasten. Het full-service hotel wordt al tientallen jaren door dezelfde lokale familie gerund, ook in Happo One.