Nederland, Hattem10 september 2023, door Sanne Carbaat

Hotspots in Hanzestad Hattem

Nederland, Hattem, 10 september 2023, door Sanne Carbaat

Hotspots in Hanzestad Hattem

Hi, ha. Hattem. Dit schattige stadje ligt tussen de Noordrand van de Veluwe en de IJssel. Hattem is een stad in de categorie klein maar fijn, maar zeer zeker de moeite waard. Prachtige steegjes, goede restaurants (Voorburcht en Bij de Jongens, doe het!), een zoet Bakkersmuseum en nog genoeg om zelf te ontdekken. Bij deze een lijstje van hotspots in Hanzestad Hattem.

 

Van 22 t/m 30 december is het evenement 'Kleur de Hanze' aan! En dat is nogal een teamwork project, want iedereen kan meedoen! Je download een kleurplaats, kleurt hem in (of laat de kids het doen) en dan load je hem weer up.

 

Als je tekening is geselecteerd om geprojecteerd te worden op het Hanzepand, dan krijg je daar bericht over via de mail die je hebt opgegeven bij het uploaden (ergens half december krijg je die mail) en dan weet je meteen wanneer en waar je kunstwerk geprojecteerd gaat worden!Bijvoorbeeld op de Vischpoort in Harderwijk of het Stadshuis in Doesburg. Dagelijks wordt er in elk van de negen deelnemende Hanzesteden tussen 17:00 en 23:00 een gebouw uitgelicht met projecties.

 

Kleur de Hanze

Picture perfect plekken

Picture perfect plekken

Hattem is een picture perfect stadje wat al door verschillende kunstschilders op het doek is gezet. Je kunt in hun voetsporen treden en met  kwasten en schildersezel aan de IJssel gaan zitten of voor de makkelijke weg kiezen door je uit te leven met je camera. Of niet, alleen kijken is ook hartstikke leuk. Maak een rondje langs de stadsmuur, het Daendelshuis, het Daendelspoortje en de Ridderpoort. Knappe kiekjes gegarandeerd! Extra inspiratie nodig? Dan is een bezoek aan het Anton Pieck Museum een no-brainer. Foto rechts was Restaurant ‘t Spookhuys (nu restaurant Voorburcht) en dit pand is de voorburcht van Kasteel de Dikke Tinne. Kasteel de Dikke Tinne had de dikste muren van Nederland: maar liefst zeven meter dik!

 

 

Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Brood, brood en nog meer brood. Het Bakkerijmuseum is een aanrader, zeker met kids. In het museumtheater worden ‘Broodshows’ gehouden en tijdens de kinderbakmiddagen kunnen kinderen onder begeleiding van een bakker hun eigen koek maken. Terwijl zij lekker druk aan de slag zijn kun je als ouder even bijkomen met een kop koffie en een lekker baksel in de Poffertjessalon.

Bakkerijmuseum

Bonbonatelier A3

Bonbonatelier A3

Ook chocolade maken is een echt ambacht. Bij Bonbonatelier A3 snappen ze wel hoe ze dat ambacht op z’n best uitoefenen. De keuze is reuze, met zo’n honderd soorten bonbons in het assortiment (en schoenen, windmolens, bierglazen, noem het maar: alles van chocola). Het liefst wil je alles. Uiteraard doet A3 ook mee aan het tweejaarlijkse Chocoladefestival (volgende in 2024). Sterker nog: A3 is (mede)organisator! Voor ambachtelijk schepijs ben je hier trouwens ook aan het goede adres, doen ze gewoon ook.

Bonbonatelier zit trouwens schuin tegenover Everyday Bread & Coffee. Zeker geen straf om hier even binnen te lopen voor je, juist, broodje en koffie. Gewoon goede broodjes zonder gekkigheid.

Bonbonatelier A3

Brasserie de Markt & Bij de Jongens

Brasserie de Markt & Bij de Jongens

In hartje Hattem zit het wel goed met de horeca. Hoe klein Hattem ook is, op iedere hoek vind je wel een broodjeszaak, een cafe, restaurant of ander gezelligs. Voor lunch, diner of een borrel kun je de hele dag terecht bij Brasserie de Markt. Beetje zo’n huiskamersfeer, met veel planten en donkere tinten en typische brasserie gerechten: niet te veel gefromfraai.

Bij de jongens en meiden van Bij de Jongens waait er een internationaler briesje en zijn de gerechten verfijnder en origineler. Aziatische tonijn met sanbaizu marinade en kimchi, paprika met pico de gallo en krokante mais, kalfshaas met chicharron chips: gerechten die je niet zo snel thuis op tafel zet (wij niet in ieder geval). Goed eten voor een leuke prijs, een echte aanrader deze! Een heerlijk terras op het marktplein ook, met uitzicht op het Stadshuis.

Brasserie de Markt en Bij de Jongens

Restaurant de Voorburcht

Restaurant de Voorburcht

Restaurant de Voorburcht is gevestigd in het laatst overeind staande deel van de voorburcht van kasteel de Dikke Tinne. In dit oude pand kun je een drie-, vier-, of vijfgangen menu met bijpassende wijnen of bieren kiezen, of gewoon á la carte, ook geen probleem. Vega’s hebben niet veel keuze, maar wel interessante gerechten zoals ravioli van koolrabi en rendang van spitskool of linguine met knolselderij en beurre blanc. Heel knap zitten hier. Spoken zijn er al een tijdje niet gezien, dus je kunt met een gerust hart plaatsnemen in deze burcht.

Erg leuke bierkaart hebben ze ook: niet megaveel, maar goede bieren van goede brouwerijen en verschillende stijlen. Zo kun je in plaats van wijn bij je eten ook (juist) een passend bier kiezen.

Zondag en maandag is De Voorburcht dicht, dus houd dat in de smiezen.

Restaurant de Voorburcht

Slapen: Aparthotel Hattem

Slapen: Aparthotel Hattem

Het enige hotel(letje) van deze Hanzestad, dat is Aparthotel Hattem. Het gebouw is nog uit de zestiende eeuw en was een slagerspand. Daar merk je helemaal niets meer van gelukkig, want van binnen is het luxe eenvoud in een authentieke sfeer en een modern-klassieke uitstraling. Historie op z’n hedendaags, zeg maar. Wel nog een leuk details uit vroegere tijden is het roze varkentje dat uit de gevel van het Aparthotel piept.

Oh en boek ook vooral het ontbijt! Alle producten komen van lokale ondernemers en het kost je nog geen tientje. Goed begin van de dag!

Aparthotel Hattem