Hanzestad Hasselt (in Nederland): de hotspots voor eten, drinken en to do’s
Op naar Hasselt! Dan gaan we dus naar Plopsaland in België? Uh nee... We schudden je even wakker, want er zijn twee plaatsnamen die de naam Hasselt mogen dragen en één van die twee ligt in Nederland. Beide leuk, maar die in ons eigen landje is voor veel Nederlanders net makkelijker te bereiken. Hasselt valt in het rijtje van de o zo fijne Hanzesteden. We tikken allerlei Hanzesteden af tijdens het Hanzejaar (en komen ook zeker terug in het fijne Hasselt). Je moet dus niet over de grens van België wezen, maar ten noorden van Zwolle in de provincie Overijssel, aan het Zwarte Water.
Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Historie meets goede horeca en knusse plekken. Wat gaan we doen? Hasselt is klein, dus alles is lekker makkelijk op loopafstand. Voila, een aantal fijne spots in Hasselt.
First things first: beginnen met een kleine opwarming. Met de Pelgrimswandeling strek je de benen, terwijl de geschiedenis van de bedevaartplaats tot leven komt, helemaal in een modern jasje. We zeggen tijdens deze wandeling vaarwel tegen de ouderwetse kaarten en volgen de route via de informatiezuilen en QR-codes. Ooit een virtuele bedevaart gemaakt? Dat kun je dat bij deze ook van je bucketlist afvinken.
Na dat rondje wandelen weet je dus alle ins ands outs van Hasselt. We verklappen niet te veel maar Hasselt was al in de 13e en 14e eeuw een bekende bedevaartsplaats (en is daarmee één van de oudste in Nederland). Tjokvol geschiedenis dus. Leuk weetje dat je tijdens de wandeling leert: volgens een oude legende stootte een dronkaard tegen een priester, die als gevolg de heilige hosties op de grond liet vallen. Gevolg: een verschrikkelijke overstroming die de boeken in gaat als de Marcellusvloed. Oeps.
De benen zijn gestrekt, dan is het weer tijd om ze wat rust te geven. Daarvoor plof je neer bij De Linde. Een heerlijke plek aan de gracht met een goed verhaal waar ze ook nog eens lekkere gerechten weten te serveren. Van dinsdag tot en met zaterdag ben je welkom in het restaurant voor een koffie break met huisgemaakt gebak, een uitgebreide lunch, een high tea (de Linde heeft een eigen theelijn!), een goede maaltijd of een gerstenat van de tap. Met goed weer kun je terecht op het terras – en doe dat nou echt – want het uitzicht op de gracht is zo lekker vakantiegevoelerig.
De Linde is een initiatief van de JP van den Bent stichting, waar begeleide werkplekken worden aangeboden.
Hasselt ver af van Amsterdam? Misschien een tikkeltje, maar de relatie tussen de steden is duidelijk zichtbaar. Met straatnamen als Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht is het bijna een soort van klein Amsterdam. Een stuk relaxter dan de hoofdstad is het sowieso.
De lunch is toch de plek waar je plannen maakt voor het avondeten? In Hasselt gaat dat makkelijk, want aan horeca geen gebrek. Een hippe plek? Ja joh, dat hebben ze ook in deze historische stad. Bij Eet & Drinkerij De Stadskamer moet je zijn voor een knappe inrichting en gezellige zitjes. Tip: laat je verrassen door de chef met een verrassingsmenu met dagverse ingrediënten én zoveel mogelijk lokaal. Goede borrelplanken maken ze hier trouwens ook: loaded fries, goedbelegede nacho’s en natuurlijk ontbreken de klassiekers niet (want is een borrelplank zonder kaasstengels en bitterballen)? Voor de vega’s is er wel wat minder keuze.
Uitbuiken? Een ommetje rondom het water, puik plan. Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Hanzestad. Een overblijfsel daarvan is de Stenendijk, de oudste gemetselde zeewering van Nederland. Als je toch in de buurt bent.
Omdat het zo heerlijk ontspannen is in Hasselt, plak je er gewoon nog een nachtje aan. De sfeer van de ongedwongen stad trek je natuurlijk door naar je stekkie. Vooral aankloppen bij Bed & Breakfast Borghoeve. Dan boek je een eigen miniboerderij met uitzicht over de weilanden. Je kunt hier met z’n vieren terecht, maar dan moet er wel een koppel op de slaapbank. In de ochtend word je wakker met de frisse buitenlucht, waarschijnlijk wat koeiengeloei en een goed gevulde koelkast vol met streekproducten (alleen op zaterdag en zondag).
Nog eentje voor op je to do. Breng een bezoek aan de Kalkovens, een stukje cultureel en industrieel erfgoed. Jarenlang waren de kalkovens een belangrijke industrietak in deze Hanzestad. De kalkovens werden gebruikt voor de fabricage van schelpkalk (een belangrijk bestanddeel van metselspecie en beton, juist). Weinig mensen in de omgeving die hier hun brood niet mee verdienden.
Goed verhaal, maar wat doen we er vandaag de dag? Het kalkovencomplex is gerestaureerd en opengesteld voor jan en alleman. Een klein museum ingericht met werktuigen, attributen, archiefstukken en beeldmateriaal. Leuk om even te snuffelen.
De kalkovens en het museum zijn geopend van 1 april t/m 31 oktober.
Hasselt ligt een klein halfuurtje met de auto van Zwolle af, dus je kunt het mooi combineren: landelijk en stads, knus en reuring. Overdag misschien met de boot het water over en Hasselt verkennen, ‘s avonds uit eten in Zwolle. Of pak hem andersom: lunchen en shoppen in Zwolle om ‘s avonds aan te schuiven bij de Stadskamer en je bed op te zoeken bij B&B Borghoeve.